Скопље


ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ГРАДУ СКОПЈЕ

Главни град Македоније је град Скопје. То је највечи град у земљи и истовремено представља административно-политички, економски, културни и образовно-научни центар. Налази се у северном делу земље, подељен на два дела од реке Вардар. Током свог постојања, Град је именован различитим именима, у зависности од историјских околности, а његово античко име је Скупи.

Генерални подаци о граду Скопје

Скопје је град у централном делу Балканског Полуострва. Лако комуницира са медитеранским регионом на југу и подручјем Централне и Северне Европе на северу. Преко Качаничке клисура се повезује са Јадранским морем. На истоку, преко Куманова и Криве Паланке се повезује са Републиком Бугарском, а западно се спаја са регионом Полог, Кичевском долином, са регионом Охрид-Преспа и Републиком Албанијом.


Скопје датира из предантичког периода. Овај град је имао стратешки значај у античком периоду, када је био познат под именом Скупи. Ископине из античког града Скупи се налазе на подручју Зајчев Рид, изнад ушча реке Лепенец у Вардар, код данашњег села Злокукани. Скупи је био главни град тадашње Дарданије.

Историја града Скопје

У византијским документима град Скопје се зове Скопија, а Словени га називају Скопие, Скопје или Скопље. Током владавине краља Самоила, град пада под царство Самоила, док је у каснијем периоду под владавином Византије, Бугарске и Србије. Град је 1392 године освојен од стране Османлија и добио је име Ускуп (üsküp).


Године 1962. због обилних киша река Вардар поплавила је Скопjе. Поплава је била претеча највечег земљотреса који је град доживио. 26. јула 1963 године, у 5:17 сати, град је опустошен земљотресом од 9 степени на Меркалијевој скали (6.1 према Рихтеровој сеизмичкој скали). Од земљотреса, 1.070 људи је изгубило живот, 90% градских зграда је срушено, а преко 20.000 људи је остало без крова. Након земљотреса, град се почео градити по моделу пројеката Кензо Танге и Адолфа Циборовског. Стара железничка станица, данас је музеј града Скопја и симбол великог земљотреса. Сат на станици заувек је заглављен у фаталним 5 сати и 17 минута ујутро.


Данас се Скопје сматра градом солидарности због чињенице да је град солидарношчу успео да се обнови. Прва помоч је грађанима стигла из свих тадашњих југословенских република, а неколико дана након земљотреса, стигла је помоч и спасилачке екипе из целог света. Управо је 87 земаља света упутиле помоч и помогле су да се град поново изгради.

Географске карактеристике

Скопје се налази на 21° 26' географске дужине и 42° северне географске ширине. Надморска висина у центру града је 240 м, простире се на 1.818 км2, у ширини од 9 км и у дужини од 23 км. Градску климу карактерише просечна годишња температура од око 12,4 °Ц. Лета су дуга, суха и вруча, а зиме су хладне, са много дана са маглом. Река Вардар тече кроз Скопску долину са притокама: Треска, Пчиња, Маркова Река, Лепенец и Кадина Река. Скопску котлину опкружују планине: Водно, Карађица, Осој, Жеден и Скопска Црна Гора.

Главне карактеристике Скопља

Места од интереса за туристичке туре су:

Камени мост на реци Вардар је симбол Скопја. Прерађен је у XV веку и представља везу између новог и старог дела.

Тврђава Кале - Први зидови изграђени су почетком VI века. Кале доминира над левом обалом реке Вардар са погледом на стари део града.

Кале – Тврдина Јустинијана Првог

Сматра се да је простор тврђаве Кале, који је познат као Скопско Кале, био насељен још у неолиту и раном бронзаном времену, о чему сведоче бројна археолошка налазишта. Сама тврђава датира из времена цара Јустинијана I (535). Због своје стратешке позиције и улоге, тврђава је током историје често била нападана и коришчена од стране различитих ратника. После пропасти Самоиловог царства (1018), град су окупирали побуњеници Петра Делјана (1014-1041). Затим су га нападали Кумани, Скити, Печењези и други. На тврђави Кале су пронађени разни археолошки остаци. Данас је скопска тврђава Кале једна од најмаркантнијих објеката у Скопју уз присуство више различитих културних и туристичких мотива.


