Штип


Штип- град испод Исара

Штип је град у источном делу Републике Македоније, који се простире дуж долине реке Брегалнице. Град је највечи у Источној Македонији и седми по величини град у Македонији. Штип је седиште исте општине и центар Источног планског региона. Штип је један од најстаријих градова у Македонији. У 2008 гоини, Св. Никола проглашен је заштитником града. Штип је центар текстилне индустрије у Македонији.

Где се налази Штип?

Штип се налази на обалама реке Брегалница и Отиња на брдовитом терену, између Овчеполске, Кочанске и Лакавичке долине. Географски положај омогучава да има значајну саобрачајну функцију и саобрачајно добру комуникацију са околним местима. Из Штипа се протежу неколико путева, као што су путеви према градовима Велес, Свети Николе и Куманово, пут према Кочани, Делчево и Бугарска со крак кон Пробиштип и Кратово, патот кон Радовиш и Струмица , са краком према Неготино во Тиквешији. Кроз град пролази железничка пруга која га спаја са Велесом и Кочанима. Због повољне саобрачајне положбе, сигурности у саобрачају, развијеним занатима и пољопривреди, Штип има интензиван урбани и комерцијални развој. Са изградњом Вардарске железнице, економски развој града је све интензивнији. 


ШТИП

Туристичке атракције у Штипу

Град Штип има неколико туристичких атракција значајних за развој туризма. У околини Штипа налази се древни град Баргала и Штипска тврђава. На тврђаву "Исар" у Штипу се 22 марта слави велики хришчански празник "Св. 40 мученика" и ритуал "Четрсе", који је први македонски обичај , који се налази на Унесковој листи за нематеријалног културног наслеђа. Обичаји захтевају од вас да се поздравите са 39 особа на успону до врха тврђаве, а 40-та да се пољуби. Младе девојке и дечаци, за последњег, остављају оног / ону који им се допада. Исто тако бацају се 39 камена, а 40 се носи код куче и ставља се испод јастука. Верује се да че тај који се сања , бити следечи изабраник девојке.

Баргала

Бергала је један од најважнијих касних античких градова у Македонији и налази се 20 км североисточно од Штип. Град је тврђава окружена зидовима и кулама, са монументалним улазима и капијама, која потиче из времена од 4. до 6. века. Са зидовима дебљим од два метра, изградили су је Римљани као војни логор, а затим претворили у цивилно насеље и рано хришчански епископски центар у регији Брегалница. У 5 веку, посебно у времену Јустинијана I, Баргала је достигла свој врхунац, али на крају 6 века страдала је у више наврата током аварских и словенских освајања.


ШТИП

У средњем веку у Баргали је формирано је ново насеље. Локалитет је богат археолошким налазима. Посебно су упечатљиви подови базилике, која је подигнута крајем 4 века, а обновљена у 5 и 6 веку, од којих као најлепши је под, обложенса белим и сивим плочама. Резервоар за воду и два купатила (велика и мала бања) су добро очуван комплексан објекат са појединачним собама међусобно повезане. У Баргали су откривени дијелови комерцијалних и стамбених зграда. Данас у Баргали можете видети базилику, резервоар воде, импресивну порту и велики део инфраструктуре града. Део градског бедема и главне капије су у потпуности очувани. Истражена је само једна десетина локалитета, јер цели обухвата површину од око 5 хектара.


ШТИП

Исар

Тврђава Исар или чувено Штипско Кале , главна је карактеристика овог града и нуди предивну панораму на град. Налази се на истоименом брду, који се уздиже 120 метара изнад улива реке Отиња у Брегалницу, на западној периферији града. На брду се налазе споменике од камена, потеклом од 2 века до 6 века, као и остаци рано хришчанске базилике из 6 века. У војним походима против краља Самуила, византијски цар Василије II освојио је тврђаву Стипеон, а после освајања Штип од стране Турака, у времену од најмање два века, тврђава је служила као њихово упориште.


ШТИП

Данашњи изглед тврђаве датира из 14. века. Тврђава се састојала од два дела: палата (Мансион) дужине 160 метара и највече ширине до 20 метара, и комерцијални део, у дужини од 250 метара и ширине 50 метара. У 2009 години, откривене су 30 метара тунела, који води од реке до врха Исар, који је потврдио легенду да је Штип освојен од стране Турака, кроз тајни тунел испод Исар. Цела тврђава је окружена зидом, који прати конфигурацију терена у правцу север-југ дужином од око 350 метара.


