Прилеп


Прилеп – град под Марковим кулама

Прилеп је град у Македонији, који се налази у северном делу Пелагонијске долине, у југозападном делу Републике Македоније. До њега се стиже магистралним путем А 3, а налази се 128 км југозападно од главног града Скопја. Познат је као "град под Марковим кулама" због близине кула легендарног хероја, краља Марка. Град је одликован орденом “народни херој Југославије“ 7. маја 1975. године и један је од осам одликованих градова у СФР Југославији овим орденом. Осим тога, носиоци овог ордена су 14 људи који долазе из Прилепа и његове околине.


ПРИЛЕП

Порекло имена

Постоји неколико предпоставки о пореклу имена. Према једном предању Марка Цепенкова, људи који су почели да мигрирају градили своје куће прилепљене до маркове тврђаве, па због прилепљених кућа назван је Прилеп. У истом предању се помиње да је то било “прилебно“ место (место где се правио хлеб). Према неким истраживачима, име има старословенско порекло, што значи блато, мочварно место, место поред блата. Према Блаже Конеском, име произлази из личних имена Прилепа и Прилепка, које су очуване у руској антропонимији. Насеља у региону ширег прилепског краја датирају из антике, као што је археолошко налазиште Стибера, у близини села Чепигово. Откривени су трагови праисторијског насеља код Маркових кула.


ПРИЛЕП

Историја града

У раној антици овде је настало насеље Керамија (Ceramie), обновљено у касној антици, која је до краја антике остало сеоско насеље и није прерастало у град и епископију. Прилеп се налази у сјевероисточном делу највеће македонске долине Пелагонија у Прилепском пољу као највеће насеље и његов центар. Окружен је планинама Бабуна и Дрен Планина. Центар је производње висококвалитетног дувана и цигарета, обраде метала, електронске, дрвне, текстилне, прехрамбене и мермерне индустрије.


ПРИЛЕП

Специфичност Прилепа

Дуван је једна од традиционалних култура у Прилепу која успева у македонској клими. Многи од највећих светских произвођача цигарета користе дуван из Прилепа након што се обради у њиховим локалним фабрикама. У Прилепу је основан Институт за дуван за креирање нових врста дувана. Већина становника живи од производње дувана, а затим се купује од компаније за дуван. У Прилепском пољу је 2014. године произведено 9531 тона дувана, што представља 34% укупне количине дувана произведеног у Македонији. Поред производње дувана у Прилепу, од великих индустријских предузећа раде и Прилепска пивара, мраморни комбинат и чувени фестивал пива - Пивофест.


ПРИЛЕП

ПРИЛЕП

ПРИЛЕП

ПРИЛЕП

ПРИЛЕП

ПРИЛЕП

ПРИЛЕП

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.