Маврово


Лепоте Националног Парка Маврово

Свако годишно доба има своју величанственост у Националном парку Маврово. Због тога је ова дестинација савршена за летње и зимске периоде. Једном када посетите Маврово, уселиче се у вашем срцу, као прича. Сликовита села испред вас откривају планинске пејсаже и мистику Мијачку културу. То су: Маврови Анови, Леуново, Никифорово, Галичник , Ростуше, Гари, Јанче, Тресонче, Битуше и Лазарополе.

Где се налази Национални парк Маврово

Национални парк Маврово налази се у западној Македонији и заузима површину од 73.088 хектара и он је највечи од националних паркова у Македонији, (Пелистер и Галичица). Као национални парк проглашен је 1949 године, а његова географска позиција је 41 ° 40'Н и 20 ° 46'Е. Парк обухвата планине Кораб, Дешат, југозападне делове Шар планине, вечи део Бистре и северних делова планине Крчин. Средњи део националног парка обухвата долину и слив реке Радике. у националном парку налази се и Вештачко језеро Маврово.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК МАВРОВО

Природна богатства у Националном парку Маврово

Природно благо у Националном парку Маврово зовe вас на сваком кораку. Маврово има 30 сликовитих печина, укључујучи печину Шаркова рупа у близини села Ростуше. У Маврову се налази и Локув, најниже глацијално језеро у Македонији. Сликовити кањон прелепе реке Радике, даје посебну лепоту парка. Многе клисуре, стрме стене, стене различитих облика и слапова стварају различити и специфични рељеф Маврова.


У оквиру Националног парка Маврово нелазе се преко 52 врхова са надморском висином преко 2.000 метара, од којих су познати Меденица врх на планини Бистра, Веливар, Сандакташ и друге. Посебан значај у националном парку Маврово има врх Велики Кораб (2.764 метара.), што је уједно и највиши врх у Македонији и на тај начин највиша тачка парка. Најнижа тачка националног парка Маврово је 600 метара и налази се на самом мјесту где се Мала Река улива у реку Радику.

Флора и фауна у Националном парку Маврово

Национални парк Маврово има богату флору, са неколико ендемичних биљних врста, као и са 82 заштичене животињске врсте. Из вегетације парка највеча заступљеност имају планинске заједнице букових шума. Фауна националног парка Маврово карактерише и значајна разноликост. Састоји се од 140 врста птица, од којих су најзначајнији: сива сокол, царски (златни) орао , шумски ут, велика сова, степска еја, ливадска еја, као и 11 врста водоземаца, 12 врста гмизаваца и 38 врсте сисача. Од сисача, најважнији су: медвед, рис, деликат и дивља мачка.


Терен нуди изванредну прилику за истраживање, док се јаше на коњу или током вожње на бициклистичке и планинарске стаза, а околне падине планине нуде вам могучност камповања и дуге шетње.

Културно историске споменике у Националном Парку Маврово

Заштитни знак региона је потопљена црква "Св. Никола "у вјештачком Мавровском језеру, које прикрива цркву до крова, са сваким доласком воде. У близини је археолошки локалитет Св. Никола. Место је некропола из касног средњег века. Током лета, када је ниво воде у Мавровском језеру мање видљиве су и плоче са гробова и архаичне крстове од креча. Језеро Маврово, с друге стране, погодно је за посетиоце током целе године - лети за купање, а зими, када се смрзава за клизање.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК МАВРОВО

Манастир Св. Јован Бигорски

Манастирски комплекс Св. Јован Бигорски посвечен св. Јовану Крститељу, налази се дуж тока предивне реке Радике. Манастир Свети Јован Бигорски је познат по свом иконостасу. Направио га је Петре Филипов-Гарка из села Гари.

Мост "Јелен Скок"

Мост је изграђен на Малој Реци, на око шестстотина метара од места Бошков мост у близини регионалног пута Гостивар-Дебар у Националном парку Маврово. Према причама локалних људи и легендама, мост је изграђен пре 3-4 века у знак сечања на смрт једног очаравајучег и величанственог јелена. На планини Стогово, у непосредној близини села Могорце, ловац из села отишао је у лов где га је пресретнуо јелен. Подигао је пушку да пуца. Али кад га је јелен погледао, схватио је да га јелен са својим топлим погледом и ставом моли да не пуца, и да га не убија.


