Кратово


Кратово – град средњевековних кула и мостова

Претпоставља се да је на данашњој локацији града Кратова, давно постојао град под именом Кратискара. Под именом Кратис или Коритон насеље се спомиње у византијском периоду и садашњи назив је добио према положају града на кратеру угашеног вулкана. Рељефни услови простора условили су да се у Кратову развије посебни архитектонско-грађевински приступ, односно типична кратовска архитектура.

Где се налази Кратово?

Кратово је лоцирано у североисточном региону Републике Македоније и налази се у југозападном подножју Осоговских Планина у долини Кратовске реке, леве притоке Криве Реке. Уз једноставну комуникативну везу, Кратово се на северозападу повезује са Кумановом и Кривом Паланкаом, а на југу са Пробиштипом. Данас је Кратово административно-управни, образовни и здравствени центар у свом гравитационом подручју, има око 7.000 становника, а у привреди имају водећу улогу рударство и индустрија.


КРАТОВО

Архитектура Кратова

Кратовску архитектуру карактерише типична староградска македонска архитектура. Готово у свим грађевинама се налази камен и дрвена конструкција, пересте и плитар. Овај метод изградње омогућава еластичност и чврстину зграда у стилу старомакедонске архитектуре. Куће су постављене амфитеатрално, са знатно већим висинама од доње у односу на горњу страну. Они су углавном двоспратни, са превисним чардацима. Архитектуру Кратова карактеришу уске и стрме улице, више мостова, као и многе традиционалне занатске радње и разни други индивидуални старији и новији архитектонски објекти.


Стрехе и плафони су украшени декоративним даскама. Чардаци су посебно обележје кратовске куће. Обликовање куће зависило је од самог чардака. Врата кућа су једна од најљепших и најобрађенијих детаља. Оне су једнокрилне или двокрилне. Скоро свака кућа у Кратову изградила је хамам, то је купатило. Као посебну просторију у кући срећемо огњиште, које је коришћен за грејање просторија и кување хране.

Мостови у Кратову

Интензивна комуникација људи у Кратову, неминовно је допринела изградњи мостова преко Кратовске и Манцеве Реке. Мостови у Кратову представљају одговарајући израз изградње у турском периоду у нашој земљи. У њима су уткана вековниа неимарска искуства турско-словенске изградње. То су мостови са витком линијом, са главним луком, са прецизно израђеном архиволатом и имају изражену декоративну линију. Са обновом занатства и трговине у XIX веку, у граду се појавила потреба да се изграде нови мостови. Распоређени око чаршије, заједно са кулама, мостови дају граду средњовековни карактер и амбијент града-музеја. Мостови су изграђени од закривљеног камена, у облику лука. Најпознатији је Радин мост, али својом лепотом плене и Грофчански, Чаршиски, Јокширски, Аргулички и Горномаалски мост.


КРАТОВО

Грофчански мост

Налази се између Сарајског моста и Чаршијског моста, повезујући наизводно Хајдучку шаршију са десном обалом Кратовске реке. Овај мост је један од главних комуникационих праваца. Мост је изграђен почетком XVIII века од кратовске породице Грофчански, која се доселила из Мале Азије и била веома богата. Дужина моста је 30, ширина је четири, а висина је осам метара.

Грофчански сарај

Сарај богате породице Грофчии је саграђена почетком XVI века. Када се породица преселила у Турску, сарај је купио неки кратовски трговац, који је део великог објекта претворио у ан, а приземне просторије је турска администрација прилагодила у затвор. Када би могао да говори камен, онда би вероватно и Грофчански мост имао приче за много романа. Њега је поменуо путописац Евлија Челебија као мост који води до најлепшег амама у Турској империји, од кога данас жалосно гледају само његове контуре. Грофчански мост, који су назвали тако по богатој истоименој породици, која се доселила из Мале Азије 1892. године у Кратово и која је изградила велелепни сарај до кога се стизало преко тог моста.

Мост Хавзи -паша, Радин мост

Овај мост се налази на чувеној Манцевој реци и изграђен је 1833. године. Мост је изграђен изнад двема високим кулама, од којих је једна висока 28, а друга 29 метара. Садашњи мост је направљен од познатог скопског богаташа Хавзи- паше. О најпознатијем Радином мосту, прича се је потресна легенда, према којој је у темељима Рада сазидана жива. Шокантна прича о деветоро браће зидара и о прелепој невјести Ради и даље привлачи многе стране и домаће туристе, који долазе да виде легендарни Радин мост у Кратову.


