Дојран


Дојран

Дојран је историјски град у југоисточном делу Македоније на обали Дојранског Језера, који је уништена у Првом светском рату, када је имао чак 18.000 становника.

Поред Дојранског Језера на македонској страни, постоје три насеља: Нов Дојран, Стар Дојран и Николич са више од 4000 становника. Стар Дојран је насеље на западном делу Дојранског Језера. Данас насеље има туристичко-рекреативну функцију са више викендица. Поред дојранске обале постоји и 40 хотела и други смештајни капацитети, неколико модерних казина и преко 600 викендица.


ДОЈРАН

Легенда о граду Дојран

У месту је живела веома лепа девојка по имену Дојрана. У њу се заљубио османски бег и од њених родитеља је запросио за жену, иако Дојрана га није волела. Једног дана је отишла да напуни воду из извора, приметио је бег и почео да трчи за њом. Бежечи, Дојрана се бацила у узвор, а следечег дана извор се проширио и поплавио цело место, које је постало језеро. Према имену лепе девојке, језеро је добило име Дојранско и насеље Дојран.


ДОЈРАН

Специјалитети из Дојрана

Наш народ каже да риба плива три пута - у води, у тигању и у вину. Најпознатији специјалитети су засновани на риби, нарочито на рибама костреж и црвеноперка. Најпознатији специјалитет је риба на трсци. Карактеристика овог специјалитета је у томе што је риба завијена трском и тако се ставља на жар. Трска штити рибу док се пече, спречава да загори и даје необичну арому. Припрема се најчешче са црвеноперком. Уз ове рибље специјалитете, за још вече уживање, најбоље би било отварање неког белог вина, као што је смедеревка или жилавка..


ДОЈРАН

Дојранско језеро

Право место на коме можете да осетите климатски утицај Медитерана је окружење Дојранског Језера. Отвореност према југу и мала надморска висина (148 метара) изазивају просечну годишњу температуру воде око 15-18 степени, а лети и до 25-27 степени. Покрива површину од 43,1 км2, што је најмање тектонско језеро у земљи, као и најплитко - са максималном дубином од 10 метара - и представља реликтни остатак некадашњек плеоценског Пеонског Језера. Богато је са фитопланктоном и зоопланктоном. Висока производња планктона значи и богатство рибе. У језеру је око 15 врста риба.


ДОЈРАН

Климатски услови

Лета су вруча и суха, а зиме су благе и влажне. Богатство ендемичних врста алги које живе у језеру омогучује да удишете јод. Не пропустите да на себе примените мало лековитог блата. Ако сте у потрази за одмор и смиреност, у загрљају медитеранског амбијента, окружени јединственом лепотом околине, онда је право место за вас Дојран.


ДОЈРАН

ДОЈРАН

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.