Prodhimi i letrës

 

 

Tradita e prodhimit të letrës në Maqedoni fillon në mesin e shekullit të 16-të (1560-1570) në Manastirin e Shën Naumit (28 km në jug të Ohrit). Supozohet se procedurën e bërjes së letrës e ka sjellë Jakobi (prifti) maqedonas i cili në atë kohë punonte në Venedik.Venediku ishte një nga qendrat më të rëndësishme të shtypjes dhe prodhimit të letrës në atë kohë. Pajisjet në Manastirin e Shën Naumit janë bërë sipas planeve dhe skicave të sjella nga prifti Jakob. Për shkak të vendndodhjes së tij, Manastiri i Shën Naumit ishte relativisht i izoluar dhe funksiononte si një enklavë e pavarur. Letra u përdor ekskluzivisht për nevoja të brendshme. Me shkatërrimin e Manastirit në fund të shekullit të 16-të dhe në fillim të shekullit të 17-të, u shkatërrua edhe vetë punëtoria. Punëtoria Kombëtare e Shën Naum Ohridski është një përpjekje për të rindërtuar punishten e shekullit të 16-të. Procedura është autentike me procedurën më të vjetër kineze nga shekulli II para Krishtit. Kjo procedurë u transferua në Evropë në shekullin e 13-të. Baza për të bërë letrën është palca e drurit. Nëse është e nevojshme, shtohet pambuk dhe mund të shtohen aksesorë të ndryshëm natyralë për të dekoruar letrën (lule, gjethe, lloje të ndryshme çaji, duhan, kafe, etj.).

Origjinaliteti i kësaj procedure (metoda e folesë së grerëzave) i jep letrës një veçanti dhe vlerë të veçantë.Ajo karakterizohet nga gdhendja vertikale e palcës së drurit (në fibrat më të vogla) në një kënd të veçantë që varet nga lloji i drurit. Procedura e bërjes së letrës është krejtësisht natyrale, pa përdorimin e aditivëve kimikë dhe ngjitësve. Një gjë e rrallë në Workshop-in Kombëtar është makina shtypi Gutenberg, një kopje autentike e origjinalit që gjendet në Mainz-Gjermani. Është bërë sipas modelit të origjinalit dhe funksionon në të njëjtin parim. Makina e shtypit e Gutenbergut në punëtorinë e Panovskit nga Ohri ka rëndësi të madhe historike, sepse në botë ka vetëm tre të tilla, njëra prej të cilave në punëtorinë e tij, ku me këtë mënyrë të prodhimit bie ndesh me të gjitha metodat moderne të prodhimit dhe shtypjes së letrës.

 

 

Pajisjet dhe rrobat që përdorim janë autentike, segmenti më i rëndësishëm është këndi në të cilin gdhendet druri dhe lidhja e fibrave nga palca e drurit. “Baza është palca e drurit. Përdoren lloje të caktuara të drurit si lisi, arra, qershia, gështenja, bredhi dhe mani. Edhe pse letra e bërë nga mani konsiderohet si një nga më cilësoret, cilësia më e mirë bëhet nga palca e drurit të qershisë. Pikat fundore të moshës së drurit përcaktojnë këndin e prerjes. Druri nuk duhet të shtypet ose bluhet. Thelbi i procedurës është marrja e fibrave nga palca e drurit. Pas një periudhe të caktuar inkubimi, grimcat lidhen natyrshëm. Duhen rreth 29 ditë për të prodhuar një fletë letre në mënyrë natyrale. Më e gjata është procesi i inkubacionit të grimcave, i cili zgjat 23 ditë. “ – shpjegon Panevski.

Punëtoria ka çdo ditë e më shumë vizitorë dhe turistë dhe përfaqëson një lloj oferte turistike të qytetit dhe një kënd që të relakson dhe të kthen në të kaluarën. “Turistët vijnë, nga qytetarë të thjeshtë e deri te diplomatët dhe presidentët e shteteve. Vizitorët duan të blejnë suvenire nga letra e punuar me dorë, dhe motive të ndryshme mund të printohen sipas kërkesës. Motivet e stampave tona janë të ndryshme, duke filluar nga fotografitë e vjetra të Ohrit, ikona autentike nga kjo zonë, ungjijtë e këtyre zonave dhe hartat” – thekson Panevski. Panevski Nino, djali i Ljupços, pronarit të punëtorisë, thotë se është si mënyra e vjetër e prodhimit të letrës përdor një sitë me kornizë druri dhe një rrjetë teli, si dhe disa pajisje kullimi dhe tharjeje, dhe përveç përmbajtjes së fibrave të drurit në prodhimin e letrës, përdoret pambuku. “Është bërë në të njëjtin parim që kinezët filluan ta prodhonin për herë të parë, dy shekuj para epokës sonë. Frymëzimin e kanë marrë nga foleja e grerëzave, pasi grerëza i bashkon fibrat në folenë e saj, kanë marrë idenë që të presin palcën e drurit në një kënd të caktuar”, shpjegon Panevski nga Ohri, i cili zanatin e ka trashëguar nga babai i tij. Pas vendosjes së letrës në pëlhurën e përgatitur, fitohet produkti i përfunduar – një fletë letre”, thotë ky i ri nga Ohri.

