Скопие


Основна информация за Скопие

Столицата на Македония е град Скопие. Той е най-големият град в страната и в същото време представлява административно-политически, икономически, културен и образователно-научен център. Намира се в северната част на страната, разделен на две части от река Вардар. В хода на своето съществуване градът е наричан с различни имена, в зависимост от историческите обстоятелства, а древното му име е Скупи.

Общи данни за град Скопие

Скопие е град в централната част на Балканския полуостров. Лесно комуникира със Средиземноморския регион на юг и с района на Централна и Северна Европа на север. През Качаничката клисура се свързва с Адриатическо море. Към изток, през Куманово и Крива Паланка се свързва с Република България, на запад се свързва с Полог, Кичевската котловина, Охридско-Преспанския регион и Република Албания.


Скопие датира от предантичния период. Този град имал стратегическо значение в античния период, когато бил известен като Скупи. Разкопки на античния град Скупи се намират в местността Зайчев Рид над вливането на река Лепенец във Вардар, край днешното село Злокучани. Скупи е била столица на тогавашната Дардания.

Историята на Скопие

Във византийските документи град Скопие се нарича Скопия, а славяните го наричали и като Скопие, Скопье или Скопле. По време на царуването на цар Самоил, градът попада под Самуиловото царство, а в по-късен период под властта на Византия, България и Сърбия. През 1392 г. градът е превзет от османлиите и е кръстен Ускуп (Üsküp).


През 1962 г., поради силни валежи, река Вардар наводнява Скопие. Наводнението е било предшественик на най-голямото земетресение, което градът е преживял. На 26 юли 1963 г. в 5:17 часа градът е бил разрушен от земетресение с магнитуд 9 градуса по Меркалиевата скала (6,1 по сеизмичната скала на Рихтер). В земетресението загинаха 1070 граждани, разрушени 90% от сградите в града, а над 20000 граждани останаха без покрив над главата си. След земетресението градът започва да се изгражда по модел на проектите на Кензо Танге и Адолф Циборовски. Старата железопътна гара днес е музей на град Скопие и символ на голямото земетресение. Часовникът на гарата завинаги е спрял на фаталните 5 часа и 17 минути сутринта.


Днес Скопие се счита за град на солидарността, поради факта, че точно със солидарност градът успя да се възстанови. Първата помощ за гражданите пристигна от всички тогавашни югославски републики, а няколко дни след земетресението пристигна помощ и спасителни екипи от цял свят. Точно 87 държави в света изпратиха помощ и помогнаха той да се изгради отново.

Географски характеристики

Скопие се анмира на 21° 26'географска дължина и 42° северна географска ширина. Надморската височина в центъра на града е 240 м, обхваща 1818 km2, ширината му е 9 километра и дължината 23 километра. Климатът на града се характеризира със средна годишна температура около 12,4° С. Летата са дълги, сухи и горещи, а зимите са студени, с много мъгливи дни. Река Вардар минава през котловината на Скопие с притоците си: Треска, Пчиня, Маркова река, Лепенец и Кадина река. Скопската котловина е заобиколена от планините: Водно, Караджица, Осой, Жеден и Скопска Черна гора.

Основни забележителности на Скопие

Интересни места за туристически разглеждания са:

Каменният мост на река Вардар е символ на Скопие. Той е преработен през XV век и представлява връзка между новата и старата част.

Крепостта Кале - Първите стени са построени в началото на VI век. Калето доминира на левия бряг на река Вардар с изглед към стария град.

Кале - Крепост на Юстиниан Първи

Счита се, че пространството на крепостта Кале, известно като Скопско кале, е било населено още през неолита и ранното бронзово време, за което свидетелстват многобройните археологически находки. Самата крепост датира от времето на император Юстиниан I (535 ). Поради стратегическото си положение и роля, крепостта през цялата история често е била нападана и използвана от различни завоеватели. След разпадането на царството на Самуил (1018 ), градът е завоюван от бунтовниците на Петър Делян(1014-1041). След това той бил атакуван от Куманите, Скитите, Печенезите и други. На Кале са открити различни археологически останки. Днес скопската крепост Кале е един от най-забележителните обекти в Скопие, с наличието на редица различни културни и туристически мотиви.


