Пелистер


Историја Националног парка Пелистер

Национални парк Пелистер са својим богатством, разноликости и колориту је један од најважнијих вредности биолошке разноврсности планине Баба и привлачи интересовање истраживача, посетилаца и љубитеља најстаријег и једног од најлепших националних паркова у земљи. То је први проглашен национални парк на територији Републике Македоније. Националним парком проглашен је 1947 године. Површина овог националног парка износи 17.150 хектара.

Где се налази Национални парк Пелистер?

Национални парк "Пелистер" налази се између Преспанске долине и долине Пелагоније. Налази се у југозападном делу земље, на сјеверној падини планине Баба. Парк је име добио по највишем врху планине - врху Пелистер, са надморском висином од 2.601 метара. Иначе, планина Баба је најјужнија планина са алпским карактеристикама на Балкану. Иако заузима тако високо планинско подручје, овај национални парк је прилично приступачан, а од Битоле до његовог локалитета Копанки има око 15 км.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК ПЕЛИСТЕР

Природне вредности Националног парка Пелистер

У тектонском смислу, Пелистер је хорст, која са туристичког аспекта има двоструки значај. То је изузетан образовни пример у геоморфолошком смислу, тако да посетиоци могу пуно научити. Туристички значај се огледа и у чињеници да је овај типичан хорст доминантан видиковац, одакле се протежу величанствене панораме. Поглед се простире веома широко све до планине Јакупица на северу Селечка планина и Кајмачкалан на истоку и према Преспанском језеру, планини Галичица и Јабланица на северозападу. Као на длану, можете посматрати Пелагонијску равницу и уживати у бојама Преспанског Језера.

Флора у Националном парку Пелистер

Планинска вегетација је изузетна и много богата, а флора је разнолика. Вредност Националног парка Пелистер, међутим, заснива се на изузетном и специфичном биогеографском наслеђу. У том контексту, посебно је истакнута разноликост биљног живота. За Пелистер се каже да је "природни арборетум". На овој планини расте око 88 дрвенастих биљака, које су класификоване у 23 породице, шта представља 29 одсто укупне дендрофлоре у Републици Македонији.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК ПЕЛИСТЕР

Петтоигличасти бор МОЛИКА

Највеча вриједност шуме је молика, која је аутохтони бор са терцијарном старошчу и који расте до 40 метара. Најважнија ствар за стицање статуса националног парка је управо Петтоигличасти бор МОЛИКА - коју је 1839 године открио аустријски ботаничар Аугуст Гризебах. На Пелистеру има молике које су старије од 230 година. Молика је најчешчи, најраспрострањенији и најважнији биљни облик у националном парку Пелистер. То је врло лепа шума која има изврсне рекреативне карактеристике, али и шуму која има ендемичан карактер и у том смислу има препознатљиве и атрактивне туристичке карактеристике. Молика је заправо, аутохтони петтоиглични бор са терцијарном старошчу. Као реликтни тип, молика је феномен на Балканском полуострву.

Животињски свет у Националном парку Пелистер

Такве изузетне шуме и друге растителне елементе, у себи сакривају велико богатство животињског света. Са туристичке тачке гледишта, важне су врсте високог и ниског дивјеча. Скоро све главне врсте заступљене су у овом националном парку. Најзначајнија врста у овој зони је Балканска дивакоза (Rupicapra rupicapra balcanica) . Ловот у вечини националног парка је потпуно забрањен, тако да је као ловна зона утврђена источна падина планине Баба. Пелистер се налази на прелиминарној листи за укључивање у листу УНЕСЦО-а.

Хидрографске вредности Националног парка Пелистер

Пелистер карактеришу бројне изворе и прилично сталне и повремене водне токове. Међу водотоцима, посебно место заслужују планинске реке: Сапунчица, Црвена Река, Шемница, Вртушка, Брајчинска и др. Ове реке испуњавају простор, а појављивање рибе у њима отвара могучност ширег рекреативног и туристичког садржаја националног парка.

Глацијална језера, Велико и Мало језеро

Оба глацијална језера, Велико и мало језеро, позната под називом Пелистерске Очи, одвојена су два километра једно од друго и представљају одлично место за одмор. У пелистерским језерима живи ендемска пастрмка (Salmo trutta peristericus) и Пелагонијска пастрмка (Salmo trutta pelagonicus).


Од Безкичмених организама у малом леденом језеру "Мало језеро" налази се прекрасна врста вилинског рака Chirocephalus diaphanus carinatus, који претставља Балкански реликтно- ендемски таксон. Искључиво у великог леденог језера "Велико језеро" живи амфиподни рак Niphragus pancici peristericus, Пелистерски ендемит до сада регистрован само у овом језеру. Само у водама ова два ледена језера налази се харпактикоидни рак Arcticocampus macedonicus, ендемска врста Пелистера.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК ПЕЛИСТЕР

Климатске услове у Националном парку Пелистер

Климатски услови на Пелистеру су веома погодни. Клима се карактерише са умерености како у зимском делу године, тако и у љетном периоду. Просечна месечна јулска температура је 18,4 ° Ц, што указује на врло угодну рекреативну вредност. Просечна месечна јануарска температура износи -2.6 ° Ц.

Туристички садржаји у Националном парку Пелистер

Планина Баба, која се сматра најпитомија у Македонији, нуди задовољство и уживање за сваког. Пејсаж је окружен прекрасним планинарским стазама, теренима за алпинизам и спорт и претставља изазов за упознавање туком сваке сезоне. Терен је богат природним феноменима, необичним структурних карактеристика и специфичног геолошког састава, као што су камене реке и мора, оштрим стеновитим падинама, камених прстенова, травнате терасе и друго.

Пешачке и бициклистичке стазе у Националном парку Пелистер

Информације о пешачким и бициклистичким стазама и активностима у Националном парку Пелистер можете начи на службеном веб сајту http://park-pelister.com и Инфо Центру


Најзначајније стазе су:

  • Бициклистичка и планинарска стаза до врха Пелистер
  • Историјски пут или стаза за Први светски рат
  • Стаза по камену је образовна - рута, која води посетиоце Националног парка Пелистер кроз веома атрактиван простор, богат природним лепотама. По путу су простране шуме молике, ретке и ендемске флоре и разне врсте рељефних облика ...

Национални парк Пелистер има дечије одмаралиште и школске обуке за децу. У Националном парку Пелситер налази се Планинарска куча - Копанки и Планински дом - Димитар Илиевски Мурато.

Скијање у Националном парку Пелистер

Снег на неким местима на овој планини може се одржати до јула. Ако волите скијање или прелепе зимске пејсаже, онда морате дочи у Пелистер и загрејати се уз планински чај који расте на овој планини.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК ПЕЛИСТЕР

Атракције у региону Националног парка Пелистер

Активности и додатне атракције у региону Националног парка Пелистер и граду Битољу могу бити занимљиве и за млађу и за старију генерацију. За више информација, можете погледати сљедече линкове: www.visitbitola.info и http://www.bitolatourist.info

  • Место античког града - Хераклеа Линкестис, основао је Филип Втори, отац Александра Великог, www.bitolamuseum.org
  • Меморијална соба Кемал Ататурк, bitolamuseum.org
  • Етно музеј Јона Евтимовског у селу Подмочани - Ресен
  • Збирка раритета Филипа у селу Крклино - Битола http://www.muzejkrklino.mk/index_mk.php

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.