Струмица


СТРУМИЦА- “град ѕвезда и град испод Царевих кула”

Струмица је културни, трговински и политички центар југоисточног региона. Према попису из 2002 године, град има 35.311 становника и стога је највечи град у региону и десети по величини град у Републици Македонији. Смештен на југоистоку Македоније, град је окружен Струмичком пољу и планином Еленица на западу, заједно са Царевим кулама. Град је седиште истоимене општине.

Локација Струмице

Општина Струмица се налази на 41 22 северне географске ширине и 22 ° 35 'и 23 ° 45' источне географске дужине. Заузима крајни југоисточни део Републике Македоније тик испод границе тромеђа државних граница са Грчком са југа и Бугарске са истока. То је регион који заправо обухвата долину између планина Беласица, Огражден и Еленица. Кроз регион пролази најважнији магистрални пут М6. Са тим путем, регион је повезан са остатком Републике, као и са Републиком Бугарском и Републиком Грчком.

Историја града Струмице

Струмица је насеље из предсловенског периода. Најстарији датум за постојање града датира из 181. пне. Затим се насеље спомиње као Астранон (град звезда), као главно место пребивалишта пеонског племена Астрон. Као римско-византијски и црквени град, помиње се у средњем веку као Тивериополис. Струмица је словански назив града, добијен према имену реке Струмице, деминутив из имена Струме. На садашњем месту град је обновљен у 9 веку од стране Цар Самуила. У том периоду прерастао је у важан саобрачајни и војно-стратешки центар. После његове смрти 1018 године и распада Самуиловог царства, Струмица је византијско војно-стратешки и административни центар у овом делу Македоније, и наставила је да постоји и Струмичка епархија. Имала је такву улогу до краја 12. века. Од 11 до 14 века спада у многе сфере интересовања Византије и средњевековне Србије и Бугарске. Крајем 14 века упада под Отоманском ропству.СТРУМИЦА

Туристичке атракције у Струмици

Бања Банско

Термо минерална бања у Струмици од античког времена и један од ретких очуваних римских споменика ове врсте у Европи са приливом од преко 50 л / с. Налази се око 12 км источно од Струмице, у подножју планине Беласица. На површини од 1.000 м откривено је десет просторија, чији су зидови очувани у висини од 2 до 6,7 м. Лековита римска бања (Терма) имала је свлачионице, сауну, базене са топлом и хладном водом. Вероватно датира из 11 века, из времена римског цара Каракали, познатог по подизањем и обнављањем бањи широм царства.


СТРУМИЦА

Постоји укупно пет термоминералних извора, од којих је само један, највечи, професионално направљен. Он се слива у главном купатилу под називом "турско купатило", а остале четири се слободно излиевају. Температура воде у главном извору који снабдева "турско купатило" је око 71 степен и не мења се током године, доказујучи да вода долази из велике дубине, без атмосферских утецаја. Спа воде се сматрају лековитим за разне болести, првенствено реуматске.


Случајно откривени приликом копања темеља за хотел "Цар Самуил" 1978. године у Струмици, данас базени са природном водом, могу да се користи у склопу хотела, где можете пробати и јаја кувана у топлим изворима, са препознатљивим укусом. У окружењу бање налазе се шуме од липе и кестена и више бистрих планинских потока. Папрат из овог македонског региона заштичена је од стране УН. Цели спа центар нуди изврсне смештајне капацитете и услове за комбиноване врсте туризма.

Два сликовита водопада представљају обавезно место за посету у Струмичком Смоларског водопада.

Водопад Смоларе

Смоларски водопад налази се у непосредној близини села Смоларе, на планини Беласица, на надморској висини од 600 метара. То је објекат висине око 35 метара. На дну водопада формиран је ђиновски лонац, чија је дужина у правцу тока реке пет метара, ширина је 11 метара, а дубина је око пола метра. Поред њега, постоји приступни пут и уређена локација за посетиоце, са туристичком и рекреативном функцијом.


СТРУМИЦА

Колешински водопад

Налази се у доњем току реке Бабе на надморској висини од 500 метара. Има висину од 15 метара и ширину од око шест метара. Према свом постанку, он је укључен у тектонске водопаде. У непосредној близини од око 100 метара, налази се неколико мањих водопада и слапова распоређених у низу, са висине до пет метара. Групна венчања на Колешинском водопаду- од прве групне венчавке са двадесетак парова у 2008 године, па све до данас, под покровитељством општине Ново Село и уз благослов МПЦ-ОА, ова августовска традиционална групна свечана свадба добија све вечи интерес.


