Тетово


Генерални подаци о граду Тетово

Тетово је град на северозападу Македоније, на падинама Шаре, у доњој Полошкој долини. Тетово је седиште исте општине , која се простире на површини од 261.89 км2, а заједно са новоформираних општина које произилазе из њега, и дан-данас гравитирају према њему.

Легенда о граду Тетову

У непосредној близини града, између два брда, постојала је велика змија од које су се сви плашили. Нико није покушавао да оде до ужасне звери и да се бори за њом. Само је неко Тето наоружан са луком и стрелом кренуо према угроженом месту. Када је стигао тамо, змија се појавила и блокирала му пут. Тето се није плашио. Оптегао је лук, а змија љутито великом брзином упутила се према свом плену. Али Тето је био неустрашив. Кад му се змија приближила, махнуо је својим оштрим и истакнутим мачем и убио је. Тако су људи ослобођени од опасне звери. Страх од њих је изашао, а пролаз између два брда био је слободан и лако пролазан. Место где је змија убијена са мачем и штитом (калкан) звао се Калкандели и град (на турском) - Калканделен. У знак сечања на хероја Тетоа, с друге стране, локално становништво назвало је насеље под именом Тетово.

Историја имена Тетово

Друга верзија је да име произлази из старословенске речи " хътѢти" - воли, " хътѣтово " - омиљено мјесто. Око средине 15. века, са нестанком слова " х ", насеље је преименовано у Тетово. Према народној етимологији, Тетово је произашло из речи тетива. У вези са тим тумачењем, још се тада појавило и турско име насеља - Калканделен. У краљевском уредбом цара Душана средином 14. века, Тетову се помиње као село, док се као градско насеље помиње у 15. веку, као главна тачка доње и горње нахије. Познати турски путник Хађи Калфа, који је посјетио Тетово око средине 17. века, помиње град са именом Калканделен и Тетова. На албанском, назив града је Tetovë, односно Tetova.


ТЕТОВО

Рани развој града

Према најновијим подацима добијеним археолошким ископавањима на неолитским локалитетима Тумба код села Доње Палчиште (1987/88.) и код села Стенче (2000), најстарији трагови живота у Полошкој котлини датирају од пре 8000 година или тачније од 6100-те године. Са ових локација потичу многи ископани фаргменти, али и потпуно очуване комаде керамике, али и олтари и статуете посвечене женском култу. Вечина Тетова се простире на равничарском подручју, а само мањи део лежи на падинама Балтепе, брда високо 806 метара. Апсолутна надморска висина града крече се између 450 и 500 метара. У последње време урбани планери настојају да се прошире на планинско подручје, које је благо повишено и повољно за градску грађевину.

Климатски услови

Град са континенталном климом са топлим и релативно влажним летима, хладне и снежне зиме, прољече и јесен уз честе падавине. Природни услови као што су клима, рељеф, геолошки састав земље омогучили су да се многи извори воде појављују на подручју Тетова. Дакле, Тетово је један од ретких градова у Македонији, који има воду за пиче, воду за потребе индустрије и воду за наводњавање. Град је у прошлости био подељен на два дела, Горња и Доња Чаршија. У горњем делу су живјели углавном муслимани, а нижи хришчани. Тетово као мултикултурално окружење углавном карактеришу две велике религије. То је ислам и хришчанство, тј. православље. Седиште Полошке епархије налази се у катедрали Св. Кирил и Методиј у Тетову.

Тетовско Кале (XIX век)

Тетовско кале је новија тврђава, изграђене око 1820. године. Налази се у непосредној близини Тетова, у подножју Шар Планине. Има висину од око 800 метара, а у однос града уздиже се око 300 метара. Изградњу је почео Ређеп паша, а наставио његов син, Абдурахман-паша. Кале је изграђен од резбареног камена. Данашњи археолошки комплекс састоји се од зидова, у оквиру којих су пет палате, купатило, складишта, велике кухиње, трпезарије и друго. Из старијих зграда, овде је црква Светог Атанасија из 14 века. На зидовима тврђаве постојале су куле, а ту су и остаци подземног затвора и три тунела, који од Калета воде до Тетово, село Ларци и реке Пена.


