Krusheva


Qyteti I Krushevës

Krusheva është qytet në pjesën perëndimore të Republikës së Maqedonisë, në gjirin e Malit të Bushevës. Është qyteti i Republikës së dikurshme të Krushevës.

Fillimet e Krushevës

Mbi qytet gjindet monumenti i famshëm Makedonium. Me 1,350 metra mbi nivelin mbidetar, Krusheva paraqet qytet i vetëm malor në Maqedoni dhe qyteti më i lartë në Ballkan. Krushevë përmendet për herë të parë në burimet historike nga viti 1467, si një mezra d.m.th. fshat në përbërjen e pronës së Husein Beut. Në kodikun e Slepçanit që murgët e kryesonin nga viti 1544, përmendet emri Krushevë që ka të bëjë me vendbanimit aktual. Gjatë kohës të sundimit turk, ishte fshat i vogël sllav, ndërsa në fund të shekullit të XVIII-të e njëjta i përkiste Qerim Beut nga Ohri, ku popullsia pagoi tatim deri në vitin 1847.

Zhvillimi i hershëm i qytetit

Krushevo, si vendbanim urban i zhvilluar dhe i organizuar u formua në fund të shekullit të XVIII dhe në fillim të shekullit XIX. Për formimin e Krushevës si vendbanim i qytetit, zhvendosja e vllehëve nga fusha e Moskës dhe rrethinat e saj nga viti 1769 deri në vitin 1788 ishte e rëndësishme dhe ata krijuan Lagje të vllehëve. Në fillim të shekullit XIX, në periudhën 1812 deri në 1821, u zhvendosën grup i dytë i vllehëve, por tani jo nga Fusha e Moskës, por nga mali Gramos. Ata themeluan lagje të re të quajtur Strunga. Me profesion kryesisht ishin blegtor dhe e zhvilluan blegtorinë. Në të njëjtën kohë, nga Shqipëria jugore në Krushevë erdhën dhe grup i shqiptarëve ortodoksë të cilën në anën e matë dhe të djathë e themeluan lagjen e shqiptarëve. Në të njëjtën kohë nga fshatrat përreth u zhvendosën dhe numër i madh i blegtorëve maqedonas nga fshatrat e mijacit: Galiçnik, llazaropole, Tresonçe, Gari dhe të tjera që e themeluan Lagjja e Mijacit.

Historia e kohëve të fundit e Krushevës

Rritja ekonomike ndikoi pozitivisht në bashkësinë urbane, kështu që në gjysmën e parë të shekullit XIX, Krusheva mori karakterin e bashkësisë të qytetit. Për shkak të sigurisë së dobët para fundit të sundimit turk, popullsia krishterë e fshatrave përreth, gjatë shekullit XIX, vazhdoi të shkonte në Krushevë, duke rritur popullsinë në qytetin e vendosur tashmë.


Si qendër zejtare dhe tregtare, shumë shpejt u zhvilluan dhe tashmë në vitin 1883 jetonin rreth 12,000 banorë. Gjatë kryengritjes së Ilindenit, qyteti u çlirua më 2 gusht 1903 dhe prej këtu u formua Republika e Krushevës. U zgjodh qeveri e përkohshme nga gjashtë anëtarë dhe Asamble Kombëtare me 60 delegatë. Republika ka ekzistuar deri më 13 gusht. Në mëngjesin e 12 gushtit, qyteti u sulmua nga 15.000 ushtar turk të udhëhequr nga Bahtiar Pasha. Betejat e rëndësishme për mbrojtjen e Republikës u drejtua në Meçkin Kamen dhe Sliva. Pas bllokimit së kryengritjes Ilinden, Krusheva u dogj dhe një pjesë e madhe e popullsisë së qytetit dhe fshatrave përreth u zhvendosën.

Vendndodhja gjeografike e qytetit

Krusheva shtrihet në skajin malor perëndimor të Luginës së Pellagonisë, në pjesën e luginës burimor të lumit Krushevë. Ky lum ndan qytetin në dy pjesë: më të mëdha në të majtën dhe ato më të ulëta në anën e djathtë. Shtëpitë në qytet janë vendosur në mënyrë amfiteatralë. Për shkak të morfoplastikës së tij specifike, Krushevë konsiderohet të jetë qytet tipik malor, i cili ka lartësi mesatare prej 1350 metrash dhe për këtë arsye konsiderohet si qyteti më i lartë në Gadishullin Ballkanik. Distanca është 25 kilometra në veri të Demir Hisar, 32 km në perëndim të Prilepit dhe 52,5 kilometra në veri të Manastirit.


