Дойран


Дойран

Дойран е исторически град в югоизточната част на Република Македония на брега на Доиранско Езеро, който е бил разрушен през Първата световна война, когато имал дори 18 000 жители.

Край Дойранското езеро от македонска страна има три населени места: Нов Доран, Стар Доран и Николич с над 4000 жители. Стар Дойран е селище в западната част на Дойранското езеро. Днес селището има туристическо-развлекателна функция с множество вили. Край дойранския бряг има 40 хотела и други места за настаняване, няколко модерни казина и над 600 вили.


ДОЙРАН

Легенда за Дойран

На мястото живеело много красиво момиче по име Дойрана. В нея се влюбва османски бей и я поискал от нейните родители за съпруга, въпреки че Дойрана не го харесвала. Един ден тя отишла да напълни стомните с вода от едно изворче, бея я забелязал и се затичал към нея. Бягайки Дойрана се хвърлила в извора и следващия ден изворът се разширил и наводнил цялото място, превръщайки се в езеро. По името на красивото момиче езерото получило името си Дойранско, а селището Дойран.


ДОЙРАН

Специалиети от Дойран

Нашият народ казват, че рибата плува три пъти - във водата, в тигана и във виното. Най-известните специалитети се основават на риба, особено на костур и червеноперка. Най-известната рецепта е рибата на тръстика. Характерно за този специалетет е, че рибата е обвита в тръстика и така се слага върху жарта. Тръстиката предпазват рибата при печене, предпазва я от изгаряне и й придава необичаен аромат. Приготвя се най-често с червеноперка. С тези рибни специалитети, за още по-голямо удоволствие би било уместно да се отвори бутилка бяло вино, на пример смедеревка или жилавка.


ДОЙРАН

Дойранско езеро

Истинското място, където можете да почувствате климатичното влияние на Средиземно море, е околността на Дойранското езеро. Отвореността към юг и ниската надморска височина (148 метра) причиняват средната годишна температура на водата да е около 15-18 градуса, а през лятото тя достига даже 25-27 градуса. С площ от 43.1 км2, то е най-малкото тектонично езеро в страната, а също така и най-плитко - с максимална дълбочина от 10 метра - и представлява реликтен остатък от някогашното Пеонско езеро от плеоцена. Богато е на фитопланктон и зоопланктон. Голямата продукция на планктон означава и рибно богатство. В езерото има около 15 вида риби.


ДОЙРАН

Климатични условия

Летата са горещи и сухи, а зимите са меки и влажни. Изобилието от ендемични видове водорасли, живеещи в езерото, ще ви даде възможност да дишате йод. Не пропускайте да си нанесете малко от лечебната дойранска кал. Ако търсите място за почивка и спокойствие, в прегръдка на средиземноморска обстановка, заобиколен от уникалната красота на околностите, Дойран е точното място за вас.


ДОЙРАН

ДОЙРАН

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.