Dojrani

 

Dojrani

Qyteti i Dojrani ështëi vendosur në bregun perëndimor të liqenit Dojran, në pjesën jug-lindore të Republikës së Maqedonisë. Sot, ajo është emri kolektiv për dy fshatra që ekzistojnë në territorin e qytetit të shkatërruar: Dojranit te ri dhe Dojranit të vjetër , e cila përmban edhe rrënojat e vjetra të ndërtimit, sidomos hotelet, vendpushimet dhe restorantet. Dojrani është vend i njohur për një stil shumë të vjetër të peshkimit. Peshkatarët lokalë përdorin zogj (cormorants) për të përzënë peshkun në zonat e fortifikuara përreth kasolleve të peshkimit në ujë.

 

Vathët

Liqeni Dojranit është i famshëm për mënyrën e veçantë të peshkimit me ndihmën e zogjve. Kjo është një metodë e lashtë e peshkimit, unike në botë. Peshkatarët kapin zogjtë cormorants dhe shkurtojnë krahët e tyre në mënyrë që të çaktivizojnë fluturimin e tyre. 
 
Liqeni Dojranit, i vogël dhe i ngrohtë nga tre liqenet tektonike në Maqedoni
 
Liqeni ndodhet në jug - pjesën lindore të Maqedonisë. Për shkak të ngrohjes dhe mënyrën e rrallë të peshkimit, Liqeni Dojran është vizituar nga zonat turistike në Maqedoni. Liqeni mbulon një sipërfaqe prej 43.1km2, dhe pjesa më e madhe i takon Maqedonisë, ndërsa pjesa tjetër është në Greqi.
 
Niveli i liqenit është në një lartësi prej 148meters. Thellësi maksimale liqenit është 10 metra, dhe thellësia mesatare është 6, 7 m. Ka grumbulluar 28 milionë m3 ujë. Linja e bregut është e ulët, i thjeshtë dhe nuk ka prani të dukshme e më shumë forma karakteristike të gërryerjes. Liqeni ushqehet nga uji nga Golema dhe Surkovska Reka dhe Burimet e Toplec si dhe ka sistem të veçantë hidro për plotësimin nga burimet nëntokësore të Fushës Gjavachko.
 
Temperatura mesatare vjetore e ujit sipërfaqësor është rreth 15C dhe temperatura maksimale verore është deri në 25C. Kjo është për shkak të afërsisë Mesdhe dhe lartësisë së ulët. Thellësia e shkurtër siguron transparencën e ujit 1-3,6 metra.
 
Liqeni Dojran është eutrofike. Ajo është e pasur me fito dhe zooplanktons. Algat blu jeshile (Cyanophycea) ka prani dominuese e fitoplanktoneve. Zooplanktonit është paraqitur nga 23 llojet e karkalecave të detit. Për shkak të prodhimit të lartë të Planktons, Liqeni Dojran është e pasur me peshk (rreth 15 lloje). 12 specie endemike të faunës janë të regjistruar në liqenin Dojran. Një në 15 llojeve të gjellė është një endemisëm lokal.

Dojrani vjeter

Ka tre vendbanime në breg të Liqenit të Dojranit (pjesa maqedonase): Nov Dojran, Star Dojran dhe Nikolikj, ku jetojnë 4000 banorë. Star Dojran është vendosur në bregun perëndimor të Liqenit të Dojranit, në 142-210 metra lartësi. Ajo mbulon një sipërfaqe prej 9km2. Star Dojran është i zhvilluar edhe qytetin para Luftës së Parë Botërore, ku 18 000 banorë kan jetuar, por ajo u shkatërrua pas luftës. Në ditët e sotme, ky vendbanim ka turist, funksiojnë rekreativitete dhe ekziston numër i madh i shtëpive të pushimit. Ka rreth 4000 Hotele dhe bujtina, disa kazinove moderne dhe mbi 600 shtëpi pushimi përgjatë bregdetit Dojran.

Gjërat për të vizituar në Dojran

 
Liqeni i Dojranit dhe Plazhi,
Kisha St Ilija,
Banjo turke Hamam,
Manastiri dhe Kisha e Shën Marija Magdalena.
 

Gjërat për të bërë në Dojran

Not,
 
Peshkimi,
 
Kumar,
 
Ngrënia peshkut të freskët,
 
Vështrimi peshkatarëve në punë,
 
Sporte dhe qendra rekreative,
 
Gjuetia.
 
 
 
 
 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.