Источни регион


ИНФОРМАЦИЈЕ О ПЛАНСКОМ ИСТОЧНОМ РЕГИОНУ


ИСТОЧНИ РЕГИОН

Плански Источни регион у Македонији представља котлински, речни и планински предео, који покрива слив реке Брегалница. У региону се налазе области Малешевија, Пијанец, Кочанско Поле и Слан Дол. Овај регион има 11 општина са 217 насеља. Од њих 209 су рурална, а 8 урбана насеља (Штип, Кочани, Виница, Пехчево, Македонска Каменица, Делчево, Берово и Пробиштип). Административни центар у Источном региону је Штип, који има око 47.000 становника.


ИСТОЧНИ РЕГИОН

ПЛАНИНАРЕЊЕ И РИБОЛОВ У ИСТОЧНОМ РЕГИОНУ

Плански Источни регион је популаран за планинарење и риболов. Он располаже са неколико планина, од којих су најпознатије Осоговске Планине, са највишим врхом Руен (2252 м), а има и велики број извора, река, клисурастих долина, много пашњака и шума. Од средњих планина су познате – Малешевске Планине (1.749 м) и Плачковица (1.754 метара). Ту се налазе и долине и поља - Беровска или Малешевска, Делчевска или Пијанец, Кочанско Поле, Лакавичко Поле и Овче Поле, а затим клисуре - Истибањска и Разловечка на реци Брегалница, кањони на рекама Злетовска и Зрновска, као и живописни кањон Камник на Радоњској Реци . У Овом региону има много река, међу којима су вечи - Брегалница (225 км дужине), Злетовска, Кочанска река, Крива Лакавица и друге. Источни регион има и мање водопаде, од којих су најпознатије Пехчевски Водопади. Вештачка језера су - Беровско или Ратевско, Калиманци, Гратче и Злетовско.


ИСТОЧНИ РЕГИОН

ИСТОЧНИ РЕГИОН – БАЊСКИ И СЕОСКИ ТУРИЗАМ

Регион који је положен дуж реке Брегалница- као плански источни регион је познат и по развијеном бањском и сеоском туризму. Постоји неколико бања, од којих је најпознатија бања Кежовица, у близини Штипа. Због бујне и разноврсне природне конфигурације, овај регион има и више руралних насеља који практикују сеоски туризам. То су - Лесново, Злетово, Мородвис, Блатец, Зрновци, Разловци, Владимирово, Русиново, Ново Село и други.

СКИЈАЊЕ У ИСТОЧНОМ РЕГИОНУ - ПОНИКВА

Важан центар за зимске спортске активности је Пониква (1580 м), где се налазе ски- стазе, више смештајних капацитета, викендице, ресторани, и Планинарски дом. Скијање на Поникви се посебно препоручује за скијаше почетнике. Други туристички и рекреативни центри и насеља су - Берово, Албаница, Равна Река, Голак, Плачковица, Бела Вода и други.


ИСТОЧНИ РЕГИОН

ИСТОЧНИ РЕГИОН – АРХЕОЛОШКИ ЛОКАЛИТЕТИ

Познати археолошки локалитети у Источном планском региону су – Баргала, Виничко Кале Грнчарица, Крупиште, Мородвис и друге. Баргала је касноантичко насеље, које се налази 12 км северозападно од Штипа и које се помиње још од 371 године. Штип се први пут помиње у римско доба у III веку под именом Астибо. За време Византије град је познат као Стипион. Археолошки локалитет Чрешче је познат и као Хисар или Исар и то је тврђава која се налази на периферији Штипа, где се налазе и други познати локалитети културног наслеђа. Познати археолошки локалитет из раног неолита - Грнчарица, у близини села Крупиште, где је откривен најстарији неолитски човек на Балкану и најстарији становник Македоније, стар око 7.000 година. Моробиздон у селу Мородвис, Кочани, као и неколико цркава, изграђених у XIV веку у близини Штипа, као што су - "Св. Архангел Михаил", " Св. Јован Крститељ" и "Св. Спас".


ИСТОЧНИ РЕГИОН

КУЛТУРНО-ЗАБАВНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

У планском Источном региону се налази више музеја, а одржавају се и многе познате културне и забавне манифестације, као што су - "Мак-Фест" и "Пастрмалијада" у Штипу, "Аматерски драмски смотри" и "Здравоживо" у граду Кочани, "Дани пиринча" у селу Оризари, "Гоцеви дани" у Делчеву, "Звегорска сурва" у селу Звегор "Пијанечки Малешевски сусрети" и "Етно фест" у Берову и други.

Источни регион саобрачајно је повезан са неколико путних смерова, од којих је најзначајнији Велес-Штип-Кочани-Делчево- Каменица- Пехчево- Берово, а такође је значајна и железничка пруга из Велеса, преко Штипа до града Кочани.


У овом региону постоје многи хотели, хостели, виле, пансиони. Туристи могу бити смештени у приватним кучама и апартманима.ИСТОЧНИ РЕГИОН

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.