СКОПИЕ

Каменният мост като символ на Скопие от XV век

Каменният мост на река Вардар е построен през първата половина на XV век. Мостът свързва старата с новата част на града. Страничните пешеходни пътеки са построени през 1905 г., а през последното десетилетие на XX век той е изцяло обновен. От лявата страна на реката, на моста има възспоменателна плоча на разстреляните жители на Скопие през 1944 г. по време на фашистката окупация.


СКОПИЕ

В оригиналната си форма мостът имал 13 арки, с обща дължина 215 метра и ширина 6 метра. За да се възстанови оригиналния облик на каменния мост, от 1992 г. започнаха нови интервенции, с които е получена първоначалната ширина на моста.

Църква Св. Спас

Православната църква "Св. Спас", в старата част на града е построена през XIX век. Иконостасът съдържа прекрасни дървени резби, издълбани от миячните резбари Петре и Марко Филиповски и Макария Фръчковски. В двора на църквата се намира гробът на най-големия македонски революционер на XX век - Гоце Делчев, а до него е и Старият турски базар, където има стари занаяти, Безистен, Чивте-хамам и други важни обекти.


СКОПИЕ

Порта Македония

Тя е построена през 2011 г. и е пусната в експлоатация на Коледа 2012 година. Обектът е с размери 20 на 10 метра и височина 21 метра. Фасадата украсяват 32 релефа в дълбока резба с обща площ 193 m2.

На релефите са показани сцени от праисторията, от наколното селище в Залива на костите, от античността с Филип II и Александър III Македонски, от римския период с Юстиниан I, от Средновековието с цар Самуил, Крали Марко и Карпош, до XX век с Илинден, АСНОМ, Екзодуса от Егейска Македония и 8 септември 1991 г. - провъзгласяването на независима Македония.


СКОПИЕ

На обекта има и релефи на манастира Св. Йован Бигорски, показана е охридска къща, Даут паша хамам, Моста на поезията в Струга. Вътре има магазин за сувенири и галерийно пространство на две нива и най-горе платформа за разглеждане.

Воин на кон

Паметникът е съставен от няколко елемента. Бронзовият паметник на Александър е с височина 14,5 метра и тежи 30 тона. В средата на десет метра високата колона е поставен воина Александър II Македонски, известен като Александър Велики, с изглед към изгрев слънце. На този пиедестал има три пръстена с монтирани плочи, представляващи три битки. Между тях има три бронзови пръстена, с декоративни и украсителни релефи. Около колоната е фонтан, допълнен с осем войници от бронз, високи по три метра и осем лъвове, високи по два и половина метра, четири от които са обърнати към фонтана. Паметникът е дело на Валентина Каранфилова - Стефанова.


СКОПИЕ

Площад Македония

Площадът Македония в Скопие по-цялостно е оформен в периода между двете световни войни, по-точно от 1920 до 1940 г. Той се намира в контекста на Каменния мост, като основна връзка на градските единици от лявата и дясната страна на Вардар. В него се намират важни обекти: Народната банка, Пощата, Офицерският дом, Търговската къща На-Ма, Хотел Македония, Ристичевата палата. Но след Втората световна война и особено след катастрофалното земетресение от 1963 г., част от обектите са разрушени, така че днес площадът в Скопие има по-различно оформление, но и сега до него или в негова непосредствена близост се намират важни управително-административни, културни, търговски, банкови, ресторантьорско-туристически обекти и други обекти. В непосредствена близост до него се намира площад "Пела" с Порта Македония, като истинска порта за влизане към площада.


СКОПИЕ

Паметници в централната градска част

В периода от 2010 до 2012 г. Площад Македония е обогатен с няколко паметници на известните македонски революционери, от времето на Илинден 1903 и АСНОМ 1944 година. Непосредствено до Каменния мост се издигат паметниците на македонските революционери Гоце Делчев и Даме Груев. Отсреща е паметникът на първия председател на Президиума на Народното събрание на Народна Република Македония Методия Андонов-Ченто. Срещу, а веднага до грандиозния воин на кон, се издига пет метровата мраморна статуя на цар Самуил, поставена на пиедестал, висок 3,5 метра. На самия площад е поставен паметник на Димитър Чуповски, а в парка "Жена борец" срещу Събранието на Република Македония, е поставен мемориал на Първото заседание на АСНОМ.