Крајем XIV века, познати мајстор Раде је изградио мост, познат као Радев мост. На обим странама су биле осматрачнице и наплаћивала се мостарина у натури - јајима, медом, сиром, ... Али око 1820. године мост је био уништен од удара грома. Тако су путници остали одсечени, а трговинске везе с оближњим градовима биле су ометане и морали су кружити преко Аргуличког моста. Зато Дубровчани и Саси, који су живели у Кратову, обезбедили су средства из Дубровника и почели су изградњу легендарног Раадиног моста, директно преко уништеног Радевог моста, од којег и даље стоје рушевине - причају кратовци, који већ годинама чувају и прикупљају легенде и предања о знаменитостима Кратова.


КРАТОВО

Легенда о Радином мосту

Према једној легенди, изградња Радиног моста била је аманет мајке деветоро браће-зидара. Мајка деветоро браће, који су били из кратовског села Крилатица, једнога дана је кренула на тржиште у Куманово, али није стигла јер је Крива Река однела Марков мост. Након тога, она је оставила аманет синовима да граде један мост где год да иду како би се ширио шоплак, јер су они дошли из подручја насељеног од Шопа и сви деветоро су имали шопска имена - причају кратовци.


Према предању, они су почели градити мост на Манцевој реци, али он се стално рушио. Све што су градили дању, ноћу се рушило. Како би им мост "трајао", они су се договорили да снаху која ће им сутрадан донети ручак сазидају у темеље како би се ојачала структура. Сви су рекли својим невестама о договору, само најмлађи брат није рекао. Сутрадан, најмлађа Рада је скувала ручак и однела га мајсторима, а када је видео њен муж, почео је да плаче гласно. Међутим, девери су је зграбили и живу су је сазидали у темеље. Рада их је жалосно молила да јој оставе десну дојку, како би могла да надоји своје мушко дете.

Куле

Кратово је град са највише кула у Македонији, укупно 17. Дванаест се налази на левој страни Кратова и пет на десној страни. Само шест од њих су сачувани, док су остале веома оштећене. Већина кула је настрадало током Карпошовог устанка. Златкова кула је најстарија и најбогатија, изграђена 1365. године. Симићева кула је најзначајнија, највиша и најлепша кула у Кратову, изграђена 1370. године од тадашњег владара Кратова, великодостојника Костадина Дејанова. На кули је 1921. године постављен градски сат, и данас је позната као градска саат-кула.

 Кула Емин бега

Кула Емин бега је висока 12.74 метара, а основа јој је правоугаоног облика и ширине 6.10 метара. Врата се налазе на јужној страни и направљена су из клесаног камена. На кули се примећују остаци од проширења бочних зидова. (Може се дати претпоставка да је торањ можда је био спојен са другим објектом који је касније срушен). На истом зиду десно од улаза у кулу у облику рога се издваја пирамида која представља посебан објекат. То је била бања са тоалетом. Кула има три спрата. Степенице су прилично стрме и дрвене, а само на трећем спрату су камене. Трећи спрат је 6.05 метара висине са крстовидним сводом и кровом од црепа. Ту се налази камин, ниша, полице и ормани за покућнину.


КРАТОВО

Кула Абедин ефендија

Међу сачуванијим кулама у Кратову је кула Стевана Симића, некада Абедина Ефендија. Висока кула (21,80 м) изграђена је крајем XIV века. Градитељи куле су јој дали јединствено и мирно решење са монументалним изгледом, како по комбинацији масе, тако и по композицији коришћеног и уграђеног материјала - камена, цигле и дрвета


На последњем спрату једна је од најлепших просторија, украшена стилизованим орнаментима у облику листића са крином. Она има седам прозора, огњиште, ормари, две осматрачнице, један процеп и балкон изнад камених конзола, на јужној фасади куле. Унутрашњи део је подељен на спратове, од којих је најлепши четврти, са прекрасним погледом на град. У горње делове се стизало кроз тунелске камене степенице које се налазе на јужном зиду, тако да се стиче утисак да се посетилац креће кроз тунел.

Саат кула у Кратову

Саат кула у Кратову се налази у источном углу трга у централном делу града. Претпоставља се да је саграђена у касном средњем веку (вероватно у 1372. години) [1], а у време османлијског периода ту су живели богати турски бегови. У Кратову је било 12 кула, од којих су данас 6 очуване, укључујући и Саат кулу. У склопу куле се налази мала музејска поставка која приказује Кратово кроз векове. Сат на кули је већ дуго ван функције и унутар торња нема механизма за сатове. Међутим, пошто је некада постојао механизам са сатом у самој кули, она је добила своје име. Кула је изграђена од клесаног камена, који се узимао из околине града, а кров је направљен од камених плоча. Унутрашњост кула је подељена на 3 спрата, од којих су горњи са једним балконом и стамбеним јединицама.