СТРУМИЦА

Манастир Св. Леонтиус, с. Водоча (11 век)

Манастир Св. Леонтиј, с. Водоча (11 век) Струмица пун је са монасима и црквено-богослужбеног живота, са обновљеним конацима, поново су постали резиденцијални комплекс Струмичке епархије. Манастир се налази у селу Водоча, које је добило име по грозном догађају из 1014 године, када су у том месту испод планине Беласица, на 14.000 војника цара Самуила били извађени очи од стране Византијске војске. Манастир је дуго био епископска резиденција Струмичке епархије. Кроз лошу историјску прошлост Македоније он је уништен, а његово културно благо разнесено је у суседним земљама.


СТРУМИЦА

Изграђена је на раној хришчанској базилици од 5 до 6 века. Темељи со сачувани са остатцима цркве: деловима апсиде и ђаконик из 6 и 7 века. Такође, археолошка истраживања у манастирском комплексу у село Водоча код Струмице, открили су више од 1.000 гробова са накита и керамике од 14 до 19 века. У Манастиру Водоча очувано је средњовековно фрескосликарство са великим значајем. Сликање карактерише дужина и чврста моделација глава светаца. Насликани између 1018 и 1037 године фреске у Водочи, су међу ремекделама средњовековне уметности у византијском сликарству уопште.

Манастир Св. Богородица Елеуса, с. Вељуса (11 век)

Манастир Св. Богородица Елеуса, с. Вељуса (11 век), један је од најстаријих македонских цркава, који никада није био порушен, нити обнављан још од времена изградње, до данас, са отисцима из зубима времена. Манастир се налази изнад села Вељуса код Струмице, и нуди предиван панорамски поглед на Струмичког поља. Манастир и конаке су познати по архитектури, фрескама, мозаичким подовима и иконостасу из мермера. 3а његово порекло из 11 века сведочи мермерна плоч са натписом донатора, Струмичког владике Манојла и годину изградње, 1080. Плоча са натписом и најбоље иконе у Првом светском рату су покрадени а манастир спаљен, али није изгорео. Као сведочење и посљедица тога су задимљене фреске.


СТРУМИЦА

Некада је манастир био мушки, а у Водочи је било сестринства, а данас је обрнуто. Са уметничким вредностима и раскошном богатству скупоцених уметничких дела манастира превазилази све постојече уметничке домете цркава у Струмичком окружењу. Потпуно очувана композиција из времена изградње је Силазење у пакао. Постоје и друге, делимично очуване композиције тог периода, као и познати Вељушки крст, јединствен од ове врсте на свету. Испред олтара налазе се фрагменти подног мозаика. Према богате изворне историјске документације сачуване за овом манастиру (доступна у Светогорском манастиру Ивирон), црква Св. Богородица Милостива (Елеуса) заузима једно од најважнијих места у црквеној и културној историјие Балкана.

Цареве Куле изнад Струмице

Најранија открича о тврђаве подигнуту на брду југозападно од Струмице, говори о животу пре Римског царства, од праисторије до средњег века. Према неким археолозима, то би могли бити остаци древног града Астраиона. Сви досадашњи налази указују на то да је овај локалитет преживео разне цивилизације у периоду од око седам хиљада година. Изграђена је на рамном платоу на врху брда, који се стрмо уздиже изнад Струмице на висини од 445 метараодакле је могучае видљивост целе Струмичке долине.


СТРУМИЦА

На ивицама су остаци одбрамбеног зида, од којих је западни дужине око 40 метара, и данас добро видљив. Са својим дебелим зидовима, Куле представљају споменик пада средњовјековне македонске државе цара Самуила у 1018 године. Она је служила као тврђава у османском периоду. У тврђави су пронађени византијске монете из 12 и 13 века. Откривени су шест фрагментарних чаша хомеровског типа, који су врло ретки у овим регионима, и који датирају из 11 века пре нове ере. Откривени су старе кованице од времена последњег македонског краља Персеја, и фрагменте средњовековних фресака из 12 и 13 века. Нађени су монете са ликом Филипа II, а затим амфоре, лонце, кантаросе, накит, фрагменти осликаних ваза, црно-полиране керамике, фигуре из азијског типа и других артефаката. Сви напомињу да је тврђава изнад Струмице активно живела крајем 4 века пре нове ере.