СКОПЈЕ

Камени мост као симбол Скопја из XV века

Камени мост на реци Вардар је изграђен у првој половини XV века. Мост повезује стари са новим делом града. Страничне стазе за пешаке су биле изграђене 1905. године, а у последњој деценији XX века, потпуно је реновиран. На левој страни реке на мосту се налази спомен – плоча, посвечена стрељаним грађанима Скопја 1944. године током фашистичке окупације.


СКОПЈЕ

У оригиналној форми, мост је имао 13 лукова, укупне дужине од 215 метара и ширине од шест метара. Да би се вратио првобитни изглед Каменог моста, од 1992. године су започеле нове интервенције, што је дало почетну ширину моста.

Црква Св. Спас

Православна црква "Св. Спас" у старом делу града изграђена је у XIX веку. Иконостас садржи дивне дрвене резбарије, изрезане од мијачких резбара Петре и Марко Филиповски и Макарие Фрчковски. У дворишту цркве се налази гроб највечег македонског револуционара XX века - Гоце Делчев, а одмах поред ње је Стара турска чаршија, где постоје стари занати, Безистен, Чивте- амам и други важни објекти.


СКОПЈЕ

Порта Македонија

Изграђена је 2011. године, а пуштена за употребу на Божич 2012. године. Објекат има димензије од 20 на 10 метара и висину од 21 метар. Фасаду украшава 32 рељефа у дубокој резбарији, са укупном површином од 193 м2.

Рељефи приказују сцене из праисторије, преко наколног насеља у заливу костију, од антике са Филипом II и Александром III Македонским, из римског периода Јустинијан I, из средњег века цар Самоил, Краљ Марко и Карпош, па до XX век - Илинден, АСНОМ, егзодус из Егејске Македоније и 8. септембaр 1991 године - проглашење независне Македоније.

На објекту се налазе и рељефи манастира Св. Јован Бигорски, представљена је охридска куча, Даут – пашин амам, мост поезије у Струги. У унутрашњости се налази продавница сувенира и галеријски простор на два нивоа, а највише је платформа за посматрање.

Ратник на коњу

Споменик је композиција од неколико елемената. Александров бронзани споменик има висину од 14,5 метара и тежи 30 тона. Средином стуба од десет метара налази се ратник Александар II Македонски, познат као Александар Велики, са погледом на излазак сунца. На том постаменту постоје три прстена са монтираним плочама, на којим су представљене три битке. Међу њима постоје три прстена од бронзе, са декорацијом и украсним рељефима. Око стуба се налази фонтана, допуњена са осам војника од бронзе по три метра висине и осам лавова, високих по два и по метра, од којих четири су окренути према фонтани. Споменик је рад Валентине Каранфилова - Стефанова.


СКОПЈЕ

Плоштад Македонија

Трг Македоније у Скопју је у потпуности оформљен у периоду између два светска рата, тачније од 1920 године до 1940 године. Лоциран је у контексту Каменог моста, као основна веза градских целина са леве и са десне стране Вардара. Око њега су били лоцирани важни објекти: Народна банка, Пошта, Официрски дом, Робна куча На-Ма, Хотел Македонија, Ристичева палата. Али после Другог светског рата, а нарочито после катастрофалног земљотреса из 1963. године, део објеката је срушен, тако да данас трг у Скопју има нешто другачији распоред, али и даље до њега или у његовој непосредној близини се налазе важни управно-административни, културни , трговски, банкарски, угоститељско - туристички и други објекти. У његовој непосредној близини налази се и трг Пела са капијом Македоније, као права капија за улаз на трг.


СКОПЈЕ

Споменици у централном градском подручју

У периоду од 2010. до 2012. године Трг Македонија обогачен је са неколико споменика познатих македонских револуционара из времена Илинден 1903 и АСНОМ 1944.године. Непосредно поред Каменског моста дижу се споменици македонских револуционара Гоце Делчева и Даме Груева. Насупрот њима је споменик првог председника Президиума Народне скупштине Народне Републике Македоније, Методија Андонов-Ченто. Насупрот, а поред грандиозног Ратника на коњу, подиже се петметарска мраморна статуа цара Самоила, постављена на постаменту висине 3,5 метра. На самом тргу је постављен споменик Димитрија Чуповског, а у парку "Жена борац", насупрот Скупштине Републике Македоније, постављено је споменик-обележје Првог заседања АСНОМ-а.


