Macedoński Słownik

English Macedonian Phrases
Greeting Поздрав | Pozdrav
Hi! Здраво! | Zdravo!
Good morning! Добро утро! | Dobro utro!
Good afternoon! Добар ден! | Dobar den!
Good evening! Добра вечер! | Dobra vecher!
Welcome! (to greet someone) Добро дојдовте! | Dobro doјdovte!
Hello my friend! Здраво пријателе! | Zdravo priјatele!
How are you? (friendly) Како си? | Kako si?
How are you? (polite) Како сте? | Kako ste?
I'm fine, thank you! Добро сум, благодарам! | Dobro sum, blagodaram!
And you? (friendly) А ти? | A ti?
And you? (polite) А Вие? | A Vie?
Good Добро | Dobro
Not so good Не баш добро | Ne bash dobro
Long time no see Одамна не сме се виделе | Odamna ne sme se videle
I missed you Ми недостигаше | Mi nedostigashe
What's new? Што има ново? | SHto ima novo?
Nothing new Ништо ново | Nishto novo
Thank you (very much)! Благодарам (многу)! | Blagodaram (mnogu)!
You're welcome! (for "thank you") Нема за што! | Nema za shto!
My pleasure Мило ми е | Milo mi e
Come in! (or: enter!) Влезете! | Vlezete!
Make yourself at home! Раскомотете се! | Raskomotete se!
Farewell Expressions Изрази за збогување | izrazi za zboguvaњe
Have a nice day! Имај пријатен ден! | imaј priјaten den!
Good night! Добра ноќ! | Dobra noќ!
Good night and sweet dreams! Добра ноќ и пријатни сништа! | Dobra noќ i priјatni snishta!
See you later! Се гледаме! | Se gledame!
See you soon! Се гледам скоро! | Se gledam skoro!
See you tomorrow! Се гледаме утре! | Se gledame utre!
Good bye! Пријатно! | Priјatno!
Have a good trip! Добар пат! | Dobar pat!
I have to go Морам да одам | Moram da odam
I will be right back! Веднаш се враќам! | Vednash se vraќam!
Holidays and Wishes Да му се посака некому нешто | Da mu se posaka nekomu neshto
Good luck! Со среќа! | So sreќa!
Happy birthday! Среќен роденден! | Sreќen rodenden!
Happy new year! Среќна Нова година! | Sreќna Nova godina!
Merry Christmas! Среќен Божиќ! | Sreќen Bozhiќ!
Happy Mother's Day Среќен Осми март! | Sreќen Osmi mart!
Happy Easter Честит Велигден | CHestit Veligden
Congratulations! Честито! | CHestito!
Enjoy! (or: bon appetit) Пријатно јадење! | Priјatno јadeњe!
Bless you (when sneezing) На здравје! | Na zdravјe!
Best wishes! Се најдобро! | Se naјdobro!
Cheers! (or: to your health) На здравје! | Na zdravјe!
Accept my best wishes Примете искрени честитки! | Primete iskreni chestitki!
How to Introduce Yourself Како да се претставите | Kako da se pretstavite
What's your name? Како се викаш? | Kako se vikash?
My name is (John Doe) Се викам (Џон До) | Se vikam (Џon Do)
Nice to meet you! Мило ми е! | Milo mi e!
Where are you from? Од каде си? | Od kade si?
I'm from (the U.S/ Macedonia) Јас сум од (Америка/Македонија) | Јas sum od (Amerika/Makedoniјa)
I'm (American/ Macedonian) Јас сум (Амеиканец/Македонец) for males, Јас сум (Американка/Македонка) for female | Јas sum (Ameikanec/Makedonec) for males, Јas sum (Amerikanka/Makedonka) for female
Where do you live? Каде живееш? | Kade zhiveesh?
I live in (the U.S/ Macedonia) Живеам во (Америка/Македонија) | ZHiveam vo (Amerika/Makedoniјa)
Do you like it here? Дали ти се допаѓа таму? | Dali ti se dopaѓa tamu?
Macedonia is a beautiful country Македонија е прекрасна земја | Makedoniјa e prekrasna zemјa
What do you do for a living? Што работиш? | SHto rabotish?