ШТИП

Замак (Дворац) на Исару

Налази се на највишем делу брда и заузима простор дужине 106 метара и ширину од 20 метара. Западни зид је постављен на ивицу стрмог нагиба и повучен је у праву линију. Јужна половина је широка око 1,5 метар и на њега су се нагињали (од унутрашњости) остале помочне конструкције. Сјеверна половина истог зида је изузетно масивна, широка 2,65 м, и на њу се из унутрашности нагињала палата. На њему се налазе велике рупе направљених од великих гредама, које показују да је палата имала подрум и најмање 1, а можда и 2 спрата.

Северни део простора завршавао је троугластом кулом, која је сада уништена. На северном и јужном делу затвореног подручја, виде се две цистерне за сакупљање кише укопане у стеновитом земљишту (величине око 4 X 5 и 4 X 8,7 м). Северна цистерна постављена је дијагонално на преграду и вероватно потиче из старијих времена (Касној антици?). У средини источног зида (који је максимално срушен), стоји главна кула (донжон) велика 9,8 X 8 м и 12 м висине (мерено из источног подножја). Поред ње, са јужне стране налазила се капија за улазак у дворац. На северној страни куле налази се стражарница за унутрашњу (удвојену) порту. Кроз ову капију долазило се до предњег дела дворишта у двору палате. План замка је потпун и компактан и указује на једну конструктивне целину.

Комерцијални део дворца (цвингер)

Протеже се на падине северно, источно и јужно од палате, у простору дужине од 250 и 50 метара ширине на северу, а 60 метара на југу. Налазисе углавном око јужног дела тог подручја. Једна порта је видљива на средини источног зида (води до предграђа), а друга стоји на југозападном зиду, на месту где се нагиње зид палате. За вечу сигурност у случају напада, обе капије постављене су бочно у правцу зида.

Најлакши приступ је са севера, током уског нагиба који се спушта према реку, али у том делу зид је максимално порушен. У том простору се виде и бројне правоугаона удубљења, скривени у стрмом стеновитом падину - подруми куча који су били овде. Грађевинске карактеристике доњег зида указују на то да је грађен у исто време се дворцем на врху, током КСИВ века. Затворена површина је више од 1 ха и има објекте за слуге и стражу, радионице, штале, складишта и преостале комерцијалне објекте власника. Крајем 14. века ова област је вероватно служила као прибежиште за грађане Шипског насеља. Постоје бројни трагови средњовјековног предграђа у источном подножју Хисара. На северној страни, налази се црква Св. Архангел из 14 века. То је срж данашњег града Штипа.

Културно-историјски споменици у Штипу

Град Штип је важан културно-историјски град Македоније. Има културне и верске објекте и многе материјале. У Штипу постоји Градски музеј од 1952 године, градска библиотека од 19 века, стара школа у којој је радио Гоце Делчев.


ШТИП

Црква "Св. Никола "

Црква "Св. Никола "један је од најрепрезентативнијих светих објеката у Штипу. Цркву је саградио Андреј Дамјанов на месту старије цркве из 1341 године. Према натпису изнад главног западног улаза, црква је завршена 10 маја 1867. године. Црква се одликује грандиозним иконостасом са бројним вредним иконама. На северном делу иконостаса налази се 16 икона, а на главном иконостасу има 67 икона, од којих је вечина њих је1890 године насликао Димитар Папрадишки. Године 1990 у оквиру цркве отворена је галерија икона чувених сликара између 17 и 19 века. Такође у галерији постоје и старе књиге, сребрни крстови, чаше за обожавање, венчане круни, псалми, јеванђеља и други свети предмети.

Хуса Медин пашина џамија

Хуса Медин пашина џамија или црква Светог пророка Илије саграђена је на брду изнад јужне обале реке Отиње. Лоцирана је на доминантној позицији изнад града, због чега је црква уништена 1882 године и претворена у џамију. Црква је позната као поп Стариева црква, коју је Константин Дејанович саградио 1381 године. Према неким изворима, џамија датира из 17 века. Поред храма налази се гробница Хуса Медин паше.

Фестивал Макфест

Штип је познат по томе што је прва опера у Македонији приказана тачно у овом граду. То је била опера "Палјачи", коју је 1924 године извео руски музиколог Сергеј Михајлов. Почевши од 1989. године, сваког новембра у Штипу се одржава је највечи фестивал забавне музике у Македонији, "Макфест".

Више информација на званичној страни општине.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.