СКОПЈЕ

На кеју Вардара је споменик Јустинијана I, висине пет метара, смештен је на пoстаменту од 3,5 метра. Насупрот њега се постављене фигуре “Гемиђија“, израђених од бронзе. У близини Каменског моста на страни Старе чаршије смештени су бронзани споменици ајдутског војводе Петра Карпоша и Горгија Пулевског, као и св. Кирила и Методија и Св. Климента и Наума Охридског.

Спомен – куча мајке Терезе

Спомен - куча и споменик мајке Терезе (1910 - 1997) лоциране су на улици Македонија, у центру града Скопје. Посвечен је великој хуманистки Агнеса Гонаи Бојађиу - мајци Терези, рођеној у Скопју, добитница Нобелове награде за мир у 1979. године. Данас ред Мајка Тереза има више од 3.000 сестара и више од 500 браче у многим земљама широм света.


СКОПЈЕ

Мајка Тереза је проглашена почастним грађанином њеног родног града Скопја, који је од одласка у хуманитарну мисију да помогне гладним и усамљеним људима посетила четири пута: 1970, 1978, 1980 и 1986 године.

Саборна црква Св. Климент Охридски

Саборна црква Св. Климент Охридски је објекат из новије историје македонске црквене изградње. Њена изградња датира из седамдесетих и осамдесетих година XX века. Освечена је 1990. године. Седиште је Македонске православне цркве - Охридска архиепископија. Налази се у центру Скопја.


СКОПЈЕ

Стара чаршија

У Скопју, са леве стране Вардара, преко Каменог моста се налази Стара скопска чаршија. Део града са разноврсном и богатом историјом, традицијом, културом и архитектуром, данас са мешањем између старог и новог, привреде и трговине, културе и традиције. У духу историјских временских и развојних околности, култура организације и традиције живљења, у Старој скопској чаршији су сачувани бројни функционални објекти из османлијског периода, а изграђени су и нови објекти као карактеристика модерног доба. Ради се о Скопском безистену, Капан ан, Сули ан, Куршумли ан, Даут - пашин амам, Чифте амам, црква Св. Спас, црква Св. Димитриј, комплекс музеја Македоније (историјски, археолошки, етнолошки музеј).


СКОПЈЕ

Стара Скопска чаршија, која датира из XII века и која се активно развија од XV до XIX века, представља комплексан економско-трговачки, архитектонски и културно-традиционални склоп. Изграђена је у оријенталном стилу, са неколико широких и више ужих и калдрмом поплочаних улица. Поред њих, слепљени један поред другог, ређају се разне занатске и трговинске радње. Овде се налазе различити традиционални занати, ковачи, кујунђије (златари), грнчари, папуђије, шнајдери, саатчије, лимари, казанђије, самарђије са различитим производно – услужним дејностима. Активне су и различите продавнице за савремене индустријске производе и производи који се могу начи само овде. Стара чаршија је надограђена са највечом зеленом тржницом у Скопљу. Чаршија је центар најатрактивнијих угоститељских продавница са разним традиционалним јелима.

Даут-пашин амам, импресиван споменик исламске архитектуре и уметничка галерија

Даут-пашин амам је бања, саграђена током XV века од великог везира Румелије. Највероватније су је градили мајстори познате дебарске градитељске школе. Изграђен у центру Скопја, на стотинак метара од Каменог моста, амам је детаљно обновљен 1948. године. Најупечатљивији део је кров, који се састоји од 13 неравномјерно распоређених купола. У унутрашњости се налази 15 просторија, различитих по величини, међусобно повезаних са кружним прелазима, украшених оријенталним орнаментима. Поред Чифте- амама и Мале Станица, данас представља део Националне галерије Македоније. Даут-пашин амам има колекцију из XV и XVI века, са богатом колекцијом слика из XVIII и XIX века, као и од савременог македонског сликарства.


СКОПЈЕ

Куршумли ан је препознатљива историјска баштина Скопја

Предпоставља се да је Куршумли ан (из олова) саграђен средином XVI века. Састоји се из два дела - једaн за смештај трговаца и робе, а у другом је била штала, помочне просторије и просторије за послугу. Дуго времена служио је као место где се сакупљају трговци и њихови каравани и одиграо је важну улогу у развоју комерцијалног живота града. Он је задржао улогу преночишта до краја XIX века, а потом је претворен у затвор. Верује се да је добио име у деветнаестом веку због крова који је направљен од олова. Импресионирају полукружни зидови на другом спрату и шадрван у средини ана. Данас је у ану налази лапидариум Археолошког музеја, који се налази у челијама приземља. Свака челија садржи споменике који потичу из истог подручја и из истог периода када је Македонија била римска провинција.


