Gostivari

Gostivari

Gostivari është vendosur në Gorni Pollog (Pollogut Epërme), Maqedoninë Perëndimore. Ajo shtrihet në anën e majtë të Vardarit në rrugën Shkup-Tetovë-Gostivar-Ohër dhe një dege të Dibrës. Ajo ka një pozitë të favorshme gjeografike dhe trafikut.

Gostivari në të vërtetë është një vend i bukur për të jetuar, sepse ofron klimë të këndshme në çdo stinë të vitit. Ekzistojnë shumë versione që banorët e Gostivarit i ritregojnë për të shpjeguar origjinën e emrit të qytetit të tyre. Megjithatë, të gjitha versionet janë të lidhura me fjalët të qenit mysafir (gostuvanje në gjuhën maqedonase), vend-takim për mysafirët, shtëpi që mirëpresin mysafirë, gostitje (goshtavki në gjuhën maqedonase), për këtë arsye ka marrë kuptimin miqdashës ose qyteti i mysafirëve, ose Gostivar.

Pazari i Gostivarit u formua tërësisht në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të. Besohet se ajo ishte themeluar nga tregtarët nga Tetova dhe Velesi dhe mjeshtrit nga Prizreni.

 

 

Pamje të fshatit Vrutok dhe Malin e Sharit

Uji i pastër i burimit dhe mjedisi përreth tij janë vend i mrekullueshëm për pushim dhe rekreacion.

Vrutok, burimi i lumit më të madh në Maqedoni – Vardar. Banorët e Gostivarit e rekomandojnë atë te çdo vizitor i këtij rajoni. Fshati me të njëjtin emër gjendet në Pollogun e Sipërm, dhjetëra kilometra në jugperëndim të Gostivarit. Burimi ka kapacitet prej disa metra kubik në sekondë dhe është një nga burimet më të mëdha në Maqedoni. Para fshatit gjendet Hidrocentrali Vrutok me fuqi prej 150 MW. 

 

 

Gostivari

Në fillim të shekullit XX ka qenë vendbanim i Gornopoloshka kaza, dhe me dekretin e vitit 1914 Gostivari bëhet vendbanim i Gornopolloshki srez. Gostivari para luftërave ballkanike ka pasur 3.735 banorë, dhe para Luftës së Parë Botërore ka pasur rreth 4.500 banorë. Rritje më të madhe të popullsisë dhe zhvillim më të madh të ekonomisë, Gostivari arrin pas Luftës së Dytë Botërore, kështu që në vitin 1948 numëronte rreth 8000 banorë dhe në vitin 2002 arriti rreth 35.000 banorë. Ashtu si në shumicën e qyteteve të Maqedonisë, edhe Gostivari pëson rritje intensive të popullsisë pas vitit 1961, për më shumë se dy herë.

Sot, Gostivari është vendbanim bashkëkohor qytetar, me sektor në zhvilluar të veprimtarive dytësore dhe terciare, dhe paraqet një qendër administrative-qeverisëse, ekonomike, kulturore-arsimore dhe shëndetësore në zonën e tij me influencë gravitacionale, e cila kufizohet me Tetovën si vendbanim qytetar i centralizuar në Pollog. Por, nga ana tjetër, drejt Gostivarit nga jugperëndimi graviton e gjithë zona malore, pra rajoni i Mavrovës – rreth 90 vendbanime fshatare. 

 

 

Shpella Gjonovica (Bukuri)

Ujëvarë e rrallë në thellësi të shpellës. Shpella Gjonovica gjendet në afërsi të fshatit Gjonovica e Sipërme (Gorna Gjonovica), në pjesën burimore të lumit Lakavica, rajoni i Gostivarit. Ky është një sistem karakteristik shpellor me gjatësi prej 1.000 metra. Pjesa hyrëse e shpellës është një kanal i thatë dhe i zakonshëm me gjatësi rreth disa qindra metra, por më pas shihet lumë shpellor nëntokësor i cili rrjedh në pjesën më të madhe të shpellës. Në fund, në thellësinë nëntokësore të shpellës, ka një ujëvarë të madhërishme nëntokësore, e cila është raritet në kuadër botëror. Kur niveli i ujit rritet, uji derdhet nga hyrja kryesore e shpellës. Atëherë shfaqet problem më të vështirë për vizitorët e saj. 

 

MANIFESTIME

 

KUPA E MALIT TË SHARIT

Mars, Kodra e Diellit, Mali i Sharit

Çdo vit në ski-qendrën Kodra e Diellit në Malin e Sharit mbahet manifestimi sportiv i skijimit Kupa e Malit të Sharit, në të cilin krahas skiatorëve vendas, marrin pjesë dhe një numër i madh skiatorësh të huaj. Për herë të parë është mbajtur në vitin 1947, që e bën konkursin më të vjetër ndërkombëtar të skijimit në Ballkan. Në vitin 1954 u bë pjesë e konkurseve FIS B, ndërsa nga viti 1969 dhe deri në vitin 1986 ishte konkurs në kuadër të Kupës së Evropës në skijim. Këtë status e humb në vitin 1986, por në vitin 1999 përsëri kandidohet për Kupën Botërore. Krahas çmimit monetar, skiatorit që fiton vendin e parë i jepet një qen Shari, i cili është simbol i malit dhe maskota e kupës. Patroni i Kupës është presidenti i Republikës së Maqedonisë.

 

BIENALE NË MINI GRAFIKË - Dhjetor – mars, Tetovë

Organizatori i Bienales Ndërkombëtare në mini-grafikë është Institucioni Nacional Muzeu i rajonit të Tetovës. Bienalja e parë ndërkombëtare u mbajt në vitin 2001 dhe që atëherë, pothuajse 10 vjet, ky manifestim u themelua si ngjarje kulturore e qytetit të Tetovës. Manifestimi zgjon interes të madh tek artistët që merren me grafikë (gravurë, gdhendje në dru, litografi, mexotinto, teknikë të kombinuar, teknikë kompjuterike).

 

TEHO - Korrik, Tetovë

Festivali ndërkombëtar i horrit Teho për herë të parë u mbajt në vitin 1973. Mbahet si bienale dhe ka karakter të shfaqjes së estradës. Festivali mbahet në shumë lokacione – në Qendrën e Kulturës Ilo Antevski – Smok, në katedralen Kiril dhe Metodij dhe në kompleksin e manastirit Leshok. Që në vitin 2009 është anëtar në Shoqatën Evropiane të Korit (AGEC). 

 

Click here to see the list of accomodation in Gostivar

Click here to see the list of touristic guides in Gostivar

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.