СКОПИЕ

На кея на Вардар се намира паметникът на Юстиниан I, висок пет метра, поставен на пиедестал от 3,5 метра. Срещу него са поставени фигурите на Гемиджиите, изработени в бронз. Близо до Каменния мост, от страната на Стария базар са поставени бронзовите паметници на хайдутския войвода Петър Карпош и на Георги Пулевски, както и на Св. Кирил и Методий и Свети Климент и Наум Охридски.

Мемориал - къща на Майка Тереза

Мемориал - къщата и паметникът на Майка Тереза (1910 - 1997 г.) се намират на улицата Македония, в центъра на град Скопие. Посветен на великата хуманистка Агнеса Гонджа Бояджиу - Майка Тереза, родена в Скопие, носителка на Нобеловата награда за мир от 1979 г. Днес организацията на майка Тереза има над 3000 сестри и над 500 братя в много страни по света.


СКОПИЕ

Майка Тереза е обявена за почетен гражданин на родния си град Скопие, който тя посетила четири пъти от самото заминаване в хуманитарна мисия за помощ на гладуващите и самотните: през 1970, 1978, 1980 и 1986 година.

Катедрална църква Св. Климент Охридски

Катедралната църква Св. Климент Охридски е обект от неотдавнашната история на македонското църковно строителство. Строежът й датира от седемдесетте и осемдесетте години на XX век. Тя е осветена през 1990 г. Седалище е на македонската православна църква – Охридска архиепископия. Намира се в центъра на Скопие.


СКОПИЕ

Старият базар

В Скопие, отляво на Вардар, през Каменния мост се намира Старият базар в Скопие. Той е част от града с разнообразна и богата история, традиция, култура и архитектура, днес със смесица между старото и новото, икономиката и търговията, културата и традицията. В духа на историческите времеви периоди и фази на развитие, културата на организация и традиция на живот, в Стария скопски базар са съхранени множество функционални обекти от османския период, а построени са и нови обекти, като характеристика на модерното време. Става въпрос за Скопския безистен, Капан хан, Сули хан, Куршумли хан, Даут - Паша хамам, Чифте хамам, църквата Св. Спас, църквата Св. Димитрий, комплексът музеи на Македония (исторически, археологически, етнологически).


СКОПИЕ

Старият скопски базар, който датира от XII век, а най-активно се е развивал от XV до XIX век, представлява сложно стопанско - търговско, архитектурно и културно - традиционно съчетание. Той е построен в ориентален стил, с няколко по-широки и по-тесни калдъръмени улици. Край тях залепени един към друг, са наредени различни занаятчийски и търговски заведения. Тук се срещат различни традиционни занаяти, ковачи, куюмджии (златари), грънчари, чехлари, шивачи, часовникари, тенекеджии, казанджии, самарджии с различни производства и услуги. Съществуват и различни магазини за съвременни промишлени стоки и продукти, които могат да бъдат намерени само тук. Старият базар е надстроен с най-големия зелен пазар в Скопие. Базарът е център на най-атрактивните заведения за хранене с разнообразие от традиционни ястия.

Даут- паша хамам, впечатляващ паметник на ислямската архитектура и художествена галерия

Даут паша хамам е баня, издигната през XV век от великия везир на Румелия. Той вероятно е построен от майстори на прочутата школа за зидари в Дебър. Построен в центъра на Скопие, на стотина метри от Каменния мост, хамамът е възстановен детайлно през 1948 година. Най-поразителната част е покривът, състоящ се от 13 неравномерно разпределени куполи. Вътре има 15 помещения, различни по размер, свързани помежду си със сводести коридори, украсени с ориентални орнаменти. Освен Чифте хамам и Мала станица днес е част от Националната галерия на Македония. Даут – паша хамамът разполага с колекция от XV и XVI век, с богата колекция на картини от XVIII и XIX век, както и от съвременния македонски живопис.