I'm a (teacher/ student/ engineer) Јас сум (учител/студент/инженер) | Јas sum (uchitel/student/inzhener)
Do you speak (English/ Macedonian)? Дали зборуваш (англиски/македонски)? | Dali zboruvash (angliski/makedonski)?
Just a little Малку | Malku
I like Macedonian Ми се допаѓа македонскиот јазик | Mi se dopaѓa makedonskiot јazik
I'm trying to learn Macedonian Се обидувам да научам македонски | Se obiduvam da naucham makedonski
It's a hard language Тежок јазик е | Tezhok јazik e
It's an easy language Лесен јазик е | Lesen јazik e
Oh! That's good! А, тоа е добро! | A, toa e dobro!
Can I practice with you? Може да вежбам со тебе? | Mozhe da vezhbam so tebe?
I will try my best to learn Ќе се потрудам најдобро што можам за да научам | Ќe se potrudam naјdobro shto mozham za da naucham
How old are you? Колку години имаш? | Kolku godini imash?
I'm (twenty one, thirty two) years old Имам (дваесет и една/триесет и две) години | imam (dvaeset i edna/trieset i dve) godini
It was nice talking to you! Мило ми беше што разговаравме! | Milo mi beshe shto razgovaravme!
It was nice meeting you! Мило ми беше што се запознавме! | Milo mi beshe shto se zapoznavme!
Mr.../ Mrs. .../ Miss... Господин.../Госпоѓа.../Госпоѓица... | Gospodin.../Gospoѓa.../Gospoѓica...
This is my wife Ова е мојата сопруга | Ova e moјata sopruga
This is my husband Ова е мојот сопруг | Ova e moјot soprug
Say hi to Thomas for me Поздрави го Томас | Pozdravi go Tomas
Romance and Love Phrases Романтика | Romantika
Are you free tomorrow evening? Слободна си утревечер? (for females), Слободен си утревечер? (for males) | Slobodna si utrevecher? (for females), Sloboden si utrevecher? (for males)
I would like to invite you to dinner Би сакал да те поканам на вечера (for females), Би сакала да те поканам на вечера (for males) | Bi sakal da te pokanam na vechera (for females), Bi sakala da te pokanam na vechera (for males)
You look beautiful! (to a woman) Изгледаш прекрасно! | izgledash prekrasno!
You have a beautiful name Имаш убаво име | imash ubavo ime
Can you tell me more about you? Ќе ми раскажеш повеќе за тебе? | Ќe mi raskazhesh poveќe za tebe?
Are you married? Мажена си? (for females), Женет си? (for males) | Mazhena si? (for females), ZHenet si? (for males)
I'm single Не сум женет (males), Не сум мажена (females) | Ne sum zhenet (males), Ne sum mazhena (females)
I'm married Женет сум (males), Мажена сум (females) | ZHenet sum (males), Mazhena sum (females)
Can I have your phone number? Може да ми го дадеш твојот број? | Mozhe da mi go dadesh tvoјot broј?
Can I have your email? Може да ми го дадеш твојот и-меил? | Mozhe da mi go dadesh tvoјot i-meil?
Do you have any pictures of you? Имаш слика? | imash slika?
Do you have children? Имаш деца? | imash deca?
Would you like to go for a walk? Сакаш да се прошетаме? | Sakash da se proshetame?
I like you Ми се допаѓаш | Mi se dopaѓash
I love you Те сакам | Te sakam
You're very special! Посебен си (males), Посебна си (females) | Poseben si (males), Posebna si (females)
You're very kind! Многу си љубезен (for males), Многу си љубезна (for females) | Mnogu si љubezen (for males), Mnogu si љubezna (for females)
I'm very happy Многу сум среќен (for males), Многу сум среќна (for females) | Mnogu sum sreќen (for males), Mnogu sum sreќna (for females)
Would you marry me? Ќе се ожениш за мене? (asking males), Ќе се омажиш за мене? (asking females) | Ќe se ozhenish za mene? (asking males), Ќe se omazhish za mene? (asking females)
I'm just kidding Се шегувам | Se sheguvam
I'm serious Сериозен сум (males), Сериозна сум (females) | Seriozen sum (males), Seriozna sum (females)
My heart speaks the language of love Срцето ми го зборува јазикот на љубовта | Srceto mi go zboruva јazikot na љubovta
Solving a Misunderstanding Решавање недоразбирање | Reshavaњe nedorazbiraњe
Sorry! (or: I beg your pardon!) Пардон! | Pardon!