KRUSHEVË

Kushtet klimatike

Temperatura mesatare vjetore në Krushevë është 8.4 ° С. Amplituda vjetore e temperaturës është 19.2 ° C. Vjeshta është dukshëm më e ngrohtë se pranvera. Temperatura mesatare e vjeshtës është 9.5 °С, ndërsa temperatura e pranverës është 7.2 ° С. Shtatori është për 2.6 ° C më i ngrohtë se muaji maj, tetori për 2.2 nga prilli dhe nëntor për 2.1 ° C nga marsi. Diferenca mujore e temperaturës në muajt e pranverës dhe të vjeshtës nuk shprehet ndjeshëm, dhe kalimi nga dimri në verë dhe verë në dimër nuk është i papritur. Pranvera dhe vjeshta ndahen si stinë kalimtare vjetore. Temperatura minimale vjetore në Krushevë është 4.9 ° C ndërsa maksimalja 12.1 ° С. Mesatarisht në vit në Krushevë paraqiten 178 ditë akullta. Data mesatare e vjeshtës së akullt është 25 tetori ndërsa vjeshtë e akullt më e hershme është regjistruar me 22 shtator. Data mesatare e praverës së akullt është 21 prill, ndërsa më së voni pranvera e akullt është regjistruar me 13 maj.


KRUSHEVË

Specifikat e Krushevës

Ndërtuesit e Krushevës, zografët dhe skalitësit bëhen emra të njohur në pjesë të tjera të Maqedonisë, si dhe në vendet fqinje. Ndër ndërtesat më të vjetra sakrale, të cilat janë ndërtuar në Krushevë, konsiderohet kisha "Shën Nikolla" (1832), e djegur gjatë kryengritjes Ilinden në vitin 1903. Kjo kishë kryesore është e njohur për ikonostasit e famshëm, të punuar nga tutorja e Petre Filipoviç - Garkata. Dhe vepra arti ishte në rritje në ato vite. Sipas të dhënave elektorale, të ruajtura mbi të gjitha ikonat e kishave, përmenden emrat e disa zografëve, të ardhur ose të atyre nga Krusheva. Midis tyre kemi figura të shquara me reputacion të mjeshtërve të shquar, puna e së cilës ka lënë gjurmë të përhershme artistike në mjedisin ku u krijuan. Shembull i tillë janë dy familje zografe - Zisi dhe Atanasovi Sidomos Mihail dhe djemtë e tij Dimitri dhe Nikola (Laqa). Zograf Dimitrie vërejti në një vend kronistin "... me përvojë në zejet e tij që nuk mund të jetë tjetër në tokën turke ...".

Çarshi

Në qendër të qytetit rrjedhin rrugët e lagjes, të pjerrëta dhe të ngushta, janë të përdredhur, thyer dhe ngjitur, duke ndjekur terrenin dhe rregullat e pashkruara të aglomerateve të vjetra urbane. Qarshija është e përbërë nga një sërë zejtarësh dhe dyqanesh, të organizuar pranë njëri-tjetrit. Kjo është pjesa më piktoreske e qytetit, ku vijojnë lagjet, ku zhvillohet e gjithë jeta. Nga çarshia e famshme gjerësisht e njohur si çarshia e Krushevës ende ka disa nga zanatet e vjetra: Kallajxhi, farkëtar, kazanxhi, këpucar, artar dhe të tjerë. Të gjithë punojnë me fuçi, marangozë, bacore, fixtures, marangozë etj.


KRUSHEVË

Qendër turistike dimërore

Sezoni i dimrit në Krushevë shkon nga nëntori deri në fund të marsit. Dimrat janë të butë, me diell dhe mjaft me borë. Terrenet për skiim të malit Bushava në të dyja anët janë 1,200 metra dhe 1,400 metra. Krusheva tërheq dashamirët e sporteve dimërore me terrenet e bukura të skive dhe shtigjet për vrapim dimëror që nuk janë larg nga qyteti. terenet e skive janë të vendosura në lokalitetin Staniç, të pajisur me ski-lifte (dy vende dhe me një vend).


KRUSHEVË

Manastiri i Shën. Shpërfytyrimit (1986)

Manastiri i Shën. Shënshpërfytirimit është vendosur në malësitë e malit Bushava, në zonën Ruçalo, në afërsi të lokalitetit Sliva. Është ndërtuar mbi themelet e kishës së vjetër dhe e rrethuar nga natyra e bukur. Rikthehet nga vitet e 80-ta të shekullit XX deri e këtej. Nga Krusheva është rreth pesë kilometra larg, lidhur me rrugë moderne të trafikut. paraqet lokalitet me karakteristika të jashtëzakonshme për pushim, rekreacion, hiking dhe akomodim të natyrës.