СКОПИЕ

Куршумли хан е разпознаваемо историческо наследство на Скопие

Предполага се, че Куршумли хан (оловен хан) е построен в средата на XVI век. Той се състоял от две части - едната за настаняване на търговците и стоките, а другата - плевнята, помощните помещения и помещенията за обслужващият персонал. Дълго време служи като място за събиране на търговци и техните кервани и играе важна роля в развитието на търговския живот на града. Той запазва ролята на хан до края на XIX век, а след това е превърнат в затвор. Смята се, че името е получил през XIX век поради покрива, направен от олово. Впечатляват полукръглите стени на втория етаж и шадраванът в средата на хана. Днес в хана е лапидариумът на Археологическия музей, разположен в килиите на приземния етаж. Всяка келия съдържа паметници, произхождащи от същата област и от същия период, когато Македония е била римска провинция.


СКОПИЕ

Градският конак Сули хан днес е галерия и музей

Сули хан е обект от XV век, построен от Ишак Бей. През XVI век бил надстроен, така че горните етажи били търговски магазини. По време на земетресението той беше тежко разрушен, но възстановен в оригиналния си вид. Днес той е седалището на Галерията за съвременно изкуство и Факултета по изобразително изкуство, а от 1983 г. там се намира и Музеят на стария скопски базар.


СКОПИЕ

Джамията Мустафа - Паша е една от най-великолепните сгради на османския период на Скопие

Мустафа – паша джамията е построена от команданта на Скопие, Мустафа паша през 1492 година. Намира се срещу входа на Скопското кале. Джамията е в основа четвъртит архитектурен пиедестал, построен от мраморни блокове, украсени с различни орнаменти. Минарето е изградено от варокови блокове. В тази джамия се намира богато декориран саркофаг на Ума - дъщерята на строителя на джамията, след това шадраван, останки от някогашните имарети, медреса и друго. Днес той е важен паметник на културата и място за духовно изповядване на членовете на мюсюлманската вяра.


СКОПИЕ

Часовниковата кула е първата кула в Османската империя

Часовниковата кула в стария скопски базар датира от средата на XVI век, по-точно от периода от 1566 до 1572 г. Смята се за първата часовникова кула в Османската империя, като част от султан – Муратовата джамия. Тя е висока 40 метра и се състои от няколко части, завършващи с купол. Часовникът е изгубен по време на земетресението в Скопие, от 1963 г., когато кулата беше сериозно повредена. Днес тя привлича голямо внимание със своята забележителност.


СКОПИЕ

Паметник на Скендербег

Герги Кастриоти - Скендербег (1405-1468) е национален герой на Албания, борец за свобода от османско робство. Работата на скулптора Тома Томаи Дема Бекир от Албания, паметникът на Скендербег е създаден през 2006 г. Скендербег се смята за велик лидер, който защитава и афирмира ценностите на средновековна Европа, преди тогавашните османски завоевания на Балканите. Поставянето на паметника в Скопие е потвърждение на традиционния градски дух на единство.


СКОПИЕ

Св. Спас една от най-красивите миячки резбарски творби

Църквата Св. Спас е построена в края на XVII век и е един от най-важните паметници на културата в Скопие. Намира се дясно от крепостта Кале. Изглежда малка и невзрачна, но от голямо значение. Особено ценен е иконостасът, който е изработван пет години и е завършен през 1824 година. Той е изработен от братята Петре и Марко Филиповски от село Гари и Макарие Фръчковски от Галичник. Въпреки сравнително скромен по размери, иконостасът впечатлява с майсторството на изпълнението, с голямото качество на изкуството и богатство на съдържанието, което го поставя в реда на върховите постижения на резбарското изкуство. Като паметник на културата защитен от закона, в църквата се извършват богослужения и религиозни обреди само за патронния празник Спасовден.


