Кочани


КОЧАНИ – “град пиринача”

Кочани је град у источном делу Македоније са 28,330 становника, седиште истоимене општине. Град се налази у Кочанском пољу и познат по Кочанског пиринача и геотермалне воде.

Локација Кочана

Град Кочани се налази 120 км од главног града Скопља. Заузима северну страну Кочанске долине и заузима простор обе стране Кочанска реке. Град има јужну постављеност у односу на 2252 метара високе Осоговске планине. На 8 км јужно, плодно Кочанско поље завршава и започиње планина Плачковица. Кочани лежи 350 до 450 метара надморске висине. У близини је познати зимски центар Пониква, до ког води асфалтни пут у одличном стању, дужине око 20 км. Кроз град пролази магистрални пут М-5, који полази од Охрида, преко Битоле, Прилепа и Велеса (70 км), повезује се са Штипом (око 30 км) па све до Кочана.

Легенда о пореклу имена Кочани

Дуго, на послу у Кини је био човек по имену Кочо. Након много година одлучио је да се врати у своју домовину. Будучи да је у Кину пиринач основна храна, одлучио је да са собом понесе пиринач, у нади да че та пољопривредна култура успети у његовом крају. Након уласка у царство у којем се налазило и његово родно место наишао је на проблеме: пиринач је био забрањен за унос у било ком облику. Сазнао је да гуске као роба нису забрањене за унос. Купио је гуске, и дао им је пиринач да га поједу. Након уласка, очистио их је и извадио пиринач од њих. Тако је Кочо пренео пиринач из Кине, почео да га производи, и тако је дао нову ознаку и културу ове области. У његово име, место где је почео да расте пиринач – добило је име Кочани.


КОЧАНИ

Природни ресурси

Кочанска долина је највечи термални базен високих температура воде на Балканском полуострву. Близу Кочана до сада је направљено 18 бунара од којих је 14 самоизливних. Вода се јавља на дубини од 86 до 1096 метара, са капацитетом од 2,2 до 350 л / с и на температури од 50 до 80 ° Ц. Термални извори се могу начи у селима Долни Подлог и Бања, где се у Долни Подлог користе две дубоке бушотине 35 и 460 метара, капацитета 300 л / сец и просечном температуром од 78 Ц. У селу Бања има самоизливних термалних вода са капацитетом од 30 л / сец и температури од 63 Ц.

Језера

Језеро Гратче мала је вештачка акумулација у близини града, саграђена на Кочанску реку у 1959 године, у подножју планине Осогово. Поред језера постоје и савремене туристичко-угоститељске објекте. Налази се у изузетно живописној клисури, Гратче је веома популаран локалитет за рекреацију и пикник тиризам.

Планине

Пониква  је један од најпознатијих зимских туристичких центара и викенд насеља у Македонији. Налази у близини града Кочани , на надморској висини од 1.560 метара у области са густом буковом шумом и разноврсном вегетацијом Осоговским Планинама. Спортско-рекреативни центар обухвата два ски лифта, викендице, Караван паркови, брвнаре, објекте свакодневног снабдевања, вишенаменски простор, поља за спорт и рекреацију, ресторане, сервис и ски услуге.


КОЧАНИ

Култура и историја града Кочана

Споменик слободе у Кочанима изграђен је између 1975 и 1977 године. Уметничко и архитектонско решење дело је Глигора Чемерског и Радована Рађеновича. Споменик је комплетно завршен и предат 1981 године. Израђен је у специфичном облику архитектонске пластике и модификованој форми отворене базилике. Мозаичним приказом од 335 метара овековечена је историјска борба македонског народа за слободу из Илинденског периода до Другог светског рата. У споменик са посебним пиететима урежана су имена погинулих бораца из Кочана и његове околине. Упркос историјске и уметничке вредности, комплекс има употребну вредност и са уграђеном амфитеатарској сцени. Проглашен је спомеником културе и уписан у Регистар заштите споменика културе.


КОЧАНИ

Археологија  у Кочанима

Археолошко налазиште Мородвис је богато вредних предмета из различитих култура. Од времена Јустинијана I до сад, Мородвис је насеље у Кочанској долини, на којој се налази неколико археолошких налазишта. Једна од њих је Градиште, утврђено насеље из касне антике и средњег века на брду јужно од Мородвиса. То је правоугаона цистерна, испод које је црква Св. Симеон. Друга локација код Кочана је Гробјани Рид, средњовековни објеката и некропола. Затим је откривено Црквиште Моробиздона, касни антички и средњовековни комплекс од више локалитета, где је откривена репрезентативна црква са зиданом оградом. Овде је био црквени центар у Брегалничком региону. Најстарија од четири утврђене цркве у Црквишту датира из 6 века, а новија од 16 века. Друге две цркве су од 11 и 13 века.


КОЧАНИ

Културне манифестације у Кочанима

Културна манифестација "Дани пиринача" у Кочанима је значајан туристички догађај. Посвечен је кочанском "белом злату", испуњен низом свечаности и прослава на почетку жетве пиринача у региону Кочана. Производња пиринача и начин производње су посебна атракција за људе који то виде први пут. То је изузетно искуство, јер се на само неколико локација у јужној Европи пиринач гаји као културу. Кочански пиринач је повезан са бројним гастрономским специјалитетима карактеристичним за Кочанску долину.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.