KRUSHEVË

Maqedonium

Kompleksi Përkujtimor Ilinden, i njohur edhe si Maqedonium, është një nga monumentet më të shquara në Krushevë dhe Maqedonisë. U zbulua më 2 gusht 1974, në përvjetorin e tridhjetë të seancës ASNOM dhe 71 vjetorin e kryengritjes Ilinden. Ndodhet direkt në Krushevë, në lokalitetin Gumenje. Paraqet kompleks i katër platformave që simbolizojnë mosbindjen, luftën dhe aspiratën e përjetshme të popullit maqedon për liri dhe shtet të pavarur.


KRUSHEVË

Kompleksi shtrihet në 12 hektarë, ndërsa vetë Maqedoniumi, i vendosur në pikën më të lartë, mbaron me një kupolë në 1.320 metra mbi nivelin mbidetar, nga e cila shtrihet një pamje e shkëlqyer në të katër anët - drejt Krushevës, Slivës, Meçkin Kamenit dhe Pelagonisë. Brendësia e kupolës impresionon me relievet e saj, xhamin e njomur me flakën e përjetshme dhe tingujt e oratorisë Sun të vendit të lashtë nga Toma Proshev.

Meçkin Kamen

Monumenti Meçkin Kamen është vend pranë Krushevës. Betejat më të guximshme gjatë kryengritjes Ilinden në vitin 1903 hodhën poshtë të njëjtin vend. Monumenti u ngrit për nder të Ilindenasit e guximshëm. Vendi është vend i këndshëm për të qëndruar.


KRUSHEVË

Muzeu i Kryengritjes Ilinden dhe Republika e Krushevës

Muzeu është vendosur në shtëpi të qytetit të vjetër nga shekulli i XIX-të, në të cilin u shpall Republika e Krushevës në vitin 1903. Ajo u hap më 2 gusht 1953, duke shënuar 50 vjetorin e kryengritjes Ilinden dhe Republikës Krushevë. Muzeu përmban fotografi origjinale të anëtarëve të Qeverisë së Përkohshme, Këshillit dhe njësive të rebelimit, harta, objekte të përdorura nga Nikolla Karev, Pitu Guli, modele, tekste, Manifesti i Krushevës, dokumente për pjesëmarrjen e kryengritjes Ilinden dhe Republikës së Krushevës në shtypin e huaj. Ka edhe të dhëna për dëmet e mëdha njerëzore dhe materiale të shkaktuara në qytet nga ushtarët turk. Vendosja e punëtorisë së plumbit, që ekzistonte gjatë kryengritjes Ilinden, u themelua në vitin 2003. Në të gjendet mjet origjinal që është përdorur për mbështjelljen e plumbave gjatë kryengritjes.


KRUSHEVË

Muzeu i Luftës së Çlirimit të Popullit

Muzeu ndodhet pranë rrafshit të monumentit Ilinden në zonën e Gumenje. U hap në vitin 1988 dhe përmban eksponate që dëshmojnë për Luftën Çlirimtare të Popullit prej vitit 1941deri më vitin 1945. Muzeu është i dominuar nga një afresk i murit në murin frontal - Muralot, i cili pasqyron rrjedhën e luftës, punën e mjeshtrit të madh të ngjyrave Borka Lazeski.


KRUSHEVË

Shtëpia përkujtimore e Toshe Proeski

Toshe Proeski (25 janar 1981 - 16 tetor 2007) u bë këngëtarë më e njohur në Maqedoni për një kohë të shkurtër dhe një nga yjet më të mëdhenj në skenën muzikore të Ballkanit. Në vitin 2004 u shpall ambasador i vullnetit të mirë në UNICEF. Humbi jetën në mënyrë tragjike në aksident rrugor. Pas vdekjes u shpall shtetas nderi i Maqedonisë. Krushevë, vendlindja e tij, për nderë të tij e hapën shtëpinë përkujtimore me 25 prill, 2011.


KRUSHEVË

Objekti është ndërtuar nga betoni dhe qelqi në formën e një kryqi në një sipërfaqe prej 870 metra katrore. Vendosja e muzeut siguron shfaqje kronologjike të fëmijërisë dhe viteve adoleshente deri në kohën kur Toshe e arriti kulmin në karrierë artistike të pasuruar me 350 eksponate autentike në pronësi të familjes Proeski. Në pjesën qendrore ka libër lutjesh, sende fetare nga Toshe dhe disa nga mendimet e tij të shkruara rreth dashurisë, familjes, miqësisë. Pjesë nga cilësimet janë dy figurat prej dyllit të Toshes me madhësi natyrore.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.