СКОПИЕ

Музей на Македония

Той се намира в Стария базар, под Скопското Кале. Първият Археологически музей в Македония е създаден през 1924 г., а през 1945 г. е създаден Националният музей на Македония. През 1949 г. специалните отдели в Националния музей са преобразувани в Археологически музей и Етнографски музей. Началото на Историческия отдел датира от 1952 г. Днешният музеен комплекс е построен през 1976 година. На площ от над 10 000 m2 на едно място може да се видят систематични колекции от културно-историческото наследство на Македония от праисторията до наши дни.


СКОПИЕ

Музей на град Скопие - от неолита до наши дни

Музеят се помещава в адаптираната част от Старата железопътна гара, разрушена от земетресението през 1963 г. Сравнително запазената част от сградата днес е във функция на музея, който има площ от 4500 m2, от които 2000 m2 е изложбено пространство. Музеят притежава фонд от около 22 000 музейни предмети от региона на Скопие, разпределени в части за археология, история, етнология и история на изкуството. "Разходка в миналото" е постоянна изложба в музея, която обхваща периода от праисторията до началото на XX век за Скопие с околностите му.


СКОПИЕ

Музей на македонската борба

Той е разположен до Каменния мост, на левия бряг на Вардар. Построен е през периода от 2008 г. до 2011 г. и официално е открит на 8 септември 2011 г. Състои се от 13 отдела, в които хронологично е представена историята на македонския народ, от времето на хайдутите до периода на социализма. На самия вход на музея е поставен оригиналът на Декларацията за независимост на Македония. Музеят съдържа 109 восъчни фигури от личности от македонската история, голям брой образци от оригинални оръжия и мебели, масови сцени, документи.


СКОПИЕ

Мемориален център на Холокоста на евреите от Македония

Музея на Холокоста е новопостроен обект на мястото на някогашната еврейска махала, в близост до Каменния мост, като един от четирите такива музеи в света, веднага край музеите в Йерусалим, Вашингтон и Берлин. Посветен е на македонските евреи (7 148 души), депортирани в лагера на смъртта Треблинка в Полша по време на Втората световна война. В него има постоянна изложба от живота на евреите в Македония и по-широко на Балканите.


СКОПИЕ

Музей на съвременното изкуство

Музеят на съвременното изкуство се намира на Скопското Кале. Той е построен през 1970 г. като дарение от полското правителство след земетресението от 1963 г. в Скопие. Той покрива площ от 5000 m2 в три взаимно свързани крила. В тях се намира пространството за постоянната изложба, зали за временни изложби, зала за лекции, филмови и видео прожекции, библиотека и архив, работилница за консервация, депота, администрацията и други спомагателни служби. Той има ценна международна колекция и дава представителна гледна точка за македонското съвременно изкуство.


СКОПИЕ

Водно

Водно е планина, която се издига над Скопие до 1061 метра над морското равнище. Там е Кръстът на хилядолетието, манастирския комплекс Св. Пантелеймон а Водно има и парк - гора, планински хижи, повече заведения за хранене, подредени пешеходни пътеки, паркинги и широки панорамни гледки. От Водно можете да видите почти цялата Скопска котловина и град Скопие. Затова Водно е едно от най-посещаваните места в околностите на Скопие.


СКОПИЕ

През юни 2011 г. беше пуснат в експлоатация кабинков лифт от Средно Водно до Кръста на хилядолетието, а маршрутът е с дължина 1750 метра и се изкачва от 570 до 1 068 метра над морското равнище. Лифтът има 28 кабини с товароподемност по 640 килограма и капацитет за осем души, както и две кабини за четирима души. Гондолите отвън са оборудвани с носачи за велосипеди.

Кръстът на хилядолетието

С височина от 66 метра това е най-високият обект в Македония. Кръстът на хилядолетието е построен през 2000 г. на върха Кръстовар (1,061 метра надморска височина) на Водно, непосредствено до Скопие, по повод преминаването от второто към третото хилядолетие.