СКОПЈЕ

Градски конак Сули ан је данас галерија и музеј

Сули ан је објект из XV века, који је изградио Ишак бег. У XVI веку је надограђен. Дакле, на спратовима су биле трговинске радње. Током земљотреса је био озбиљно оштечен, али је обновљен у свом првобитном изгледу. Данас је седиште Галерије савремене уметности и Факултета ликовних уметности, а од 1983. године тамо се налази и Музеј Старе скопске чаршије.


СКОПЈЕ

Мустафа - пашина џамија, једна је од најраскошнијих грађевина отоманског периода Скопја

Мустафа - пашину џамију изградио је скопски заповедник Мустафа паша 1492. године. Налази се насупрот улаза Скопске тврђаве. Џамија је у основи квартални архитектонски постамент, изграђен од мраморних блокова, украшених различитим орнаментима. Минаре је изграђено од блокова. У овој ђамији се налази богато декорирани саркофаг Уме - кчерке градитеља џамије, затим шадрван, остаци некадашњих имарета, медреса и друго. Данас је то важан споменик културе и место за духовну исповед припадника муслиманске вере.


СКОПЈЕ

Саат кула је прва кула у Отоманској империји

Саат - кула у Старој скопској чаршији датира од средине XVI века, тачније од периода од 1566. до 1572. године. Сматра се да је прва саат кула у Отоманској империји, као део Султан - Муратове џамије. Висока је 40 метара и састоји се од неколико делова који се завршавају куполом. Сат је изгубљен током земљотреса у Скопју 1963. године, када је кула озбиљно оштечена. Данас привлачи велику пажњу својом маркантношчу.


СКОПЈЕ

Споменик Скендер – бегу

Ђерђ Кастриот - Скендер бег (1405-1468) је национални херој Албаније, борац за слободу од османлијске владавине. Рад скулптора Тома Томаи Дема Бекир из Албаније, споменик Скендер Бегу је постављен 2006. године. Скендер Бег се сматра великим лидером који је бранио и афинирао вредности средњевековне Европе прије тадашњих османлијских освајања на Балкану. Постављање споменика у Скопју потврда је традиционалног градског духа јединства.


СКОПЈЕ

Св. Спас један од најлепших мијачких резбарских радова

Црква Св. Спас је изграђена крајем XVII века и представља један је од најважнијих споменика културе у Скопју. Налази се десно од тврђаве Кале. Изгледа мала и неугледна, али од велике важности. Посебно вредан је иконостас, који су радили пуних пет година и завршен је 1824. године. Израђен је од браче Петре и Марко Филиповског из села Гари и од Макарие Фрчковског из Галичника. Иако је релативно скромних димензија, иконостас импресионира са познавањем перформансе са високим уметничким квалитетом и богатством садржаја, стављајучи га међу врхунска достигнуча уметности дубореза. Као споменик културе заштичен законом, црква обавља богослужење и верске обреде само за покровитељски празник Спасовдан.


СКОПЈЕ

Музеј Македоније

Налази се у Старој чаршији, у близини Скопске тврђаве. Први археолошки музеј у Македонији, основан је 1924. године, а 1945. године основан је Народни музеј Македоније. 1949. године посебна одељења Народног музеја трансформисана су у Археолошки музеј и Етнолошки музеј. Почеци Историјског одељења датирају из 1952. године. Данашњи музејски комплекс изграђен је 1976. године. На површини од преко 10.000 м2, на једном месту могу да се виде систематизиране збирке културно-историјског наслеђа Македоније од праисторије до данас.


СКОПЈЕ

Музеј града Скопја - од неолита до данас

Музеј је смјештен у адаптираном делу Старог жељезничког колодвора, који је уништен у земљотресу 1963. године. Релативно сачувани део зграде данас је у функцији музеја, који располаже простором од 4.500 м2, од чега је 2.000 м2 изложени простор. Музеј поседује фонд од око 22.000 музејских предмета из Скопског региона, који се налазе у деловима археологије, историје, етнологије и историје уметности. "Шетња кроз прошлост" је константна поставка музеја, која покрива период од праисторије до почетка XX века о Скопју и његовој околини.