Кула Асан Ефендија

Ова кула је изграђена 1365. године. Именована је по њеном последњем власнику Горги Златкову. Он је купио ову кулу од Асан Ефендија, под чијим именом се до тада називала. Основа куле је правоугаоног облика, грађена од дебелих камених зидова, њена висина је 5,90 и 6,35 метара. Кула има три спрата, у њу се улази уз помоћ покретних степеница. Испод прага врата налазе се остаци камених греда и проширени зид на којем су постављане покретне степенице. На југоисточном зиду се налази удубљење које је било бања са санитарним чвором. Према последњем горњем спрату воде дрвене степенице, а улази се кроз дрвена врата која се затварају хоризонтално. Предпоставља се да је ова кула једна од најстаријих кула у Кратову.

Култура у Кратову

Кратово има следеће културне институције: музеј града Кратово, дом културе и градску библиотеку. У Кратову постоје три православне цркве. Црква "Св. Никола Чудотворец" у насељу Царина Маала, обновљена 1848. године. Црква "Св. Јован Претеча" у насељу Рибарско маало (рад мијачког мајстора Андреја Дамјанов), са изменама и допунама 1836. године и црква "Св. Горги Кратовски". Посвећена је једином мученику, проглашеног за свеца из Кратова из XVI века "св. Горги Кратовски", који је због своје вере у хришћанство спаљен 1515. године у Софији.


У његову част и славу и част када се ушло у трећи свехристијански миленијум, Општинско веће Кратова је прогласило празник "светог Горги Кратовског" покровитељем града, који се слави 24. фебруара, а светац "свети Горги Кратовски" је постао симбол и заштитник града и општине.

Фестивал "Златни дани" у Кратову

Град кула и мостова је домаћин и организатор једног од најзабавните фестивала музике и културе. Кратово успева да се успостави као један од најпознатијих градова где постоји савршена синергија забаве, културе и историје. Овај фестивал је одлична прилика за све да се упознају са историјом прелепог Кратова и да испуни душу са предивном музиком, кратовским гурманским специјалитетима и одличном забавом.

Туристичке атракције на подручју Кратова

Подручје града је покривено природном вегетацијом, има предивне подручја за пикник, као што су планине "Лисец" и "Буковец" и долина реке Злетовица и Крива Река.

Камене лутке - стеновите образбе код с. Куклица, Кратово

Камене лутке у овом простору је природна појава узрокована дугорочном ерозијом вулканских стена различитог отпора: игнимбрити, андезити и туфови. Научници, међутим, кажу да су камене фигуре биле створене пре 10 милиона година, када на Земљи још није било људи. Вертикална ерозија вулканских стена створила је "лутке" више од десет метара, који и данас доминирају у питомој околини. Током времена, природа је од њих извајала ретка ремек-дела.


КРАТОВО

Легенда о "Веселој свадби"

Легенда каже да се у селу Куклица догодила велика трагедија. Момак, у кога је једна девојка била бескрајно заљубљена, оженио се другом, па је разочарана девојка проклела младе. Када је дошао дан венчања, наизглед све је било у реду: окупили су се сватове, стигли су и други гости, весеље је започело. У тренутку када су се млади пољубили, проклетство се остварило и сви свадбари су се скаменили. Скамењени свадбари и данас сведоче о љутњи и болу несрећне девојке.


Сељаци зовеу ово место "Весела свадба" зато што су свадбари остали насмејани, и млади су скамењени у нежном загрљају. Због ових скамењених "лутака" и место је добило име - Куклица. Уз мало маште, сваки посетилац може да допуни празнине у причи, јер се не зна шта се десило са девојком која је бацила клетву. Локални становници кажу да су њихови предци покушали да прекину проклетство заљубљене девојке, али нису успели.

Стена Цоцев Камен

Стена Цоцев камен је вулканског порекла, висока стотину метара и стара неколико милиона година, данас се сматра праисторијском опсерваторијом. То је неолитско насеље, које се налази 25 километара западно од Кратово, у непосредној близини села Шопско Рудари. Стена је била духовно светилиште, што се види из бројних остатака и од предмета који су пронађени у непосредној бпизини. Пре око 10.000 година овде су се изводили ритуални плесови, купање под водопадом и приношење жртава боговима вина и плодности. Вредност Цоцевог Камена је откривена 1971. године. Неки истраживачи сматрају да је то једино место на свету, где на једном месту има светилиште, жртвеник и опсерваторија.


Више информација о граду и општини на званичном сајту.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.