Слободно време

 

Охрид је најузвишеније језерско место које за већину представља кулминацију македонског доживљавања, царство светлине и воде, и складиште античких рушевина из древног македонског царства. Главне знаменитости Охрида налазе се у приметно концентрисаној пешачкој зони, између и изнад тесних улица Старог града, наређани су ресторани и кафићи савршено прилагођени за релаксирање у свежим летњим вечерима. Бројни кафе барови и ноћни клубови у Охриду придоносе живом ноћном животу. Што се односи до самог језера, оно је толико велико и толико дубоко, што неко може погрешно да помисли да се ради за мање море. На располагању је цео спектар спортова на води, риболов и пловење, као и бројне цркве поред обале Охридског Језера, које омогућавају фасцинантне излете и шетње. Највећи део шумског гребена изнад источне обале језера припада Националном парку „ Галичица“, а исти представља недодирнуту дивљину, која је идеално погодна љубитељима природе. Јединственост Охридског Језера и историјска архитектура града потврђена је од стране УНЕСКО-а, и иста је почашћена официјалном ознаком како једно од ретких места на листи културних институција „ Светско наслеђе“.

Најпопуларније плаже у Охриду

Горица је на само четри километара од Охрида и према већини то је најатрактивнија локација Охридског Језера, која нуди оптималну приватност и удобност. Цела околина даје нам осећај смирености, плажа је окружена високим стенама, а локација хотелских комплекса даје идеалан поглед на целу ривијеру. Хотел са пет звездица задовољава луксузне укусе свих туриста, посебно оних најпребирљивијих.

Славија је на само четири километара од Охрида, у месту Свети Стефан и има два хотелска објекта „ Орце Николов“ и „Славија“. Хотел „ Славија“ је висока Б категорија, има бар, продавницу сувенира, своју плажу, паркинг простор и велики број соба има поглед на језеро. Ово је једна од најпосећенијих плажа, увек уредна и чиста. Највећа атракција је тобоган од 75 метара, и свакако популарне педолине.

Хотели „ Метропол“ и „ Белви“ удаљени су осам километара од Охрида, а само стотину метара од језера. Оба хотела су добро позната по модерно опремљеним собама са погледом на језеро. Имају спортске терене, салу за куглање, салу за конференције и састанке, сауну, хелиотерапију, казино и фитнес центар.

Лагадин се протеже 285 м од реке Суводолице до хотела „ Два бисера“, и је најдужа плажа на Охридском Језеру. Посебна атракција је платформа на води, за коју треба унапред да се резервише место. У току дана организују се разне забаве са снежном пеном, кишом и балонима у једном делу плаже. Постоје посебна паркинг места за скутере и глисере гостију. Други део плаже намењен је углавном за релаксацију, осважавајућим пићима, за разговор, класична атмосфера без забаве.

Елешец је ауто-камп на 10 км од Охрида. У бунгаловима и приколицама кампа има 700 кревета, али, свакако можете одсести и у вашој сопственој приколици и шатору. У кампу има и супермаркет.

Пештани се налази на самој обали Охридског језера, на 10 км од Охрида. То је највеће насељено место у региону са плажама, окруженим девичанском природом. У овој области налази се седам цркава, од којих је најважнија црква пећина посвећена Светој Богородици, подигнута у близини села у стенама на источној обали. Црква импонира својим живописом, који има карактеристике охридске сликарске школе из XIV века.

Ново отворени музеј на води је на само неколико минута од Пештани. Овај музеј има реконструиран део праисторијског насеља из XII до VII века пре наше ере, која је била постављена на платформи подржаној дрвеним стубовима. Изложени су остаци насеља који су пронађени у води, од ронилачке базе и до реконструисане тврђаве римског кампа из II века.

Постоје више ресторана где можете да пробате изванредна национална јела и рибу припремљену на традиционалан – локалан начин, па зато можете да уживате у специјалитетима кувара у комбинацији са високо квалитетним винима. Бројни кафе барови доприносе богатијем и интереснатнијем ноћном животу у касним вечерњим сатима.

Градиште обухвата неколико плажа, које нуде дневне и ноћне забаве. Најинтереснатнији је „ црни апартман“ који се налазина највишљој тачци плаже, бројне дневне забаве на којима се свира романтична, бразилска, латино и shill-out музика, како и ди-џеј забаве са етно музиком, психо-даун и транс на самој плажи. Ту може да се чује и џез музика, има организоване промоције домаћих и страних музичара, а чак има и књижара на плажи. У току дана организују се такмичења, пењање по стенама и друге врсте забава. Плажа је направљена по европским стандардима. Уколико останете ту цео дан, не постоји разлог да пропустите ноћну забаву.

Љубаништа је ауто-камп на око 30 километара од Охрида, одмах испод истоименог села, на површини од око 10 хектара. Камп има капацитет од 100 сталних камп приколица са 400 кревета и простор за 200 кампера. У кампу има ресторан, супермаркет, роштиљ, продавница и сопствена песковита плажа на површини од 1500 метара квадратних. Љубаништа је последње македонско село до границе са Албанијом. На 2 километара од кампа налази се комплекс “Свети Наум” и извор реке Црни Дрим, који има велику историјску, културну и туристичку вредност за целу земљу.

Трпејца је посебно лепо место, због бројних малих песковитих плажа до којих може да се стигне само бродом. Трпејца је истински рај за туристе. На потезу између Охридског Језера и Галичице, са белим бисерним плажама и кристално чистом водом ово место се развија у елитни туристички центар. Налази се на 12 километра од Охрида, у срцу Националног парка “Галичица”. Село је десет века старо, а према легенди своје име је добило из појма “ трпеза-сто”, јер бројне аџије које су путовале до манастира Свети Наум постављале су трпезу-сто, у част монаха који су живели аскетски.

“ КАО СТРУГА НЕМА ДРУГА”

Струга има повољан положај. Налази се у југозападном делу Републике Македоније, на северној обали Охридског Језера и на обе обале реке Црни Дрим. Протеже се дуж старог античког  пута Виа Игнација (Via Egnatia).

 

Преспанско Језеро

Преспански регион карактерише се са много сунчаних дана, док на обали Преспанског Језера има неколико прекрасних песковитих плажа. Ту сте окружени чудесним планинама бујне вегетације. Планине у комбинацији са бистрим језером увек усхићују, и стално вас мами на пливање и на релаксацију.

Дојранско Језеро

Дојранско Језеро захвата површину од 43,1 km2, од којих 27,3km2 припада Македонији, и 15,8 km2 Грчкој. То је најмање котлинско језеро у Македонији.

Температура воде условљена је близином Егејског Мора. Температура воде у Дојранском Језеру износи 27 С а транспарентност воде је од 1-3.6 метара. Вода у језеро долази од подземних извора и река: Велика Река, Топлец и друге. Језеро истиче преко реке Голаја која се налази на грчкој територији.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.