СКОПЈЕ

Музеј македонске борбе

Налази се поред Каменског моста, на левој обали Вардара. Саграђен је у периоду од 2008. до 2011. године, а официјално је отворен 8. септембра 2011. године. Састоји се од 13 одељења, која хронолошки презентују историју македонског народа од времена разбојништва до периода социјализма. На самом улазу у Музеј налази се оригинал Декларације о независности Македоније. Музеј садржи 109 воштаних фигура личности из македонске историје, велики број узорака оригиналног оружја и намјештаја, масовне сцене, документе.


СКОПЈЕ

Меморијални центар холокауста Јевреја из Македоније

Музеј холокауста је нова зграда на локацији бившег јеврејског кварта, у близини Каменог моста, као један од четири таквих музеја у свету, поред музеја у Јерусалиму, Вашингтону и Берлину. Посвечен је македонским Јеврејима (7.148 људи), који су депортовани у логор смрти Треблинка у Пољској током Другог светског рата. Постоји трајна изложба живота Јевреја у Македонији и шире на Балкану.


СКОПЈЕ

Музеј савремене уметности

Музеј савремене уметности се налази у тврђави Скопско Кале. Изграђен је 1970. године као донација пољске владе, након земљотреса у Скопљу 1963. године. Заузима површину од 5.000 м2 у три међусобно повезана крила. У њима се налази простор за сталне поставке, повремене изложбене сале, сала за предавања, филмске и видео пројекције, библиотека и архива, радионица за конзервацију, депоа, администрација и друге помочне службе. Има драгоцену међународну колекцију и даје репрезентативни увид у македонску савремену уметност.


СКОПЈЕ

Водно

Водно је планинско подручје које се налази изнад Скопја до 1.061 метар надморске висине. Ту се налази и Миленијумски крст, манастирски комплекс Св. Пантелејмон, а Водно располаже и парк - шумом, има планинарске домове, неколико угоститељских објеката са уређеним стазама за планинарење, паркиралишта за аутомобиле и широким панорамским погледом. Од Водна можете видети скоро читаву Скопску долину и град Скопје. Због тога је Водно једно од најпосјеченијих локација у околини Скопја.


СКОПЈЕ

У јуну 2011. године пуштена је у употребу жичара од средњег Водна до Миленијумског крста, чија је траса дуга 1.750 метара и пење се од 570 до 1.068 метара надморске висине. Жичара располаже са 28 кабина са оптеречењем од 640 кг и капацитет за осам људи, као и две кабине за четири особе. Гондоле су са спољне стране опремљене држачима за бицикле.

Миленијумски крст

Са 66 метара висине, то је највиши објекат у Македонији. Миленијумски крст је изграђен 2000. године на врху Крстовар (1.061 м надморске висине) на Водну, у непосредњој близини Скопја, поводом прелаза другог у тречи миленијум.


СКОПЈЕ

Манастир Св. Пантелејмон, Горно Нерези (XII век)

Овај манастир има најзначајнију фрескосликарску вредност у Македонији и једно од највреднијих дела европског црквеног сликарства. У овом манастиру почиње ренесанса у фрескосликарству, скоро век и по пре појављивања Ђота и ренесансе у Италији. Манастир је изграђен 1164. године, у време византијске династије Комнени. Тако је записано на мермерној плочи, постављеној изнад улазних врата. Најбољи мајстори и зографи њиховог времена су учинили свој најбољи посао. Зидан је каменом и циглом, у облику уписаног крста у правоугаоничном простору и пет купола.


СКОПЈЕ

Манастир је преживео пожар, земљотрес, рушења и пљачке, али је остао сведок богатог црквеног и културног живота у XII веку и црквеном митрополитском центру у Скопју. Овај манастир је део свих значајних енциклопедија за културу и уметност на свету. Фрескоживопис из XII века представља свете ратнике и испостнике (прва зона), велике празнике (друга зона), а најзначајније су фреске Оплакивање Христа и Одлагање од крста. Прекрасне су и композиције Успеније Богородице, Сретеније, Богородица са Христом и Светим Пантелејмоном.

