Језеро Матка

Mатка је један од најпрепознатљивијих и најраскошнијох предела у Македонији. Налази се само на 15 километара од главног града и представља незаобилазно викенд-излетиште за рекреацију.

 

Matka

 

То је природан кањон реке Треске који се карактерише специфичним обликом, разноврсношћу рељефа, стрмим падинама и вертикалним стеновитим масивима. Матка је одувек привлачила велики број љубитеља природе и истраживача, због тога што представља природан резерват ретких животињских врста (као што су белоглави орлови и петнаестак врста лептира који живе само на овом терену) и ендемичних врста растиња и биљака. 

 

Matka

 

Спелеолошки парк је један од најфасцинантнијих у Европи. На овом простору се налази десетак пећина дужине од 20 до 176 метара. Најупечатљивија од њих је подземна пећина Врело, чија унутрашњост чува два језера и која је богата сталактитима. Доминира огроман сталактит у облику шишарке, који се таложи 2700 година. Дубине од 212 метара у овом тренутку Врело је најдубља пећина на Балкану, а друга у Европи. Дубина још увек није потпуно откривена и у будућности следе испитивања. 

 

Matka

 

Баш тамо, на стази реке Треске је одржано Светско првенство у кајаку на дивљим водама 1975. године. Сви, без искључка, могу да уживају у шетњи чамцем по најстаријем вештачком језеру у Македонији, а у његовој непосредној близини постоје 4 цркве и манастира. У Матки се испреплета и надовезујује велики број стаза, тако да је лако да се дође до жељене дестинације. Можете се изгубити једино у властитој машти и уздасима изазваним од оног што Матка може да вам понуди.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.