Pollogu

Mali Sharr - rajoni i Pollogut

 

Është e vendosur në veri-perëndim nga Shkupi. Lidhja e trafikut - Autostrada nga Shkupi në Ohër.

 

 

 

Relievi

Rajoni Mali i Sharit-Pollog përbëhet nga Fushëgropa e Pollogut me masivet malore që e rrethojnë: Mali i Sharit, Zheden, Suva Gora (Pylli i Thatë) dhe degët e Bistrës. Fushëgropa është tipike e sheshtë në një lartësi rreth 400-500 metra mbi nivelin e detit dhe e rrethuar me male piktoreske të pjerrëta me lartësi mbi 2.700 metra mbi nivelin e detit. Ka larmi gjeologjike, të relievit, klimatike, floristike dhe antropogjenike.

 

 

Lumenj dhe liqene

Më mahnitëse janë rrjedha e sipërme e lumit Vardar deri tek Gryka Dervenska, lugina piktoreske e Penës, Lakavicës dhe një numër i madh lumejnsh malor. Në Malin e Sharit ka rreth 30 liqene akullnajore. Më të mëdha janë: Liqeni Bogovinsko, Liqeni i Zi, Liqeni i Bardhë, Golem Gjol, Mal Gjol, Liqeni Krivoshisko, Liqeni i Madh, Liqeni i Vogël dhe të tjerë. Rajoni ka prani të madhe të burimeve.

 

 

Klima

Rajoni Mali i Sharit-Pollog ka klimë tipike kontinentale me karakteristika të veçanta të temperaturës me dimër të ftohtë dhe verë të ngrohtë, me kalim të mprehtë nga dimri në verë. Temperaturat mesatare vjetore në Pollog arrijnë 11°C në Tetovë dhe rreth 10°C në Gostivar, ndërsa në Popova Shapka në Malin e Sharit arrijnë 4,6°C, kështu që në masivet malore të këtij rajoni mbizotëron klimë tipike malore. Në Pollog sasia mesatare e rreshjeve arrin rreth 800 mm, dhe në male rreth 1.100 mm. Rreshjet janë më të theksuara gjatë dimrit dhe përqindja më e madhe prej tyre janë të freskëta, duke krijuar kushte të përshtatshme për aktivitete turistike për sporte dimërore.

 

 

Flora dhe fauna

Çarjet e relievit, ndryshimet relative të lartësisë, shumëllojshmëria gjeologjike, prania e ujit dhe klima karakteristike kanë mundësuar zhvillim të florës të paraqitur me dendflorë të shumëllojshme (ah, dushk, thupër, gështenjë, shkozë, pishë) dhe vegjetacion barishtor, me prani të llojeve endemike dhe të rralla. Në këtë rajon gjenden lloje të shumëllojshme të kafshëve të egra të mëdha dhe të vogla: ariu, ujku, sorkadhja, dhia e egër, derri i egër, lepuri, si dhe lloje të ndryshme shpendësh dhe zvaranikësh.

 

Qytetet nga ky rajon:

Tetovo

Gostivar

 

Drejtimet e trafikut

Nga ky rajon ndahen rrugët drejt zonës së Mavrovës - Dibrës dhe drejt Kosovës. Nëpërmjet këtij rajoni kalojnë shumë rrugë lokale.

Roja i shtëpisë, Koshani

Lloj i rrallë nga zona e lartë malore e Malit të Sharit

 

XHAMIA SHUMËNGJYRËSHE

Stoli të pikturuara në mënyrë piktoreske në lidhje me tërësinë interesante urbane.

 

MANASTIRI LESHOK

Histori të pasur, piktura afreske të vlefshme, shkëlqim shpirtëror.

 

POPOVA SHAPKA

Sporte dimërore dhe shëtitje verore në krahët e Malit të Sharit.

 

VRUTOK

Të qëndrosh pranë burimit të Vardarit është ndjesi e mrekullueshme.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.