Преспанско Језеро

 Преспанско језеро, које је створено још у време плиоцена, је једно од најчистијих језера у свету. Лежи на надморској висини од 853 метара и обухвата површину од 276,7 km2. Интересанто је што ниво воде осцилира. Језеро губи своју воду због кречњачког карактера планине Галичице, а истиче у Охридско језеро код „Св. Наума“ и код Биљаниних извора. Језеро добија воду од подводних извора и од неколико река које се уливају у њега. 

 

 

 

Околина је богата ендемским врстама птица. У плитким водама има више врста чапљи и галеба гњурача. У Преспанском језеру се налази и једино острво у Македонији – Велики град. 

Ово острво је дуго 750 метара, а широко 450 метара. Представља природну реткост и резерват ретких биљака и различитог растиња и животињског света. Познат је и под именом Змијско острво, због тога што на њему има велики број водених змија белоушки, али и отровног поскока, који може да се сретне у великом делу острва. 

 До острва се прилази чамцем из два правца, где има малих плажа и пукотина у стенама. Шестомесечни боравак на острову имају пеликани, а најбројније птице су корморани, којима острво представља идеално место за размножавање. На острову расте фојата, чија су полусува стабла старија и више од хиљаду година. 

 

 

 

Од овог дрвета у прошлости су се израђивали чамци. Преспанска област се одликује великим бројем сунчаних дана, а крајбрежје Преспанског језера има неколико лепих пешчаних плажа. Стално сте окружени планинама са бујном вегетацијом. Неће вас оставити равнодушним све то, заједно са бистром језерском водом, стално ће вас позивати на купање и рекреацију.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.