Източен Регион


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЛАНОВИЯ ИЗТОЧЕН РЕГИОН


ИЗТОЧЕН РЕГИОН

Плановият Източен регион в Македония представлява котловинен, речен и планински район, който обхваща басейна на река Брегалница. В региона са областите Малешевия, Пиянец, Кочанско Поле и Слан Дол. В този регион има 11 общини с 217 населени места. От тях 209 са селски и 8 градски населени места (Щип, Кочани, Виница, Пехчево, Македонска Каменица, Делчево, Пробиштип и Берово). Административен център в този източен регион е Щип, който има около 47000 жители.


ИЗТОЧЕН РЕГИОН

АЛПИНИЗЪМ И РИБОЛОВ В ИЗТОЧЕН РЕГИОН

Плановият Източен регион е популярен за алпинизъм и риболов. Той разполага с повече планини, от които най-известни са Осоговските планини, с най-високия връх Руен (2.252 метра), а има редица извори, реки, клисурни долини, обширни пасища и гори. От средните планини известни са - Малешевските планини (1.749 метра) и Плачковица (1.754 метра). Тук се намират и котловините и полетата - Беровска или Малешевска, Делчевска или Пиянец, Кочанското поле, Лъкавичкото поле и Овче поле, след това клисурите - Истибанска и Разловечка на река Брегалница, клисурите на Злетовска и Зърновска река, както и живописния каньон Камник на Радонска река. В този регион има и много реки, сред които по-големи са - Брегалница (дълга 225 километра), Злетовска, Кочанска река, Крива Лакавица и други. Самият източен регион разполага и с по-малки водопади, от които най-известни са Пехчевските водопади. Изкуствени езера са - Беровското или Ратевско, Калиманци, Градче и Злетовското.


ИЗТОЧЕН РЕГИОН

ИЗТОЧЕН РЕГИОН - БАЛНЕО И СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ

Регионът, разположен на река Брегалница – като планов Източен регион е известен и с развития си балнео и селски туризъм. Има няколко бани, от които най-известна е банята Кежовица, близо до Щип. Поради буйната и разнообразна природна конфигурация, има и много селски селища в региона, които практикуват селски туризъм. Това са - Лесново, Злетово, Мородвис, Блатец, Зърновци, Разловци, Владимирово, Русиново, Ново село и други.

СКИ В ИЗТОЧНИЯ РЕГИОН – ПОНИКВА

Важен център за зимно-спортни дейности е Пониква (1.580 метра), където има ски-писти, повече места за настаняване, вили, ресторанти и туристическа хижа. Карането ски на Пониква се препоръчва особено за начинаещи скиори. Други туристически центрове за отдих и селища са - Берово, Абланица, Равна река, Голак, Плачковица, Бела Вода и други.


ИЗТОЧЕН РЕГИОН

ИЗТОЧЕН РЕГИОН - АРХЕОЛОГИЧНИ ОБЕКТИ

Известни археологически обекти в плановия източен район са Баргала, Виничко Кале, Грънчарица, Крупище, Мородвис и др. Баргала е късноантично селище, разположено на 12 километра северозападно от Щип, което се споменава още от 371 година. Щип, се споменава за първи път в римския период в ІІІ век под името Астибо. По време на Византия градът е известен като Стипион. Археологическият обект Чрешче пък наричан и Хисар или Исар, е крепост, която се намира в покрайнините на Щип, където се намират и други известни обекти от сферата на културното наследство. Известен археологически обект от началото на неолита е Грънчарица, в близост до село Крупище, където е открит най-стария неолитен човек на Балканите и най-стария жител на Македония, на около 7000 години, Моробиздон в село Мородвис, Кочанско, както и повече църкви, построени през XIV век близо до Щип, като "Св. Архангел Михаил", "Св. Йован Кръстител" и "Св. Спас".


ИЗТОЧЕН РЕГИОН

КУЛТУРНО-ЗАБАВНИ ПРОЯВИ

В плановият източен регион има и повече музеи, а се провеждат и редица известни културно-забавни прояви, като например – "Мак-Фест" и "Пастърмалияда" в Щип, "Аматьорски драматични прегледи" и "Здравоживо" в Кочани, "Дни на ориза" в село Оризари "Гоцеви дни" в Делчево "Дзвегорска сурва" в село Дзвегор "Пиянечки малешевски срещи" и "Етно-Фест" в Берово и други.

Източният район е свързан с няколко пътни маршрута, от които най-важни са Велес-Щип-Кочани-Каменица-Делчево-Пехчево-Берово, а също така важна артерия е железопътната линия от Велес през Щип до Кочани.


В този регион има много хотели, хостели, вили, пансиони. Туристите могат да бъдат настанени и в частни къщи и апартаменти.


ИЗТОЧЕН РЕГИОН

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.