Ловац је спустио пушку, пришао јелену и почео да га милује, а он га је својом главом грлио и изразивао пријатељство.Тако со се ловац и јелен спријатељили и сваки дан дружили. Ловац је сељанима рекао о састанцима са јеленом. Једног јутра пожурили су да га траже. Упознали су га и покушали да га ухвате. Али јелен је почео да бежи, а како не би постао плен непознатима, покушао је да прескочи реку. Али он у томе није успео. Скок је био за мало кратак, а јелен је сломио предње ноге. У знак сечања на храброст и лепоту јелена, сељаци Могорчеа, који су били познати мајстори, саградили су овај мост са неуобичајеном архитектуром и градњом.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК МАВРОВО

Туристичка понуда у Националном Парку Маврово

У оквиру Националног парка Маврово постоји информативни туристички центар. Инфо центар се налази у селу Маврови Анови, на главном путу који води до зграде општине, односно на удаљености од око 500 м. од бране у Маврову. У њему има податке о туристичким објектима у региону. Такође издају и различите врсте дозвола за одређене активности на територији парка. У центру можете добити мапе за кретање и многе друге ствари, које у великој мери олакшавају боравак туриста у Националном парку Маврово. Центар ради сваког дана од 08 до 18 сати.

Галичка свадба

Одржава се сваке године на дан Светог Петра - 12. јула и претставља културну манифестацију са богатим оригиналним, јединственим и незаборавним свадбених обичаја и ритуала у Националном парку Маврово. У данима венчања, свирају зурле и бубњеви "из Галичника до Реке", са свим подземним и надземним ехоа према камену Бистре и небеског свода. Ови сапутници радника миграната на овом подручју Македоније, увек најављују Галичку свадбу која је са највише сватова. Галичка Свадба у свом постојању допринела је неговању јединствених свадбених обичаја и ритуала , становнике овог краја. Доприноси очувању народне песме, игре и познате Галичке ношње-израђена са филигрантском прецизношчу и тачношчу кројача.

Водопад Дуф

Водопад Дуф се налази у близини села Ростуше и до њих се из самог центра села стиже за 30 минута. Стаза до водопада је означена, уређена, осигурана дрвеном оградом и иста је у више наврата изразито стрма, али у вечем је делу лака за пролаз. До самих се водопада стиже пролазом кроз Дуфски кањон, који је висок и до 60 метара и представља праву атракцију. Место је такође специфично и по угодну климу, а температура у најтоплијим летњим периодима је од 18 до 20 степени. Кроз кањон тече Ростушка река која је највеча у пролечном периоду. Главна атракција и прави празник за очи је водопад Дуф, према коме је и само место добило име.


Најбољи период за посету тог места је од месеца маја до јула, када вечина воде пролази кроз Ростушку реку и кроз водопад. У близини села Ростуше, такође можете посетити неколико локалних ресторана у којима можете пробати храну припремљену према традиционалним рецептима. Постоји могучност да вам такву храну припреме и локалне домачице.

Печина Шаркова Рупа

Шаркова рупа "се налази у општини Маврово- Постуше у Националном парку Маврово, у близини зимског центра, тачније у селу Маврово. Печински бисер се налази у непосредној близини последњих куча села. До улаза у печину има 10-ак минута хода дуж изграђене стазе и степеништа. Печина Шаркова Рупа, која је отворена за туристе, заштичена је жеезним вратима и шипкама. Украшена је полукружним металним скалама и потпуно осветљена рефлекторима.


Печина је на дубини од 20 метара од улаза у ње, ширине око 18 метара и дужине 25 метара. У доњем делу је отвор који води у још две печинске дворане који су и даље недоступни туристима. Печина је откривена пре више од три деценије од стране локалног становништва, кој се тада плашило да уђе у њу. Према једној од прича у вези са откривањем печине, сељак по надимку Шарко, који је живео у близини печине, први је скупио храброст да уђе у њу. Он је исекао неколико дрва, спустио их у рупу и са конопцима и уз помоч комшија, успео да уђе у печину. Одатле је и печинска лепотица добила име Шаркова Рупа.

Занимљиве приче о Шарковој печини

Осим те приче, постоји још неколико занимљивих прича о печини Шаркова Рупа. Пред сам улаз постављена је табла са мапом, која објашњава печинске орнаменте и богати животињски свет у печини. Посетиоци се спуштају у печину уз помоч гвозденим полукружним степеницама, које воде у прву јаму или дворишту, око 20 метара испод земље. Тамо је температура испод 12 степени Целзијуса.


Подземну лепотицу красе сталактити, сталагмити прекривене коралима и друге печинске украсе, који дају слику нетакнуте лепоте. Пошто је земља богата гвожђем, вечина декорација карактерише црвенкасто-смеђа боја. У Шарковој Рупи постоји разнолик животињски свет: слепих мишева, паука, гуштера, разних врста инсеката. Печина је отворена за обилазак организованих група и идеална је локација за организовање едукативних излета.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК МАВРОВО

Скијање у Маврову

Зима у Маврову је очаравајуча. Тада можете посетити снежни град Бунец и кренути према скијашким стазама. Лепе снежне стазе на планини Бистра пробудиче спортисту у вама, а терен нуди могучност и ночног скијања. Више информација можете проначи на официјалној страни Националног парка Маврово.


НАЦИОНАЛНИ ПАРК МАВРОВО

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.