Матка

То је долина лептира, то је врло карактеристичан локалитет у непосредној близини Скопја. Налази се северозападно од Скопја, на излазу реке Треска из дугачке Шишевске Клисуре. Матка је комплекс дубоког кањона, у којем је 1938. године изграђена прва вештачка акумулација на Балканском Полуострву. Постоји неколико печина, алпинистички тренинг - центар, уређени ток Треске за кајак на дивље воде, комплекс од неколико манастира, планински дом, ресторани, угоститељски објекти, живописна природа са богатом флором и фауном. Сама акумулација покрива површину од 0,25 км2. Дуга је 5,9 км, уз корисну запремину од 2,6 милиона м3. Намењен је производњи струје за Скопје.


СКОПЈЕ

Манастир Св. Андреј, Матка (1389)

Саграђен је на кањону реке Треска. Саградио га је Андреја, други син краља Волкашина, 1389. године. Има облик издуженог триконхуса, са централном сводном куполом. Фрескописци манастира су зографи митрополит Јован и монах Григориј, који су радили и у манастиру Свето преображеније у Зрзе.


Фреске у манастиру Св. Андреј си новина у македонском средњевековном сликарству и печат новог стила у то време са појавом исихазма у монаштву. У три зоне су представљене фреске светих ратника Ђоргђе, Димитриј, Теодор Тирон и Теодор Стратилат у пуној величини, као и фреске са сценама из живота Господа Исуса Христа. Натписи су написани грчким и црквенословенским писмом.


СКОПЈЕ

Неолитско село Тумба Мађари

Локалитет се налази у садашњем насељу Ченто и представља најважније насеље у Скопској Котлини из неолитског периода - младе камене доби. Живот се овде одвијао континуирано између 6000 и 4300 година п.н.е., економско благостање и културни просперитет у средњем неолиту (5800-5200 година п.н.е.). Пронађено је више керамичких налаза, изложених у Музеју Македоније.


СКОПЈЕ

Од 2008. до 2010. године, неколико куча је изграђено у духу неолитске архитектуре, у којим је приказан различити инвентар, како би се урадила реконструкција живота неолитског човека. Куче су направљене од дрвета, трске, сламе, обложене блатом и изграђене према неолитским традицијама. Распоред откривених објеката на локацији указује на значајну организацију која је блиско повезана са значајем и улогом светилишта.


СКОПЈЕ

Велика мајка - богиња плодности

У Тумба Мађари је први пут откривен теракотно представљање Велике Мајке, представљен је за сада непознати начин између неолитским културама на Балкану. Импресивне димензије од 39 цм висине, класична смирена поза бдење над кучним камином, чине ову теракоту екскилузивном. Доњи део фигуре представља заштичену кучу од ње. Македонски неолит карактерише култ према Великој Мајци. Овакве врсте фигура се налазе скоро на свим неолитским локалитетима у Македонији, али можда је најлепша Велика Мајка из Тумбе Мађари.

Скупи - град од римског и касноантичког времена

Археолошки локалитет, који се налази око пет километара северозападно од Скопја, у непосредној близини села Злокукани. Археолошка истраживања од 1966. године до данас врши Музеј града Скопја. До сада су истражени зидови, позориште, цивилна базилика, градска вила, градска бања, улица кардо, христијанска базилика, као и делови источне и западне некрополе.


СКОПЈЕ

Овај римски град је вероватно био формиран у периоду од XII до XI века прије нове ере. Током другог века Скупи је добио репрезентативни лик, а монументално позориште заузима централно место. 518 године Скупи је разорено у катастрофалном земљотресу, након чега престаје његов урбани живот, мада постоје индиције да се живот у облику малог словенског руралног насеља продужио до X и XI века.

Аквадукт

Налази се око два километра северно од Скопја. Изграђен је од камена и цигле и данас има 55 лукова који се наслањају на масивне колоне. Иако се повезивао са Скупи, због сличности грађе са Куршумли аном, верује се да је подигнут у XV веку, када је Скопје почело да расте са новим исламским грађама, за чију је изградњу и функционисање биле потребне велике количине чисте воде. Количина воде је била константна и са гарантованим снабдевањем током целе године.


