Крива Паланка


Информације о граду Крива Паланка

Крива Паланка је основана 1633. године као утврђено место на путу који је водио до Бугарске, како би заштитио пролаз у Криворечку Клисуру. На почетку, место је имало стратешку функцију и штитило је град од пљачке.

У XVII веку, са развојем рудника у Кратову, развио се паралелно у североисточном региону, преносивши жељезну руду у Криву Паланку, која се даље прерађивала. Због овога, ковачки занат је био један од најбројнијих у овој општини у XVII и XVIII веку.


КРИВА ПАЛАНКА

Развој града

Интензивнији привредни раст забележен је након Другог светског рата, када се град територијално развија и проширује. То се такође одразило на раст становништва: од 2.000 становника у 1948. години до око 12.000 становника у 2002. години.

Привредни капацитети

У привреди, пољопривреда и индустрија имају значајно место. Око 33 насеља у басену Криве Паланке гравитира према Кривој Паланци. Главна саобраћајна линија која пролази кроз овај гранични град је пут Куманово-Страцин-К.Паланка -Деве Баир - Ћустендил (Р. Бугарска). У овој општини се одржава низ културних догађаја. Истовремено, нема ни мање представљених уметничких колонија, резбарских колонија, међународне архитектонске школе и др.


У новије време је Крива Паланка све више укључена у међународну општинску сарадњу и у регионалне пројекте Европске уније, који доприносе економском и културном развоју града и околине и унапређењу односа са својим суседима уопште.

Манастир Св. Јоаким Осоговски

Манастир Св. Јоаким Осоговски, један од најпознатијих сакралних објеката у Македонији, налази се 3 км североисточно од Криве Паланке, на обронцима Осоговских Планина. Саграђен је у времену византијског императора Манојла (1143-1180), а посвећен је пустиножитељу и чудотворцу чије име носи. Сачувани записи и рукописи, који се данас налазе у различитим словенским и европским библиотекама, а потичу из овог манастира, указују на рукописну традицију која се овде неговала вековима.


КРИВА ПАЛАНКА

Више информација о граду и знаменитостима можете наћи на званичном сајту општине.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.