СКОПИЕ

Манастир Св. Пантелеймон, Горно Нерези (XII век)

Този манастир е с най-важна стойност на стенописите в Македония и едно от най-ценните произведения на европейската църковна живопис. В този манастир започва ренесансът в стенописите, почти век и половина преди появата на ренесанса в Италия на Джото. Манастирът е построен през 1164 г. по време на византийската династия "Комнени". Така е написано върху мраморната плоча, поставена над входната врата. Най-добрите майстори и художници от времето си са свършили най-добрата си работа. Построен е с камък и тухли, под формата на вписан кръст в правоъгълно пространство и пет купола.


СКОПИЕ

Манастирът е оцелял от пожар, земетресение, разруха и грабежи, но е останал свидетел на богатия църковен и културен живот през XII век и църковния митрополитски център в Скопие. Този манастир е част от всички значими енциклопедични издания за културата и изкуството в света. Фреските от XII век показват свещените воини и отшелници (първа зона), великите празници (втора зона), а най-важни са стенописите на Пиета на Христос и Сваляне от кръста. Прекрасни са композициите на Успение Богородично, Сретение, Богородица със Христос и Свети Пантелеймон.

Матка

Това е долината на пеперудите, тя е много характерна местност в непосредствена близост до Скопие. Намира се на северозапад от Скопие, на изхода на река Треска от дългата Шишевска Клисура. Матка е комплекс от дълбоко пресечен каньон, в който е построен първия язовир на Балканския полуостров през 1938 г. Има много пещери, тренинг – център за алпинисти, изградено корито на Треска за каяк в бързи води, комплекс от много манастири, планинска хижа, ресторанти, заведения за обществено хранене, живописна природа с богат растителен и животински свят. Самият язовир покрива площ от 0,25 km2. Той е с дължина 5.9 километра, с полезен обем от 2.6 милиона m3. Предназначен е за производство на електроенергия за Скопие.


СКОПИЕ

Манастир Св. Андрей, Матка (1389)

Построен е на каньона на река Треска. Той е построен от Андрея, вторият син на крал Вълкашин, през 1389 година. Има форма на удължен трихонхос, с централна купола със свод. Зографи на манастира са митрополит Йован и монах Грегорий, които са работили и в манастира Св. Преображение в Зързе.


Стенописите в Св. Андрей са новост в македонската средновековна живопис и печат на новия стил по онова време, с появата на исихазъм в монашеството. В три зони са представени стенописи на свещените воини Георги, Димитър, Теодор Тирон и Теодор Стратилат в цял ръст, както и стенописи със сцени от живота на Господа Исус Христос. Надписите са написани на гръцки и на църковнославянски.


СКОПИЕ

Неолитно село Тумба Маджари

Обектът се намира в сегашния квартал Ченто и е най-важно селище в котловината на Скопие от неолита - младата каменна ера. Животът тук продължава непрекъснато между 6000 и 4300 г. пр.н.е., икономическо благосъстояние и културен просперитет през Средния неолит (5800-500 г. пр. н.е.). Намерени са много керамични находки, изложени в Музея на Македония.


СКОПИЕ

От 2008 до 2010 г. са построени няколко къщи в духа на неолитната архитектура, в които е показан различен инвентар, с цел да се направи реконструкция на живота на човека през неолита. Къщите са изработени от дърво, тръстика, слама, покрити с кал и построени по неолитни традиции. Оформлението на откритите обекти на мястото показва значима организация, тясно свързана със значението и ролята на светилището.


СКОПИЕ

Голямата майка - богиня на плодородието

В Тумба Маджари за първи път е открит теракот на Голямата Майка, представена за сега по неизвестен начин сред неолитните култури от други балкански пространства. Впечатляващите размери от 39 сантиметра височина, класическа спокойна поза на бдителност над огнището на къщата, правят този теракот извънреден. Долната част на фигурата представлява защитеният от нея дом. Македонският неолит се характеризира с култ към Голямата майка. Такива видове фигури са открити почти във всички неолитни места в Македония, но може би най-красива е Голямата Майка на Тумба Маджари.

Скупи - град от римското и късно антично време

Археологически обект, разположен на пет километра северозападно от Скопие, в непосредствена близост до село Злокучани. Археологическите проучвания от 1966 г. до днес се извършват от Музея на град Скопие. Досега са изследвани стените, театъра, цивилната базилика, градската вила, градската баня, улицата кардо, християнската базилика, както и части от източния и западния некропол.


