Берово


Берово је град са највечом концентрацијом кисеоника

Берово је град у источном делу Републике Македоније, који се налази испод падина Малешевских планина на површини од 595 км. У близини се налази и Беровско Езеро. Берово се налази 161 км од Скопје, 47 км од Струмицаи 52 км од Кочана, на надморској висини од око 800-900 м. Са регионалним путевима несметано комуницира са градовима Кочани, Пехчево, Делчево и Струмица. Преко њих, он даље одржава комуникацију са остатком земље.


БЕРОВО

Појава насеља датира из периода XVI-XVII века. Карактеришу га перманентна миграциона кретања. Интензивније се развија од друге половине XIX века па надаље. Још израженију популацију и економски развој су очигледни после Другог светског рата. Број становника 1953. године био је око 4.000, а у 2002. око 7.000 становника. То је главни економски, културни и образовни, здравствени и управно-административни центар за подручје Малешево.


БЕРОВО

Историја имена Берово

Према првој верзији, добио је име по имену неког сточара Беро. Аргумент за то је постојање тзв. Берове ливаде, на подручју између села Мачево и Робово, за коју се сматра да је припадала овом сточару.

Према другој верзији, која је вероватнија, име Берово произашло из чињенице да су се људи на том месту сакупљали (се береле). Поставља се питање одакле су се становништво сакупљало. Од старих насеља на местима Туртела, Селца, Рибница, Раздоло, Клепало, Добри Лаки и други, а касније и из других малешевских села. Налази се у источном делу Македоније на подручју Малешевија, односно Малешевске долине. Богатство букових, борових, храстових шума одредило је и његово име "Малеш - планина". Општински центар Берово и сеоска насеља налазе се на периферији долине.


БЕРОВО

Климатски услови

Берово, које је део Малешевске долине, има умерено-континенталну климу са модификацијом климе на високим планинским деловима и равницама. Локалитет Берово има значајно нижу просечну годишњу температуру ваздуха од области на истој надморској висини у вечем делу ове долине. На надморској висини од 800 метара, просечна годишња температура је 11,1 ° Ц, а у Берову 8,7 ° Ц. Најхладнији месец је јануар с просечном температуром од -10 ° Ц, а најтоплији месец је јул, са просечном температуром од + 18 ° Ц. У мају и јуну, као и у новембру, има највише падавина, а најсушнији месеци су август и септембар. У просеку, годишње се има 42,2 дана под снегом.


БЕРОВО

Географски распоред

У далеком источном делу Македоније, у Малешевији, природа је насликала идиличну слику која се мора посматрати и доживети. Питоми и њежни пејзажи Малешевских Планина су подједнако прекрасни у свим годишњим добима, без разлике дали сте их посетили када су беле од снега или када се у прољетном ваздуху разноси мирис планинског чаја.

Бисер Малешевских Планина је Беровско Језеро. Ово вештачко језеро се налази поред стабала борове шуме. Налази се у близини села Ратево, 6 км од града Берово, на надморској висини од 1000 метара. Околина језера обилује предивним теренима за излет, рекреацију и спорт. У мају можете бити сведоци расцветаних борова, а у јулу и августу можете пливати у водама језера. Постоји пет пешачких стаза, на некима се може возити и бицикл. Постоји и трансверзални пут који повезује најјужнији и најсевернији део Малешевије, у дужини од 45 километара и са висинском разликом од 730 метара - то је изазов и за највече ентузијасте.


БЕРОВО

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.