Velesi

 

Qytet i reformatorëve, revolucionarëve dhe poetëve - Djep i kulturës maqedonase

Qyteti Veles ndodhet në pjesën qendrore të Maqedonisë, në rrjedhjen e mesme të lumit Vardar. Ai shtrihet në luginën Moravo-Vardare përgjatë rrugës kryesore të gadishullit të Ballkanit dhe brenda në qytet kalon hekurudha kryesore e Republikës së Maqedonisë prej së cilës ndahen dy degë hekurudhore: njëra për pjesën lindore të Maqedonisë (Shtip dhe Koçani) dhe tjetra për pjesën jugperëndimore (Prilep dhe Manastir). Pas Shkupit, Velesi është udhëkryqi më kryesor hekurudhor në Republikën e Maqedonisë. Velesi është qytet i vjetër. Gjatë historisë qyteti shpeshherë e ka ndryshuar emrin. Në shekullin III përmendet me emrin Villa Zora, me domethënie Qyteti-Urë. Më vonë, qyteti e mbajti emrin Qupurli. Emrin e sotëm e ka marrë në shekullin VII me ardhjen e sllavëve në Ballkan, nga fjala Sllave v les, që do të thotë në pyll (për shkak të pyjeve të dendura që e rrethonin).

Në shekujt XVII-XVIII Velesi ka qenë qytet i njohur dhe qendër e peshkopëve. Ka pasur rolin e udhëkryqit kryesor rrugor dhe ka qenë qytet i njohur tregtar me zejtari të zhvilluar, sidomos punimi i qeramikës. Pas luftërave Ballanike dhe Luftës së Parë Botërore qyteti humbi një pjesë të funksioneve. Kjo ndikoi në rritjen e popullsisë. Pas luftës së Dytë Botërore Velesi zhvillohet në një qendër industriale, kulturore dhe drejtuese. 

 

Pas Luftës së Dytë Botërore, Velesi u zhvillua në një qendër industriale, administrative dhe kulturore, kështu që nga rreth 20.000 banorë që kishte në vitin 1953, Velesi në vitin 2002 u bë një qytet me popullsi rreth 50.000 banorë .

Tipari kryesor i ekonomisë së Velesit është  industria: kimike, industria e jometaleve dhe të materialeve ndërtimore, e përpunimit të metaleve, e qeramikës, e tekstilit, ushqimore dhe industria e përpunimit të lëkurës.Si udhëkryq rrugor i zhvilluar, Velesi është qendër rajonale në rajonin e Vardarit të Mesëm. Ka zonë të madhe gravitacionale ndikimi, më shumë e theksuar në derdhjet e lumenjve Babuna dhe Topolka, e cila përhapet dhe nga zona e Ovçe Poles (Fushë) dhe të Tikveshit.

 

Stobi 

Stobi është vendosur në hyrje të Crna lumit në Vardar. Ajo është e vendosur në bregun e majtë të lumit që mbulon disa tarraca. Stobi ra nën sundimin e Maqedonisë në 217 pes, gjatë sundimit të mbretit të Maqedonisë Filipit V në periudhën e para-romake ishte një qytet i vogël me një sipërfaqe prej 2.5 hektarësh. Vendndodhjen e saj në rrugën midis Danubit dhe Detit të Bardhë, në luginën e Vardarit kanë kontribuar për të fituar rëndësi strategjike. Lënien e epokës së Vjetër dhe të hyjnë në një epokë të re ku u rrit në një provincë romake. U bë një komunë e madhe dhe i begatë (një qytet me një qeveri të pavarur dhe të drejtat e rregulluara për votim). Pamjen e saj monumentale, qyteti mori në periudhën e vonë romake dhe ishte rritur në një qendër të rëndësishme tregtare, administrative, ushtarake dhe kulturore.
Mirëqenia e qytetit është kapur veçanërisht përmes pallateve dhe bazilikave, dekoruar me afreske dhe mozaikë, të cilat kryesisht kanë origjinën nga shekullin 4 dhe 5, në kohën kur kishte rëndësisë të lartë dhe pikën e lulëzimit, në kohën kur u bë kryeqyteti i sapoformuar provinca e Maqedonisë Secundare. Për një periudhë të shkurtër kohe, qyteti i ri do të ndërtohet në një zonë tetë herë më të madhe sesa vendbanimi mëparshëm.
 
Dëshmitë për zhvillimin e krishterimit në Stobi daton prapa në 325. Gjatë kësaj periudhe, Stobi ka zhvilluar vetveten në qytet me një fe të krishterë në mbretërinë Episkopale. Peshkopi Stobi mori pjesë në mbledhjen e parë të kishës së Nikesë. Numri i madh i baptisterit në katedrale ka gjetur dëshmin për rritjen e krishterimit. Qyteti pësoi shkatërrim të madh gjatë sulmit Hunëve dhe Ostro-barbar në shekullin e 5-të. Në shekullin e 6, ajo u shkatërrua nga një tërmet dhe asnjëherë nuk ka qenë restauruar. Gjetjet e ekzistencës së të shumta të objekteve që presin të eksplorohen kanë rritur rëndësinë e Stobi.
 
 

Teatri

ka pasur kapacitet për më shumë se 7600 veta. Nga fundi i shekullit të III është kthyer në arenë për ndeshje të gladiatorëve dhe luftime me bisha. U braktis në shekullin V.Shtëpia Fullonika- shtëpi familjare nga fundi i shekullit III, e ndërtuar dhe e rinovuar shumë herë deri në shekullin VI. Dokumentet e para të shkruara për këtë qytet Pajonian, Heleno-Maqedonas dhe romak datojnë që nga viti 197  para erës së re, por disa historian romak që atëherë e kanë quajtur “qyteti i vjetër”.