Градски трг "Гоце Делчев", Струмица

Трг је изграђена на два нивоа и покрива укупну површину од 27 хиљада квадратних метара. Он је са надземним поплоченом древне саат-куле, две фонтане и укупне инсталације урбаног, културног, традиционалног, еколошког, хортикултурног и другог садржаја. Ту је уклопљен и постојечи споменик Гоцета Делчева. Овде је и брончана фигира "струмичанка под маском" посвечена Међународном Струмичком Карневалу и 27 стубова са заставама земаља чланица Европске уније. Пуштен 2010 године, плоштад је веч пешачко острво у Струмици и један од незаобилазних модерних урбаних карактеристика.


СТРУМИЦА

Струмички Карневал

Струмички карневал је годишњи карневал у Струмици. То је једна од најважнијих обичаја и традиција ове врсте у Македонији. Карневал је можда отишао најдаље у својој трансформацији од свих традиционалних игара под маскама, како по времену одржавања тако и по свом циљу и функције. Струмички карневал се традиционално одржава сваке године у тримерским данима, односно на почетку великог васкрсног поста. Назив "Карневал" (лат. carne – месо иvali – збогом, односно „збогом месу“) означује почетак поста, а у овом случају то је васкрсни пост.


СТРУМИЦА

Као значајан и веома вероватна чињеница и симбол старине овог карневала је чињенца су многи од обележја на маскама , ношње и предмети који су остали у употреби (хаљине од коже и рогове разних животиња, бикова, козе, итд). Све су карактеристичне само за његову првобитну паганску форму. Карневал касније доживљава неку трансформацију у традиционални облик, маска која је још увек у сечање и најстаријим људима у Струмици. Карневал се поклапа са тримерима, празнику верених. Најпознатији мотиви карневала у Струмици су:


СТРУМИЦА
  • млада са младожењем, који симболизира младенце, односно веренике;
  • Циган са циганком и бебом, што значи да Цигани имају пуно деце, тако да нове младенци имају много потомака;
  • Поп који благословљава младе за сречу, благостање и слогу у браку;
  • Ђаво, често са роговима, репом од вола или друге животиње и са вилом у рукама, кога сви јуре и чији је симболизам отеривање свих злим силама или утицаја који би могли наудити младима.

Мотиви карневала

Веома уобичајени мотив је да мушкарци буду претворени у жене са препознатљивим женским атрибутима и обрнуто. Ово показује које особине мушкарац жели да поседује жена и обрнуто. Још једна карактеристика традиционалног облика карневала чија се сврха поклапа са претходним, је наслеђе бројних еротских елемената, песама испуњених еротским мотивима, садржајем и речима. Тла је препознавање дечака по великог фалуса направљен од боце или другог предмета чија је сврха дидактичка, односно припрема будуче младе за брак и сексуални живот. Овде су музички реквизити, тј. Музички инструменти, гитара, хармоника, дајре.


Недавно је карневал у Струмици добио модерну димензију, са неким утицајима од сличних карневала у свету, а истовремено је добио наградни карактер. Међутим, традиционални карактер карневала и одлазак у куче верених девојака, као обичаја остао је. Кроз разноликост боја, фигура и маски са различитим мотивима и темама, учесници карневала показују вечиту борбу између добра и зла. Ту је и реализм и сарказам, иронија, сатира и традиција, политронизма и каријеризма, моч и немоч, власт и анархија. Маске се праве по избору самих учесника.


Сваки учесник бира сопствену тему и идеју маскирања, док су групне маске заједничка идеја за целу групу. Међу врстама маски, најчешчи су антропоморфи, а постоје и зооморфне и зооантропоморфне маске. Број учесника карневала у Струмици, као и број посетилаца, повечава се из године у годину, а поред домачих учесника редовно присуствују и гости из иностранства.


Привреда у Струмици

Струмица је један од првих градова у Македонији који се развија и културно и економски. Регион је постао највечи произвођач раног и индустријског поврча у Републици Македонији. Струмица је центар богате Струмичке долине. Овде се узгаја афион, памук, дуван, сусам, кикирики и анасон. Све ово пружа прилику за развој текстилне и прехрамбене индустрије у Струмици.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.