Izrada bakra i umetničkih dela

 

 

Iako su u prošlosti zanati bili tipično muške profesije danas žene ruše stereotipe tako da su svojim rukotovrinama i starim zanatima važna karika u turizmu. Danče Naumoska iz Ohrida je jedina žena u gradu koja obrađuje bakar. Zanat je nasledila od svog oca koji je celog života bio kazandžija. Kako je Danče rasla tako se rađala njena ljubav prema ovom zanatu i sazrevala odluka da se njime bavi. Pre dvadeset dve godine odlučila je da uvede novitete i da na jedan inovativan način izrađuje umetnička dela od bakra. Izrađuje ohridske, tradicionalne, religiozne motive kao i slobodnu umetnost i nakit.

„Moj otac je kazandžija i ja sam još kao dete svakodnevno bila prisutna u njegovoj radionici. Znala sam često da mu pomognem, da pridržim, bila sam mu kao pomoćnik, zanatski rečeno kao kalfa. Došlo je vreme i moje udaje, trebalo je da osnujem svoju porodicu. Nekako u to vreme jačala je i moja ljubav prema ovom zanatu. Želela sam da obnovim i da napravim neke sitnice za moj novi dom, tako sam počela da radim i neke narudžbine, posao se proširio dovoljno i evo kako već dvadeset i dve godine radim“, kaže Naumoska.

 

 

U radionici njenog oca u prošlosti su se najviše tražili kazani i drugi predmeti od bakra, a sada se sve više traže unikatni suveniri. Najzastupljeniji materijal je bakar koji u kombinaciji sa različitim tehnikama oksidacije i pozlate dobija različite nijanse bakarne, kafene, srebrne, zlatne i plave boje. Zanati su u prošlosti bili tipično muške profesije, bili su cenjeni i od njih se dobro zarađivalo.

„Evo, ja sam nasledila a i moj sin ima afiniteta da radi ovo. Treba imati ljubavi da bi se radilo nešto kreativno, treba imati osećaja, posvetiti se. Nije dovoljno samo imati naslednike koji će naslediti zanat. Dakle, svakom zanatu treba pristupiti s ljubavlju, kaže Naumoska. Od bakra i pozlate izrađuje replike zlatne maske i rukavice, ali i druge autentične ohridske motive. Kaže da je primarni cilj turistima predstaviti bogato kulturno nasleđe Ohrida.

 

 

Izrađujem zlatne maske kao autentični – originalni motiv iz Ohrida i Makedonije. Želim da predstavim našu tradicionalnu kulturu i da je prenesem. Zlatne maske izrađujem od bakra sa pozlatom, generalno osnovni materijal mi je bakar sa raznim tehnikama i hemikalijama za posrebravanje, potamnjivanje, pozlatu. Crtam i dobijam nešto što ostaje, nešto što ima trajnu vrednost za buduće generacije“, kaže Danče Naumoska – bakardžija.Profesija, kako kaže Danče, mora biti kombinacija rada i zadovoljstva. Ovo je kreativan posao koji je ispunjava i čini je srećnom i zadovoljnom.

Njene izrade su njen autoportret, najveća inspiracija, a to su plavo jezero, ribe, istorija i naše kulturno nasleđe. Njena slabost su neotrkiveni, netaknuti predeli, oni koje niko nije uspeo da uništi. Izrađuje slike, umetnička dela, predmete i nakit od bakra. „Mi koji se bavimo ručnom izradom, putem dobre ponude, turistima predstavljamo kulturu i tradiciju naše zemlje“, kaže Naumoska. Naumoska je unapredila ovaj stari zanat. Danas raznim tehnikama i materijalima kreira i unikatni nakit. Izrađuje ohridske motive koji su veoma zanimljivi za strance, zatim religiozne teme, ikone, po narudžbini klijenata, u raznim dimenzijama i tehnikama, kao i kopije artefakata, tradicionalne pafte, ukrase, a novitet je rad na apstraktnoj umetnosti.

 

 

Inspiracija za nakit - Upoznajući endemske vrste Ohridskog jezera upoznala sam čarobni sunđer koji je dobio ime „Rotunda” ne samo zbog toga što ima okruglu formu već i zbog toga što podseća na morskog ježa bez bodlji. Fascinirana njegovim izgledom uspela sam preko nakita da predstavim unutrašnji sistem kanalića i komorica. Ovaj prastari oblik sunđera opstaje u šest miliona godina starom jezeru i predstavlja najstarije oblike koji žive u njemu i kao autohtona životinjska vrsta poptuno se razlikuje od drugih sunđera.

Način izrade - Za izradu su korišćene bakarne trake, nežno savijene i prelivene epoksidnom smolom sa različitim pigmentima. Danče kaže da se svaka kreacija odlikuje posebnom posvećenošću, unikatnim dizajnom i ličnom kreacijom, a upravo kolekcija Ohridski sunđer je namenjena moćnim i samouverenim ženama koje žele da budu posebne. Naumoska dvadeset dve godine stvara bakarnu bajku u ohridskoj čaršiji, privlačeći svojim zanatskim veštinama turiste iz čitavog sveta. Ohriđanka Danče Naumoska poručuje „Osetite kolorit bakra. Moj cilj je da podelim magiju bakra unikatnih nijansi, da podelim moju priču pa i da kreiram vašu preko svojih kreacija“.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.