 

 

Liqeni Mladost (Liqeni i Velesit)

Akumulacion artificial me përmbajtje atraktive dhe zona për rekreacion. Liqeni Mladost (Rrini) ndodhet në lumin Otovica, dega e majtë e Vardarit, tetë kilometra në veri të Velesit. Ndërtimi i akumulacionit filloi në vitin 1960 dhe mbaroi në vitin 1962. Përfshin një pellg prej 97 km². Liqeni është 2 km i gjatë, 0.4 km i gjerë dhe ka një sipërfaqe prej 0, 84 km². Në liqen ka një digë të hollë në formë luge me beton të përforcuar, 35 m e lartë, me lartësi të kurorës prej 247 metra.

Qëllimi kryesor i liqenit është ujitja e tokës bujqësore të fshatit Otovica me sipërfaqe prej 1350 hektar, dhe për shkak të afërsisë me Velesin dhe Shkupin përdoret për qëllime sportive dhe turistike-rekreative. Sot plotësohen të dy funksionet kryesore. Liqeni është pajisur me objekte të nevojshme turistike dhe restorante, sidomos restoranti anije i organizuar dhe i rregulluar përbën një qendër turistike dhe rekreacioni në këtë zonë.

Anija

Me përmasat e saj, anija veçohet nga e gjithë zona e butë e liqenit. Gjatësia e saj është 56m, gjerësia 10 m dhe lartësia 8,5 m. Peshon 560 ton dhe ka 2000 metra katrore  sipërfaqe e dobishme. Futet në kategorinë jaht turistike. Anija është ndërtuar në tre kate dhe mund të mbajë 800 njerëz. Në kuvertën e anijes ka restorant, mbi të  ndodhen 13 banesa me televizion satelitor dhe internet, kafe-bar dhe ëmbëltore dhe nën kuvertë punojnë kabareja dhe birraria. Deri tek anija arrihet nëpërmjet një ure lundruese 30 m e gjatë.

 

 

Kisha Shën Pantelejmon (1840)

Kisha është nën mbrojtjen e UNESCO-s dhe është kishë Katedrale e Eparkisë së Vardarit. Katedralja e qytetit Shën Pantelejmon ndodhet në një gropë në jugperëndim të Velesit, disa qindra metra larg nga shtëpitë e fundit. Vendi është i pjerrët, sidomos nga ana perëndimore, ku mbi kishë ngrihet maja Vërshnik, nga ana lindore ndodhet tereni i pjerrët deri te gryka e Velesit, bregu i Vardarit dhe rruga kryesore drejt jugut. Për këtë shkak, më përpara është ndërtuar një bazament për kishën, dhe ana lindore e murit mbajtës është ndërtuar me gurë të gdhendur, njësoj si tek kalatë mbrojtëse.  Kisha është ndërtuar nga mjeshtri Andreja Damjanov, siç është shënuar në hyrjen lindore: “Mjeshtri Andreja që ndërtoi kishën”. Freskat dhe ikonat janë vepër e zografëve të njohur Maqedonas nga Mijaku, Papradishti dhe nga Velesi. Numrin më të madh të ikonave e kanë punuar zografët e talentuar Gjorgji Damjanov dhe Gjorgji Jakov Zogravski.

Kisha e sotme është ndërtuar mbi themelet e kishës së vjetër e cila ka qenë e vogël dhe ka mundësi të ketë shërbyer si manastir për Velesin e Vjetër. Kisha nisi shërbimin fetar për rreth katër vjetëve nga viti 1837 deri në vitin 1840. Ndërtimi përfundimtar i kishës vazhdoi deri në vitin 1847, dhe në vitin 1849 në kishë është vendosur vegla e drurit për lajmërim. Në oborrin e kishës, pikërisht në hyrje, në vitin 1904 dhe 1905 është ndërtuar kambaneria, dhe nga ana e djathtë të saj në drejtim të kishës janë ndërtuar disa ndërtesa për përdorime të ndryshme. Pamja e saj e sotme daton nga viti 1837 deri në vitin 1940. Ndërtesa  është një bazilikë tre nefshe jashtëzakonisht e bukur me oborre nga të dyja anët, të cilat në katin përdhes bëhen galeri, ku është vendosur kisha e grave, dhe nga ana perëndimore është ndërtuar një galeri me dy kate.

 

 

Arkitekturë e vjetër qytetare

Konfiguracioni relievor i vendit në pjesën e vjetër të qytetit nga dy anët e Vardarit kontribuoi në zhvillimin e arkitekturës urbane specifike të Velesit. Katet përdhesë se së shtëpive janë ndërtuar me gurë të pa përpunuar, që është bazë e fortë e themeleve. Shtëpitë kanë dy ose tre, por ka raste edhe me më shumë kate. Katet e sipërme kanë çardakë, ato dallohen nga numri i madh i dritareve dhe në shumicën e rasteve kanë fasadë të  bardhë. Dallimi kryesor i arkitekturës është prania e bankinës e cila mundëson zgjerimin e kateve të sipërme dhe theksimin më të madh të tyre. Në Veles janë të pranishme të gjitha këto tipare. Shtëpitë janë vendosur njëra mbi tjetrën në formën e shkallës, dhe shtëpitë më të njohura pë r arkitekturën e vjetër qytetare janë shtëpitë e Paunovi, Trençovi, Përnarovi, Gjorgovi, Shukarevi.

 

Click here to see list of accomodation in Veles

Click here to see list of Touristic Guides in Veles

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.