ТЕТОВО

Црква Св. Кирил и Методиј

Ова црква се налази у старом делу Тетова. Саграђена је у периоду од 1903. до 1918. године, а освечена је 1925. године. Фреске je направиo Данило Несторовски 1924. године. Црква је троосна базилика са централном куполом.


ТЕТОВО

Етно-музеј у Џепчишту

Пет километара од Тетова, у приватној викендици у селу Ђепчиште, постоји мали етно-музеј, са експонатима који датирају од 8 века пре нове ере до 20. века. У унутрашњости је место за само једног посетиоца. Експонати су направљени од различитих материјала (керамика, бакар, гвожђе), а постају оплемењују експонати који су донели македонске и албанске становнике овог региона. Музеј има амбицију да се упише у Гинисову књигу рекорда као најмањи музеј на свету.


ТЕТОВО

Шарена џамија (15 век)

То је споменик културе од 15 века, који је надграђен и проширен у 19 веку од стране Абдурахман-паше, турског феудалног господара Тетовског пашалаку. Налази се у старом делу Тетова, поред реке Пене. То је једнопросторна квадратна градба са архитектонском комбинацијом барокног и неокласичног османског стила. Подаци о историји Шарене џамије гравирани су у записима угравираним на мермерне плоче постављене изнад улазних врата. Шарена џамија са својом фасадом је посебно атрактиван споменик културе у Тетову. Бројне живописно насликане украсе, орнаменте и употребљене сликарске технике представљају реткост и изузетни рад исламске архитектуре. Они су рад искусних мајстора из Дебра, који осим што су насликали унутрашност и надворешност џамије, него су уредили и дервишко Арабат-баба Теке и неколико бегових куча. Посебно је насликана јужна страна, која се види са главног пута који води у Гостивар.


ТЕТОВО

Арабат-баба теке (19 век)

Арабат-баба је изграђен у 19 веку од стране Ређепа Паше и његовог сина Абдурахмана Паше. Представља верски објекат поред гроба Серсем Али-бабе из 16 века и до дан данас очувана је фонтана, торањ, турбе, кухиња са трпезаријом, фонтане, гостински конак и харем. Све ово је део комплекса који је до 1912. године имао активни дервишки живот. Данас је Народни музеј Тетова.


ТЕТОВО

Лешочки манастир Свети Атанасије (14. век)

Манастирски комплекс обухвата Манастирску цркву Свети Атанасиј из 1335године, црква Св Богородица, која постоји од 13 века и помиње се у повељи Стефана Дечанског из 1326 године, као и остаци пет цркава и капела из средњег века. Посебно су истакнуте културне и духовне вредности цркве Светог Атанасија. У манастиру се налази гробница и спомен соба Кирила Пејчиновича једног од највечих македонских преродбеника 19 века. По доласку из Светој Гори у 1818, обновљени су манастирске одаје и основане су манастирску библиотеку, а манастир Лешок постао је важан књижевни и образовни центар. Више пута био је паљен и обнављан. Во 1960 године Турци су порушили манастир и цркву Свете Богородице, а манастир је тешко оштечен и у 2001 години. Уз помоч Европске уније, поново је аутентично обновљен.


ТЕТОВО

Попова Шапка

Шар Планина се налази у близини Тетова, дужине 80 км и површине 1.600 м2. Попова Шапка, са надморском висином од 1.780 метара, је туристички локалитет Шар планине и један од најважнијих зимско-рекреативних центара у земљи. Нуди изванредно добре терене за скијање и санкање, опремљене са неколико жичара и ски лифтова. Попова Шапка има многе викенд куче и модерне туристичко-угоститељске објекте. Шар Планина обилује високим планинским пашњацима и високим слојевитим четинарским шумама, од којих је највиша висока јела и смрека. Преко 200 ендемичних биљака налази се на Шари, што је највечи проценат ендемизма у Македонији.


ТЕТОВО

Шарпланинац

Шарпланинац је ендемски вид и понос Шар Планине и Македоније потиче из Тибета, са падине Хималаја. Прилагодио се на тешке услове македонских планина, где живи вековима. Први пут је изложен у Љубљани 1926. године. године. Године 1939 Шарпланинац је уписан у Међународну кинолшку федерацију (ФЦИ), која региструје све видове паса. Македонски шарпланинец је шампион Европе за 2008. годину на такмичењу од 10.000 паса.


ТЕТОВО

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.