СКОПИЕ

Този римски град вероятно е бил формиран в периода от XII до XI век пр.н.е. През второто столетие Скупи получава представителен вид, като централно място заема монументалният театър. През 518 г. Скупи пострадал в катастрофално земетресение, след което спира неговия градски живот, въпреки че има долазателства, че животът във формата на малко славянско селски селище продължава до X и XI век.

Аквадукт

Намира се на два километра северно от Скопие. Той е построена от камък и тухли и днес разполага с 55 арки, опиращи се на масивни колони. Въпреки, че се свързвал със Скупи, поради сходството на изграждането с Куршумли хан, се счита, че е бил построен през XV век, когато Скопие започнало да се увеличава с нови ислямски сгради, за чието построяване и функциониране са необходими големи количества чиста вода. Количеството вода било постоянно и с гарантирана доставка през цялата година.


СКОПИЕ

Катлановска баня

Банята се намира на около 25 километра от Скопие, в близост до Катланово, на десния бряг на река Пчиня, на 230 метра надморска височина. Има много извори. Основният извор е с 15 литра/секунда. Температурата на водата е около 50 градуса. Според химическия състав, водите са алкални, земноалкални и серни хипертермални. Подходящи са за лечение на черния дроб и жлъчния мехур, дихателната система, метаболизма, коремно-чревния тракт, сърдечно заболяване, кръвно налягане и други подобни. Комплексът от бани е оборудван с туристически, заведения за хранене и здравни обекти с възможности за комбиниран туризъм: лечебен, развлекателен, спортен, риболовен, ловен.


СКОПИЕ

Марков манастир

Св. Димитрий, село Сушица (XIV век)

На около 20 км от Скопие, край Маркова река близо до село Сушица, се намира Марков манастир, наречен така по ктиторите - крал Вукашин и синът му Марко. Данни за построяването на манастирската църква (1345 г.) и за ктиторите на манастира дава надписа над южния вход вътре в църквата. Църквата е под формата на вписан кръст, построена от камък и тухли. Фреските са от XIV век. Те са богати илюстрации от Богородичния акатист, Христовите чудеса, големите празници и повече отделни фигури на светци, ангели, пророци, отшелници и воини. Най-познатата фреска от този манастир е Пиета на Рахила, където е представена тежката човешка драма, чрез убиването на децата във Витлеем.


СКОПИЕ

Манастирът има голямо църковно и културно-историческо богатство: икони, ръкописи и книги, църковни предмети и реликви. Тук кипял интензивен монашески живот, преписване и образователни дейности. През XIX век игумен на манастира бил македонския възродител и писател Кирил Пейчинович, който в манастира основава училище, а тук е написал и своята известна книга Огледало.

Спортен център Борис Трайковски

Най-комплексния спортен обект в Македония. По-голямата зала има капацитет от 8 000 зрители за баскетболни състезания и 10 000 за концерти и други културни събития. Той разполага с плувен басейн, зала за хокей, тенис на маса, фитнес зала, боулинг, сауна. Тук се проведе Европейското първенство по хандбал за жени през 2008 г.


СКОПИЕ

Национална арена Филип II Македонски

Многофункционален стадион, най-често използван за футболни мачове, с максимален капацитет 36 400 зрители. Използват го футболните клубове Работнички и Вардар, както и футболния национален отбор на Македония. Построяването на градския стадион започва през 1978 г. с изграждането на южната трибуна. През 2008 г. старата северна трибуна беше разрушена и построена според най-високите стандарти на ФИФА. След реконструкцията на южната през 2011 г. бяха пуснати в експлоатация източната и западната трибуни.


СКОПИЕ

Прояви

Скопско лято (21 юни - 31 юли, Скопие)

От 1980 г., концепцията на проявата включва концерти, оперни, балетни и драматични представления, художествени и фото изложби, филмова програма, перформанси и мултимедийни проекти, както и собствена продукция и множество гостувания от чужбина. На тридесет различни обекти, на Скопско лято пулсират отворени сцени на Скопската крепост,

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.