 

 

Pas përfundimit të kësaj procedure, thotë Panevski, fleta nuk është e rrafshët, për këtë arsye sillet në shtyp dhe rrafshohet fleta dhe pas dhjetë orësh fleta është gati për shtyp dhe mund të bëhen qese dhe produkte të tjera. Historia e krijimit të kësaj punëtorie të jashtëzakonshme fillon në vitin 1989, gjatë vizitës së Panevskit në Slloveni, në kuadër të Paktit të Stabilitetit për fillimin e një biznesi të ri të vogël, gjatë vizitës së tij në Slloveni, ai ka kontaktuar me njerëz të cilët ishin të angazhuar në një shumëllojshmëri biznesesh, disa me të vogla e disa më të mëdha. Pika e kthesës së gjithë historisë ndodhi gjatë vizitës në punëtorinë në Radeçe, ku Panevski e kaloi pjesën më të madhe të kohës së tij.Në periudhën e vitit 1992, ai e vizitoi të njëjtën punëtori edhe disa herë, me ç'rast konkretisht u përfshi në procesin e më pas pronari i punishtes sllovene disa herë ka ardhur për të vizituar mikun e tij nga Ohri, gjatë së cilës lindi ideja që pikërisht këtu të themelohet një punëtori për punimin e letrës manuale për arsyen e thjeshtë se Ohri është qyteti i shkrim-leximit. Punëtoria ka funksionuar që nga 23 tetor 2002, që do të thotë se funksionon me sukses prej disa vitesh.

Është kënaqësi e veçantë që punëtorinë e hapi presidenti i ndjerë i Republikës së Maqedonisë Boris Trajkovski - të cilit i dhamë fletën e parë të prodhuar dhe të shtypur me portretin e Aleksandrit të Madh. Misioni dhe aktiviteti ynë bazë janë letra dhe produkte letre të punuar me dorë. Ka karakter turistik, ne u tregojmë vizitorëve praktikisht se si realizohet prodhimi në pak minuta me njohuri për historinë e letrës dhe metodën e printimit të Gutenberg-ut. Metoda e shtypjes është identike me kopjen e parë të Biblës nga shekulli i 15-të. Kjo metodë e shtypjes është një kopje e rrallë dhe autentike e origjinalit, e cila ndodhet në muzeun në Mainz - Gjermani dhe gjithashtu funksionon në të njëjtën mënyrë. Më duhet të përmend se turistët janë të kënaqur që në momentin që hyjnë dhe pothuajse askush nuk del pa të paktën një mostër letre të printuar, dhe në shumicën e rasteve me aplikacione të ndryshme që ne bëjmë dhe shpesh suvenire të ndryshme që mund të gjenden në punishten tonë, thekson Panevski.

 

 

Në punëtori prodhohet një gamë e gjerë produktesh letre, kryesisht suvenire që shiten, me aplikimet që hedhin në letër, si katër ungjijtë dhe fragmente të tjera nga Bibla dhe nga jeta e të krishterëve të parë, këto produkte kanë një vlerë autentike në vetvete, si dhe ikona dhe freska të ndryshme të shenjtorëve të famshëm ndaj të cilëve banorët e Ohrit dhe qytetarët nga të gjitha anët e vendit dhe më gjerë kultivojnë një devotshmëri të veçantë. Më pas janë fletoret me kapakë të trashë lëkure që janë prodhim i tyre, aplikacione të ndryshme për lapsa dhe mjete të tjera, korniza fotografish me motive të krishtera, distinktivë që janë veçanërisht të pëlqyer për të rinjtë, sende të tjera të ndryshme shkollore, fotografi bardh e zi, peizazhe të Ohrit si dhe foto të fotografuara të arkitekturës së Ohrit dhe produkteve të ngjashme që kërkohen nga vizitorët në madhësi të ndryshme.

Punëtoria e letrës (ose muzeu i letrës), e cila është në frymën e stilit të vjetër të Ohrit, është një entitet i rëndësishëm kulturor jo vetëm në Ohër, por edhe më gjerë dhe përfaqëson një përvojë të vërtetë turistike. Ndryshe, ky zanat familjar i Panevskit kërkon shumë punë fizike dhe përkushtim. Duke qenë se ka shumë elementë artistikë, ai paraqet edhe një lloj atraksioni dhe pasuron ofertën turistike të Ohrit.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.