Klima

Maqedonia qëndron në kryqëzimin e dy zonave kryesore klimatike, zona e Mesdheut dhe ajo kontinentale.

 

 

Periodikisht, thyen ajrin përmes barrierave malore në veri dhe në jug, duke sjellë në mënyrë dramatike modelet e kundërta të motit; shembull është era e ftohtë veriore njohur si "vardarec".

 

 

Klima ndryshoi mesdheun në Maqedoni

 

 

Përfaqëson përroskat Gjevgjeli-Vallandovë, Dojran dhe shtretërit e lumenjve Strumicë-Radovish. Ajo gjithashtu mund të shkojë në veri dhe Shkup pas rrjedhës së lumit Vardar.

 

 

 

Kjo klimë karakterizohet me verë të gjatë dhe të thatë dhe dimër të butë dhe me shi.Pranvera dhe vjeshta nuk janë shumë të dukshme. Rënia është më e gjatë dhe e ngrohtë dhe në pranverë është më e shkurt dhe më ftohtë. Temperatura mesatare në muajin më të nxehtë - Korrik, është rreth 25 ° C. Demir Kapi është qyteti me i nxehtë në vend me një temperaturë të verës që arrin deri në 40 ° C. Temperatura mesatare në muajin më të ftohtë - Janar, është relativisht e lartë me rreth 3 ° C.

 

 

 

Reshjet mesatare vjetore në zonat me klimë të ndryshuar mesdhetare është mjaft e ulët. Reshjet mesatare vjetore nga lumi Vardar janë më pak se 500 mm., Dhe kjo është një nga rajonet më të thata në vend. Në zonat e tjera të klimës së ndryshuar mesdhetar reshjet arrijnë mesatarisht 600-750 mm. Dëbora është shumë e rrallë për këto fusha.

 

 

Klima malore në Maqedoni

 

 

Është gjetur në rajonet e larta malore të Maqedonisë. Ajo karakterizohet me dimra të gjatë dhe me dëborë dhe verë të shkurtër dhe të ftohtë.Pranvera është më ftohtë se vjeshta.

Temperatura në klimën malore zvogëlohet me rritjen e lartësi. Kjo është arsyeja pse temperaturat më të ulëta janë gjetur në pjesët më të larta të maleve.Sar Planina, për shembull, ka temperatura mesatare negative në katër muajt e vitit, dhe kjo është gjithashtu e ngjashme me malet e tjera të larta.

 

 

Muajt e ftohtë janë janari dhe shkurti, dhe të ngrohta korriku dhe gushti. Megjithatë, edhe në muajt e ngrohta mund të ketë ndryshime të mëdha të motit dhe madje edhe deborë.

Sa i përket reshjeve, rajonet nga klimat malore ka reshje më të lartë vjetore në vend dhe sa më shumë shi e reshje bore si 1000 mm. Kur shkoni në lindje dhe në pjesën lindore të vendit reshjet zvogëlohen në 600-700 mm. Periudha mesatare që bora qëndron në male është nga nëntori në prill, por në male të larta bora mund të qëndrojnë deri në fund të majit.

 

 

Klima butë kontinentale në Maqedoni

 

 

Më karakteristike për Republikën e Maqedonisë, pasi ajo mbulon zonën më të madhe të Maqedonisë. Ajo karakterizohet me dimër relativisht të ftohtë dhe të lagësht dhe verë të ngrohtë dhe të thatë.Pranvera është më ftohtë se vjeshta.

Ekzistojnë dallime në temperaturat mesatare në rajonet e klimës së butë kontinentale. Kjo është për shkak të aderimit të dallimeve në gjerësi gjeografike rajonale, lartësi, etj Temperatura mesatare e korrikut është më e lartë në luginat e Ovçe Poles, Koçanit, dhe Shkupit. Temperatura mesatare e janarit është më e ulët në përroskë e Maleshevë.

Reshjet vjetore gjithashtu ndryshojnë, duke filluar nga 490 mm., Në përroskë Ovçe Poles, në 760 mm, në përroskë Prespës. Përveç nga shiu dhe bora, ka edhe breshër, bien në këto rajone.

 

 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.