Демир Капия


Местоположение на Демир Капия

Демир Капия се намира пред входа на живописната каньонска част на Демиркапийската Клисура, непосредствено до реката Вардар, магистралата и железопътната линия Скопие-Солун, на надморска височина от 110 до 130 метра. Градът, който има около 3500 жители, е на 60 километра от македонско-гръцката граница.


В община Демир Капия се пресичат няколко климатични характеристики. Има средиземноморско, континентално и планинско влияние. Средната годишна температура е 13.8 градуса, а годишната сума от слънчеви часове е около 2.322 часа.


Демир капия има важна географско-пътна връзка. Известно е, че в долината на река Вардар, още от древни времена минавал значимият Вардарски път. Пътят водел от Солун и Пела на юг, минавал през Демиркапийската Клисура и свързвал на север градовете Антигонеа (Неготино), Стоби, Вила Зора (Велес) и Скупи (Скопие). По долината Вардар днес води международната магистрала Е-75, която, както и железопътната линия има голямо регионално значение.


ДЕМИР КАПИЯ

Музей на виното в Демир Капия

Музеят на виното в Демир Капиа е основан през 2010 година. Разполага с три изложби: винарска изложба, уникална по рода си в Македония, археологическа изложба и галерия с презентационен център. С внушителен брой артефакти, съвременни техники за презентация и ексклузивен интериор, Музеят на виното непрекъснато обогатява съдържанието си и се превръща в неизбежна дестинация за местни и чуждестранни туристи.


ДЕМИР КАПИЯ

Празнуване на Св. Трифон

Традицията за празнуване на покровителите на лозарството и винопроизводството от античността продължава и до днес, с празника на християнския покровител на лозята Св. Трифон на 14 февруари. Проявата е посветена на опазването на традиционните ценности и културното наследство на тези райони.


По време на проявата се провеждат състезания за най-добро вино и ракия и най-добре подготвена традиционна храна, има дискусии за лозарството, изложби и търгове на архивни вина, както и много културно-художествени програми.


ДЕМИР КАПИЯ

За повече актуална информация посетете официалния сайт на общината.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.