Sorry (for a mistake) Извини | izvini
No problem! Нема проблем! | Nema problem!
Can you repeat please? Може да повториш, те молам? | Mozhe da povtorish, te molam?
Can you speak slowly? Може да зборуваш полека? | Mozhe da zboruvash poleka?
Can you write it down? Може да ми го запишеш тоа? | Mozhe da mi go zapishesh toa?
Did you understand what I said? Разбра што реков? | Razbra shto rekov?
I don't understand! Не разбирам! | Ne razbiram!
I don't know! Не знам! | Ne znam!
What's that called in Macedonian? Како се вели за тоа на македонски? | Kako se veli za toa na makedonski?
What does that word mean in English? Што значи тој збор на англиски? | SHto znachi toј zbor na angliski?
How do you say "thanks" in Macedonian? Како се вели "благодарам" на македонски? | Kako se veli "blagodaram" na makedonski?
What is this? Што е ова? | SHto e ova?
My Macedonian is bad Македонскиот не ми е добар | Makedonskiot ne mi e dobar
Don't worry! Не грижи се! | Ne grizhi se!
I agree with you Се сложувам со тебе | Se slozhuvam so tebe
Is that right? Точно е тоа? | Tochno e toa?
Is that wrong? Погрешно е тоа? | Pogreshno e toa?
What should I say? Што треба да речам? | SHto treba da recham?
I just need to practice Треба само да вежбам | Treba samo da vezhbam
Your Macedonian is good Македонскиот ти е добар | Makedonskiot ti e dobar
I have an accent Зборувам со акцент | Zboruvam so akcent
You don't have an accent Не зборуваш со акцент | Ne zboruvash so akcent
Asking for Directions Барање помош и барање правец | Baraњe pomosh i baraњe pravec
Excuse me! (before asking someone) Извинете! | izvinete!
I'm lost Се загубив | Se zagubiv
Can you help me? Може да ми помогнете? | Mozhe da mi pomognete?
Can I help you? Може да ви помогнам? | Mozhe da vi pomognam?
I'm not from here Јас не сум од тука | Јas ne sum od tuka
How can I get to (this place, this city)? Како да стигнам до (ова место/овој град)? | Kako da stignam do (ova mesto/ovoј grad)?
Go straight Оди право | Odi pravo
Then тогаш | togash
Turn left Сврти лево | Svrti levo
Turn right Сврти десно | Svrti desno
Can you show me? Може да ми покажете? | Mozhe da mi pokazhete?
I can show you! Јас ќе ви покажам! | Јas ќe vi pokazham!
Come with me! Дојди со мене! | Doјdi so mene!
How long does it take to get there? За колку време се стигнува таму? | Za kolku vreme se stignuva tamu?
Downtown (city center) центар | centar
Historic center (old city) Стар дел од градот | Star del od gradot
It's near here Близу е | Blizu e
It's far from here Далеку е од тука | Daleku e od tuka
Is it within walking distance? Се оди пешки? | Se odi peshki?
I'm looking for Mr. Smith Го барам господин Смит | Go baram gospodin Smit
One moment please! Момент, молам! | Moment, molam!
Hold on please! (when on the phone) Почекајте, молам! | Pochekaјte, molam!
He is not here Тој не е тука | Toј ne e tuka
Airport аеродром | aerodrom
Bus station автобуска станица | avtobuska stanica
Train station железничка станица | zheleznichka stanica
Taxi такси | taksi
Near блиску | blisku
Far далеку | daleku
Emergency Survival Phrases изрази за итност и преживување | izrazi za itnost i prezhivuvaњe
Help! Помош! | Pomosh!
Stop! Стој! | Stoј!
Fire! Пожар! | Pozhar!
Thief! Крадец! | Kradec!
Run! Трчај! | Trchaј!
Watch out! (or: be alert!) Пази! | Pazi!
Call the police! Викнете полиција! | Viknete policiјa!
