Музај на македонската борба

 

Се наоѓа покрај Камениот Мост, на левиот брег на Вардар. Изграден е во периодот од 2008 до 2011 година, а официјално е отворен на 8 септември 2011 година. 

 

Museum of Macedonia Struggle

 

Се состои од 13 одделенија, во кои хронолошки е претставена историјата на македонскиот народ од времето на ајдутството до периодот на социјализмот. На самиот влез во Музејот се наоѓа поставката на оригиналот на Декларацијата за независност на Македонија. Во музејот се наоѓаат 109 восочни фигури на личности од македонската историја, поголем број примероци оригинално оружје и мебел, масовни сцени, документи.

Working hours: Tuesday-Sunday 10.00-18.00 closed on Monday

Entrance fee: 300 denars

Museum guidance: English, Macedonian

Contant information:

Address: 11 March 1, p.f.211, 1000 Skopje, Republic of Macedonia

Phone: +389 2 3256667 and 3256668

Email: mmb@mmb.org.mk

Internet location: www.mmb.org.mk

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.