Охридскиот бисер – бренд града

 

Охридскиот бисер – бренд града

Охрид – град под Самуиловом тврђавом обилује културно-историјским споменицима, природним лепотама и богатствима, а има и свој бренд – Охридски бисер. Охридски бисер је амбасадор Охрида и наше земље широм света. Савршен и уникатан сувенир за оне који посећују Охрид и Охридско језеро. Сваки туриста који је дошао у град чуо је, видео или купио охридске бисере, а шетајући чаршијом од Охриђана сазнао је и разне легенде о постанку oхридског бисера..

Само две породице, Филеви и Талеви у Охриду, знају тајну израде добро познатог Охридског бисера која се преноси са колена на колено. Ове две породице негују традицију и обрађују производ назван Оригинални Охридски бисер. Михајло познати мајстор за израду Охридског бисера, четврта генерација породице Филевих, каже да се природне перле израђују по специјалној технологији о којој се не откривају детаљи. Тајну технике израде доноси руски емигрант Јован Субанович, 1928. године, који случајно долази у Охрид. Остајући у граду дуже времена између Михајловог прадеде Николе и Јована рађа се велико пријатељство. У знак овог искреног дружења Јован свог пријатеља упознаје са тајанственом техником израде бисера.

 

 

Шетајући обалама Охридског језера и разговарајући о многим животним темама, Јован је угледао рибаре, стричеве његовог прадеде. Носили су кошеве пуне плашицом, рибом која живи у Охридском језеру. Михајло Филев каже да је Јован, чим је угледао рибе одмах схфатио да тајну коју носи из Русије, тачније са Бајкалског језера, може да открије овде. А тајна је била у риби плашици, ендемској врсти, од чијих крљушти може да се направи бисер. Тако је Јован, у знак великог пријатељства, упознао његовог прадеду Николу са тајанственом техником израде бисера. Четири године касније његов деда Михајло покушава да развије бренд, да би касније то радио и његов отац Никола. Садашњи мајстор Михајло, најмлађи из породице крштен по свом деди који је наследио овај занат и који га вешто промовише и модернизује, нада се да ће и његова деца наставити традицију овог заната.

Филев каже да се код њега још у детињству родила љубав према овом занату, док је гледао своју породицу како свакодневно ради, а први ђердан својим рукама израдио је када му је било 17 година, онда када је у потпуности савладао целу технику и открио све тајне заната. У томе му је помогла његова бака Славјанка Филева. Филеви су породица која израђује чувене Охридске бисере још од далеке 1928. године, што потврђују историјске чињенице и институције.

 

 

Кажу да Охридски бисер није нађен у шкољци, како многи мисле већ се израђује тако што се узима најсјајнији (унутрашњи) део шкољке који се обрађује све док се не добије жељена форма - седефасто зрно. Наредни процес обраде зрна је премазивање већ добијеног седефастог зрна емулзијом која се добија од крљушти охридске рибе - плашице. Још раније је креирано неколико модела огрлица од Охридског бисера које су давале печат многим свечаностима какве су биле свадбе, славе и домаће посете, просидбе итд. Огрлице су биране према пригоди.

Веома вредним накитом нанизаним од зрна охридског бисера ките се многе познате личности. Ту се убрајају његово величанство краљ Густав и њено величанство краљица Силвија од Шведске, Џулијана Хол, Данска краљица Маргарет II, Џована од Италије, Марија Хохензолерн -Сингмаринген, председник Ђорђе Иванов; бројне естрадне и спортске звезде из региона и шире, међу којима су Новак Ђоковић, Неда Украден, Емина Јаховић, Раде Шербеџија, Каролина Гочева, Руслана, Цеца, Индира Левак и многе друге познате личности. Охрид је 2016. године добио Музеј охридског бисера.

 

 

Познати мајстори из породице Филевих су на отварању Музеја посетиоцима представљали процес израде надалеко чувеног бисера. У Музеју су постављени сви алати којима се обрађују бисери из крљушти охридске рибе плашице, фотографије четири генерације мајстора који производе овај бисер по тајном рецепту руског емигранта са Бајкалског језера, као и фотографије познатих светских личности, председника, краљица и принцеза који су се окитили охридским бисерима. Музеј који је обогатио македонску културу и традицију, смештен је у близини катедралне цркве „Света Софија“, а у њему посетиоци имају могућност да се упознају са целим процесом израде надалеко чувених охридских бисера и вековне традиције Филевих.Производ гарантују многобројни сертификати и признања на светском нивоу.

Дугогодишња традиција успешно је презентована и у документарном играном филму „Породична традиција Филевих и Талевих“, који је промовисан 2. августа 2017. године у оквиру реномираног међународног фестивала „Охридско лето“. Такође, велики допринос у неговању ове традиције, трајно, преко писаних извора, оставља и издање монографије „Охридски бисер у породицама Филевих и Талевих“, реч је о компилацији историје, архивистике, етнологије, уметности, културе. У овом издању, подржаном од Министарства културе и НУ Завод и музеј, први пут су обухваћене обе породице које познају тајну израде оригиналног охридског бисера. У охридском региону традицију израде охридских бисера практикују и друге породице што представља препознатљив туристички бренд.

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.