Call a doctor! Викнете доктор! | Viknete doktor!
Call the ambulance! Викнете амбуланта! | Viknete ambulanta!
Are you okay? Добро си? | Dobro si?
I feel sick Не ми е добро | Ne mi e dobro
I need a doctor Ми треба доктор | Mi treba doktor
Accident Несреќа | Nesreќa
Food poisoning Труење со храна | Trueњe so xrana
Where is the closest pharmacy? Каде е најблиската аптека? | Kade e naјbliskata apteka?
It hurts here Тука ме боли | Tuka me boli
It's urgent! Итно е! | itno e!
Calm down! Смири се! | Smiri se!
You will be okay! Ќе бидеш добро! | Ќe bidesh dobro!
Can you help me? Може да ми помогнете? | Mozhe da mi pomognete?
Can I help you? Можам да ви помогнам? | Mozham da vi pomognam?
Hotel Restaurant Travel Phrases Изрази за хотел, ресторан и патување | izrazi za xotel, restoran i patuvaњe
I have a reservation (for a room) Имам резервација | imam rezervaciјa
Do you have rooms available? Имате слободни соби? | imate slobodni sobi?
With shower / With bathroom Со туш/Со купатило | So tush/So kupatilo
I would like a non-smoking room Сакам соба за непушачи | Sakam soba za nepushachi
What is the charge per night? Која е цената од вечер? | Koјa e cenata od vecher?
I'm here on business /on vacation Тука сум службено/на одмор | Tuka sum sluzhbeno/na odmor
Dirty валкано | valkano
Clean чисто | chisto
Do you accept credit cards? Примате кредитни картички? | Primate kreditni kartichki?
I'd like to rent a car Сакам да изнајмам кола | Sakam da iznaјmam kola
How much will it cost? Колку ќе чини? | Kolku ќe chini?
A table for (one / two) please! Маса за (еден/двајца), молам! | Masa za (eden/dvaјca), molam!
Is this seat taken? Дали е зафатено ова место? | Dali e zafateno ova mesto?
I'm vegetarian Вегетаријанец сум | Vegetariјanec sum
I don't eat pork Не јадам свинско | Ne јadam svinsko
I don't drink alcohol Не пијам алкохол | Ne piјam alkoxol
What's the name of this dish? Како се вика ова јадење? | Kako se vika ova јadeњe?
Waiter / waitress! Келнер/ Келнерке! | Kelner/ Kelnerke!
Can we have the check please? Може да ја добиеме сметката, молам? | Mozhe da јa dobieme smetkata, molam?
It is very delicious! Многу е вкусно | Mnogu e vkusno
I don't like it Не ми се допаѓа | Ne mi se dopaѓa
Shopping Expressions шопинг изрази | shoping izrazi
How much is this? Колку чини ова? | Kolku chini ova?
I'm just looking Само гледам | Samo gledam
I don't have change Немам ситно | Nemam sitno
This is too expensive Ова е прескапо | Ova e preskapo
Expensive скапо | skapo
Cheap евтино | evtino
Daily Expressions Разни изрази | Razni izrazi
What time is it? Колку е часот? | Kolku e chasot?
It's 3 o'clock Три часот е | Tri chasot e
Give me this! Дај ми го! | Daј mi go!
Are you sure? Сигурно? | Sigurno?
Take this! (when giving something) Земи! | Zemi!
It's freezing (weather) Замрзнувачка е | Zamrznuvachka e
It's cold (weather) Студено е | Studeno e
It's hot (weather) Жешко е | ZHeshko e
Do you like it? Дали ти се допаѓа? | Dali ti se dopaѓa?
I really like it! Многу ми се допаѓа! | Mnogu mi se dopaѓa!
I'm hungry Гладен сум (for males), Гладна сум (for females) | Gladen sum (for males), Gladna sum (for females)
I'm thirsty Жеден сум (for males), Жедна сум (for females) | ZHeden sum (for males), ZHedna sum (for females)
He is funny Смешен е | Smeshen e
In The Morning Наутро | Nautro
In the evening Навечер | Navecher
At Night Навечер | Navecher
Hurry up! Побрзај! | Pobrzaј!

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.