СКОПЈЕ

Катлановска бања

Бања се налази на око 25 км од Скопја, у непосредној близини Катланова, на десној обали реке Пчиња, на 230 метара надморске висине. Постоји много извора. Главни извор је са 15л / сек. Температура воде је око 50 Ц. Према хемијском саставу, воде су алкалне, земно алкалне и сулфурне хипертермалне. Погодна је за лечење јетре, жучног система, метаболизма респираторног тракта, црвеног абдоминалног тракта, болести срца, крви и слично. Бањски комплекс има туристичко-угоститељске и здравствене објекте, са функцијама за више видова туризма: за лечење, рекреацију, спорт, риболов, лов.


СКОПЈЕ

Марков манастир

Св. Димитриј, с. Сушица ( XIV век )

На око 20 км од Скопја, поред Маркове реке код села Сушица, налази се Марков манастир, који је добио име по ктиторима - краља Вукашина и његовог сина Марка. Податке о изградњи манастирске цркве (1345) и о ктиторима манастира даје натпис на јужном улазу, унутар цркве. Црква је у облику уписаног крста, изграђена је од камена и цигле. Фреске су из XIV века. То су богате илустрације акатиста Богородице, Христових чуда, великих празника и више индивидуалних фигура светаца, анђела, пророка, испосника и ратника. Најпознатија фреска овог манастира је Оплакивање Рахиле, где је представљена тешка људска драма која приказује убијање деце у Витлеему.


СКОПЈЕ

Манастир има велико црквено и културно-историјско благо: иконе, рукописи и књиге, црквени предмети и реликвије. Овдје је био интензиван монашки живот, преписивање рукописа и едукативна активност. У XIX веку игуман манастира био је македонски преродбеник и књижевник Кирил Пејчиновик који је основао школу у манастиру, а тамо је написао и своју познату књигу Огледало.

Спортски центар Борис Трајковски

Најкомплекснији спортски објекат у Македонији. Веча дворана има капацитет од 8.000 гледалаца за такмичења у кошарци и 10.000 за концерте и друге културне манифестације. Има базен, салу за хокеј, стони тенис, фитнес салу, куглану, сауну. Овде је одржано Европско првенство у рукомету за жене 2008. године.


СКОПЈЕ

Национална арена Филип II Македонски

Вишенаменски стадион, најчешче коришчен за фудбалске утакмице, са максималним капацитетом од 36.400 гледалаца. Користе га фудбалски клубови Работнички и Вардар, као и фудбалска репрезентација Македоније. Изградња Градског стадиона почела је 1978. године са изградњом јужне трибине. У 2008. години, стара северна трибина је срушена и изграђена је нова по највишим стандардима ФИФА. Након реконструкције јужне трибине у 2011. години, пуштене су у употребу источна и западна трибина.


СКОПЈЕ

Манифестације

Скопско лето (21. јун - 31. јул, Скопје)

Од 1980. године, концепт манифестације обухвата концерте, оперске, балетске и драмске представе, ликовне и изложбе фотографија, филмски програм, перформанси и мултимедијални пројекти, као и сопствена продукција и бројна гостовања из иностранства. На тридесетак различитих локалитета, на Скопском лету пулсирају отворене сцене на Скопској тврђави, у Старој чаршији, Куршумли ану, на кеју Вардара, Градски парк, салони скопских позоришта и ликовних галерија.


СКОПЈЕ

Мајске оперске вечери (Од 9. до 31. маја, Скопје)

Са традицијом од 1972. године, фестивал је један од најпосеченијих догађаја у Скопју. Сцена Македонске опере и балета је домачин програма, који се састоји од оперних представа, али и балетских, концертних и симфонијских наступа. Редовни учесници Мајских оперских вечери су оперски и балетски уметници из суседних земаља и света, као и ансамбли Македонске опере и балета.


СКОПЈЕ

Баскерфест (Мај – Jуни, Скопје)


СКОПЈЕ

Међународни фестивал уличних извођача, који се одржава на више локација у Скопју. Ово је бесплатан фестивал за целу породицу, на којем се не наплачују улазнице - једини трошак је допринос у шеширима уметника. Спектакуларна карневалска парада, сачињена од низа акробата, кловнова, комичара, ходачи од штулама, мађионичара, жонглера, брејкера, луткари, карикатуристи, пантомимичари, национални плесачи, музичари, употпуњена са различитим маскама, ношњама и музиком.

Пиволенд у септембру

Са око 300.000 посетилаца, фестивал је дестинација за квалитетну забаву и представљање произвођача пива, у пратњи фантастичном храном из локалних ресторана, анимација посетиоца са музиком.


СКОПЈЕ

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.