Демир Капија


Местоположба Демир Капије

Демир Капијa је лоцирана на улазу у живописни кањонски део Демиркапијске клисуре, поред реке Вардар, аутопута и железничке пруге Скопље-Солун, на надморској висини од 110 до 130 метара. Град, који има око 3.500 становника, удаљен је 60 километара од македонско-грчке границе.


Неколико климатских карактеристика се укрштавају у општини Демир Капија. Има медитерански, континентални и планински утицај. Средња годишња температура износи 13,8 степени, а годишњи збир сунчаних сати је око 2,322 сата.


Демир Капија има важну географску и саобраћајну повезаност. Познато је да је дуж долине реке Вардар, још у древним временима пролазио значајан Вардарски пут. Пут је водио од Пеле и Солуна на југу, пролазио кроз Демиркапијску клисуру и повезивао северне градове Антигонеа (Неготино), Стоби, Била Зора (Велес) и Скупи (Скопје). По долини Вардара, данас води међународни аутопут Е-75, који, као и пруга, има велики регионални значај.


ДЕМИР КАПИЈА

Музеј вина у Демир Капији

Музеј вина у Демир Капији основан је 2010. године. Има три поставке: винска поставка, јединствена у својој врсти у Македонији, археолошка поставка и галерија са центром за презентацију. Са импозантним бројем артефаката, модерним техникама за презентацију и ексклузивним ентеријером, Музеј вина континуирано обогаћује њихов садржај и постаје незаобилазна дестинација за домаће и стране туристе.


ДЕМИР КАПИЈА

Прослава св. Трифуна

Традиција прославе покровитеља виноградарства и винарства од античког времена наставља се до данашњег дана са прославом хришћанског заштитника виноградарства св. Трифуна 14. фебруара. Манифестација је посвећена очувању традиционалних вредности и културне баштине ових подручја.


Током манифестације одржавају се такмичења за најбоље вино и ракију и најбоље припремљене традиционалне хране, организују се трибине у вези са виноградарством, изложбе и аукције архивских вина, као и неколико културних и уметничких програма.


ДЕМИР КАПИЈА

Више информација о граду и општини на званичном сајту.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.